Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Gouda 750 | De stad viert feest! En dit is er allemaal te doen

Gouda 750 Beleef Gouda op grote hoogte

Gouda 750 staat voor het feit dat de stad dit jaar 750 jaar stadsrechten heeft. En dat vraagt om een feestje en dit is er de komende maanden allemaal te doen. Wie gaat er mee naar Gouda?

Gouda 750, goed voor een heel zonnig seizoen lang feest

Op 12 april 2022 voltrok koning Willem-Alexander de officiële opening van Gouda750 nu echt losgebarsten. Zijn toespraak op het bordes van het iconische stadhuis was het startsein voor de feestelijke herdenking van het verkrijgen van de stadsrechten door Graaf Floris V 1272. Reden voor een feestje, of zoals de stad het zelf zegt, een zes maanden durende citytrip vol festiviteiten en indrukwekkende tentoonstellingen.

Gouda viert feest

Beleef Gouda op grote hoogte

Een dag na onze koning is OmniTraveler te gast in Gouda. Een dag om de stad eens van een heel andere kant te zien. Namelijk vanuit de hoogte. Met een select gezelschap klimmen we – via het orgel en steile houten trapjes in de kerk, naar het dak van de 123 meter lange Sint-Janskerk op. Het is erg spectaculair om te wandelen op het dak van de langste kerk van Nederland, en het uitzicht over de stad en de omgeving is fantastisch. Je kunt zelfs de Erasmusbrug in Rotterdam zien liggen. Een unieke ervaring!

Beleef Gouda op grote hoogte

Beleef het Wonder van Gouda

Voor het volgende onderdeel van het programma, verlaten we het dak en gaan de kerk zelf bewonderen. De Goudse Glazen zijn elke periode van het jaar een lust voor het oog, maar tijdens Gouda 750 is er een extra reden om de kerk te bezoeken. Tijdens de tentoonstelling ‘Beleef het wonder van Gouda’ reis ik als het ware terug naar 1570 en beleef de 16e eeuw als nooit tevoren, de tijd van Coornhert en Erasmus. Paneel na paneel laat ik me meevoeren in een waargebeurd verhaal in de Sint-Janskerk en Museum Gouda. Met het hoofd in mijn nek, staan we oog in oog met altaarstukken en pracht & praal van de kerk en de bewoners van weleer.

Beleef het Wonder van Gouda

Gouda 750: Goed voor 50 Goudse Iconen

Tijdens ons bezoek aan de stad, staan de 50 kunstwerken nog gemoedelijk in een kring voor het stadhuis. Tegen de tijd dat jij Gouda bezoekt, zwerven de kaasboerinnen door heel de stad. De dames zijn een replica van het kunstwerk ‘de Kaasboerin’. Deze struise dame is voor Gouda750 vergezeld door vijftig betonnen zusjes van elk 750 kilo schoon. Kunstenaars en uiteenlopende groepen Gouwenaars met verschillende achtergronden hebben de beelden bewerkt, beplakt en beschilderd. Een wandel- en fietsroute rijgt de beelden aaneen.

➡️ De wandelroute vind je ook in de gratis Gouda xplre app, die een speciale Gouda750 categorie heeft.

50 Goudse Iconen Gouda 750

Expo GOUDA MAAKT

Gouda, ambachten en ondernemerschap zijn als twee handen op een buik. Elementen die samenkomen in EXPO GOUDA MAAKT, een reis langs en een ode aan de Goudse maakindustrie van vroeger, nu en de toekomst. Op een passende locatie: in de Viruly Zeepfabriek. Leuk, leerzaam en gratis entree. Te zien tot en met 25 september en geopend van woensdag tot en met zondag.

Goudse Giganten

We zagen ze niet live, wel op een foto, tijdens een powerpoint presentatie tijdens een heuse High Cheese lunch in het Museum Café (aanrader overigens) en om eerlijk te zijn, vermoeden dat we dat niet zo heel erg vinden. Waar we het over hebben? Over de Goudse Giganten die ter ere van Gouda 750 tot leven zijn gewekt. Van Graaf Floris de Vijfde, vrijdenker Coornhert, humanist Erasmus tot een Gouds kaasmeisje. Stuk voor stuk zien negen sleutelfiguren in de Goudse historie voor Gouda750 het levenslicht in de vorm van metershoge poppen. Gemaakt door de Goudse poppenmaker Evert Josemanders. Bij tal van festiviteiten zullen de giganten hun opwachting maken.

Gouda Kaasmarkt ook tijdens Gouda 750

Zeg je Gouda, zeg je kaas. En bij kaas hoort een Kaasmarkt. In Gouda is de Markt van april tot half september het decor van de wekelijkse kaasmarkt. Je staat oog in oog met kaasboeren uit de polders die middels handjeklap de deal bezegelen. Neem ook een kijkje bij het kaaswegen in de monumentale Goudse Waag en snoep van een stukje kaas, aangeboden door de kaasmeisjes en kaasjongens.

Nederland Gouda say cheese kaasmarkt

Gouda Waterstad

De historie van Gouda is onlosmakelijk verbonden met water. De stad is ontstaan op de kruising van de Hollandsche IJssel en het veenstroompje de Gouwe. Water zorgde voor roerige tijden, maar bracht ook rijkdom (bier!). Daarom mag Gouda Waterstad niet ontbreken in het feestprogramma. Van 28 tot en met 31 juli zetten 200 historische vaartuigen, schippers en tal van festiviteiten Gouda op z’n kop. Spil van deze ‘Goudse Sail’ is de historische Museumhaven.

Meer weten? Kijk voor het complete programma van Gouda750 op www.gouda750.nl en voor alle toeristische informatie en een weekendje Gouda check dan de website van Welkom in Gouda.

Meer Gouda:

SiroopwafelsE-FatBike Krimpenerwaard Groene hart

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *