Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in Singapore? Alle fijne (luxe) adresjes op een rij

Marina Bay Sands Singapore

Wat te doen in Singapore? Dit!

Singapore is een boeiende mengeling van Chinese, Maleisische, Indiase en Westerse culturen. Het is een sociale stoofpot dat alle verwachtingen overtreft. Een plek op de wereld waar kauwgom verboden is, graffiti in het straatbeeld ontbreekt, het openbaar vervoer punctueel is en de lokale bevolking erbij loopt om door een ringetje te halen.

Dat klinkt misschien alsof deze bestemming niet bruist, integendeel! In deze stadstaat is 24 uur per dag iets te beleven. Restaurants vol gerechten om de vingers bij af te likken. Wie van winkelen houdt, komt hier zeker aan zijn trekken. Overnachten in stijl? In Singapore genoeg keuze aan fijne hotels.

Singapore met kinderen Gardens by the bay

Een kleine geschiedenisles over Singapore

Om een lang verhaal kort te maken, Singapore werd pas Singapore zoals we dat nu kennen toen Thomas Stanford Raffles in 1819 met zijn schip Indiana aanlegde aan het toenmalige schiereiland Malakka, thans onderdeel van Maleisië. Helemaal in de zuidpunt van het grondgebied stichtte hij, na onderhandeling met de lokale bevolking, een vrijhandelspost voor het Britse koninkrijk. Die plek kennen we vandaag de dag als Singapore.

Een plek die niet zo glamoureus startte aangezien er in de beginjaren sprake was van slechte sanitaire voorzieningen, ziektes, opiumverslavingen en piraten die er dachten de dienst uit te kunnen maken.

Chinese immigranten trouwden met Maleisische inwoners, de bakermat van wat tegenwoordig als Peranakan inwoners en cultuur noemen.

Gedurende WOII was de ministaat in handen van de Japanners, die er flink huishielden en niet minder dan 140.000 slachtoffers maakten. Hoewel de Britten na de oorlog opnieuw welkom waren in Singapore, bleek al snel dat de dagen van dagen van het Britse koninkrijk geteld waren. In 1959 trad de eerste minister-president van Singapore aan, een functie die Lee Kuan Yew, maar liefst 31 jaar wist te behouden. Woningen (her)bouwen en stadsrenovatie waren zijn belangrijkste speerpunten, vrijheid van meningsuiting daar hield hij echter niet zo van. Sinds 1990 waait er een nieuwe wind in dit deel van Zuidoost-Azië, hoewel hervorming lastig blijft en de PAP partij van Lee Kuan Yew nog altijd de grootste partij van het land is.

The Layover Singapore

Ter land, te zee en vanuit de lucht

Eerlijk is eerlijk, Singapore ligt niet naast de deur. Veel bezoekers aan het kleine land arriveren per vliegtuig, maar een bezoek aan Singapore gecombineerd met een cruise of luxe treinreis is ook een hele fijne mogelijkheid.

Volgens vele bevlogen reizigers is Changi Airport in Singapore de beste luchthaven ter wereld. Wat maakt deze plek zo bijzonder? Winkelen op wereldniveau, genieten van de lokale keuken en internationale gerechten en het beleven van boeiende momenten in Jewel Changi Airport.

Belastingvrij inkopen doen, wie wil dat nu niet? Grote merken als Prada, Burberry, Saint Laurent, Gucci, Hermes, Boss zijn alom vertegenwoordigd en het fijne is dat alle shops op steenworp afstand van elkaar vandaan liggen. Daarnaast zijn er gedurende het jaar verschillende pop-up shops, die tijdelijk hun waar aan de arriverende en vertrekkende passagiers aanbieden. De ene keer een couturier, dan weer een parfumhuis.

Omdat de maaltijden in een vliegtuig niet altijd om over naar huis te schrijven zijn, is het fijn bij aankomst direct kennis te maken met de lokale keuken. Geurende Aziatische gerechten wachten meteen na landing op je. Liever de tanden in iets Westers zetten? Geen probleem, je drinkt er de beste koffies, snijdt er een malse steak aan of geniet van Italiaanse delicatessen. Met een lege maag de stad in gaan of terug naar huis vertrekken, of enkel op fastfood terugvallen, is echt geen optie.

Changi Airport Singapore, een bestemming op zich

Goed, winkelen en genieten van goede maaltijden zijn twee dingen, maar Changi Airport is feitelijk een bestemming op zich. Een stad in een stad. Zo heeft de luchthaven niet een, niet twee maar vijf tuinen. Je leest het goed. Tuinen, meervoud. Ongekend populair is de vlindertuin, maar ook de cactustuin is een bezoekje meer dan waard. Zoek het hogerop op de luchtbrug, sta oog in oog met een waterval. Of ga er naar de bioscoop, boek een spabehandeling, zwem in het zwembad op het dak van het nabijgelegen transit hotel.

Meer informatie over de activiteiten is terug te vinden op de website van de luchthaven

Wist je dat het zelfs mogelijk is elkaar hier het ja-woord te geven? Zodra je in echt verbonden bent, staat er zelfs een Jewel Suite tot je beschikking om met een klein gezelschap de heuglijke gebeurtenis in stijl te vieren. (meer info lees je hier)

Om van de luchthaven in het centrum te geraken zijn er verschillende manieren van vervoer mogelijk. Met het openbaar vervoer is er de keuze om de bus of trein (MRT) te nemen. Het nemen van een taxi is echter aan te raden. Een rit duurt ongeveer een half uur en kost zo’n € 25 – 35,-. Check ook bij het reserveren even of het geboekte hotel wellicht een transfer aanbiedt.

Changi Airport

Land in zicht

Vrijwel alle gerenommeerde cruisemaatschappijen meren in Singapore aan in het Marina Bay Cruise Centre Singapore. In tegenstelling tot de luchthaven, biedt de cruise terminal weinig vertier. Dat moet wachten tot je eenmaal ingescheept bent op een van de cruiseschepen. Toch ontbreekt het ook hier aan geen enkele faciliteit en is alles – zoals vrijwel alle plekken in Singapore – alles keurig schoon en keurig geregeld.

De Cruise Terminal is bereikbaar per bus en trein (MRT Marina South Pier Station). Een taxi is de gemakkelijkste optie vanuit zowel de stad als de luchthaven.

Luxe treinreis

Reizen per spoor spreekt bij vele tot de verbeelding. Terwijl de luxe rijtuigen over de rails langs wisselende landschappen glijden, geniet je aan boord van een afternoon tea of een smakelijk diner. Belmond train overtreft al je verwachting van een treinreis. Een aantal keer per jaar rijdt de Eastern & Oriental Express tussen Singapore en de Thaise hoofdstad Bangkok om onderweg halt te houden in Maleisië (of vice versa). Controleer de website voor mogelijke vertrekdata.

Iconische adressen om te verblijven in Singapore

In Singapore wemelt het van de hotels. Van eenvoudig backpackershostel tot luxe en iconische adresjes.

Marina Bay Sands

Wie een foto van Singapore onder ogen krijgt, ziet waarschijnlijk een foto met daarop een gebouw met drie pilaren en een langwerpig dak, het Marina Bay Sands Hotel. Deze ideale uitvalsbasis staat bekend om haar infinity pool op de 57e verdieping, op ruwweg 200 meter hoogte, het hoogste zwembad ter wereld.

De kosten van de bouw van dit hotel kwamen neer op een slordige 5 miljard euro. Het totale complex beschikt over maar liefst 2.561 kamers. Onder datzelfde dak zijn dan ook nog een museum, 7 sterrenrestaurants, 2 theaterzalen en het grootste casino gevestigd. Bovendien ondergaan vanaf 2023 alle kamers en suites een upgrade. De werkzaamheden zullen naar verwachting in 2026 voltooid zijn, in de tussentijd zorgt het hotel ervoor dat gasten niet tot nauwelijks overlast hebben van deze werkzaamheden.

📍 Marina Bay Sands, 10 Bayfront Ave, Singapore 018956

Capella Hotel Singapore

Wellicht klinkt de naam Capella Hotel, een ultiem luxe resort, gelegen op Sentosa eiland, bekend in de oren. Op deze plek vonden de ontmoeting en onderhandelingen tussen de toenmalig president van Amerika Donald Trump en de leider van Noord-Korea Kim Jong Un plaats. Op het terrein van 12 hectare liggen naast fantastische hotelkamers tevens appartementen en landhuizen voor eenieder die een langer verblijf wenst.

📍 Capella Hotel Singapore, 1 The Knolls, Sentosa Island, Singapore 098297

Raffles Hotel

Voor een flinke dosis Aziatische luxe, strijk je neer in het Raffles Hotel. Vernoemd naar de foudning father Thomas Stanford Raffles die hier in 1819 voor het eerst voet aan wal zette. In 2019 onderging het hotel een complete make-over. Tussen de oude binnenplaatsen, tuinen en promenades gaan ruime kamers en suites schuil, geheel van alle gemakken voorzien. Overnacht je elders, kom dan zeker aan de zogeheten long bar de beroemde Singapore Sling cocktail drinken.

Check ook het Raffles Sentosa Resort & Spa Singapore

📍 Raffles Hotel, 1 Beach Rd, Singapore 189673

Singapore | Singapore Sling hét drankje van het land

We tippen ook graag

  • Pan Pacific Orchard Singapore (geopend mei 2023), 10 Claymore Road, Singapore 229540
  • PARKROYAL MARINA BAY, 6 Raffles Blvd, Singapore 039594

Wat te doen in Singapore?

De Singapore Flyer, het gigantische reuzenrad, Little Inda met haar indrukwekkende gebouwen en Sentosa Island met vermaak voor jong en oud. In Singapore hoef je je geen moment te vervelen. We zochten een paar zaken uit, die je niet wil missen tijdens je verblijf.

Sentosa Singapore

Red dot designmuseum

Bekroonde ontwerpen zijn te vinden in de doorlopende tentoonstellingen, de permanente collectie en de museumwinkel van het museum.
📍 Red dot design museum, 11 Marina Blvd, Singapore 018940

Art x Cocktails Tour in de National Gallery

Neem deel aan een kunsttour van 60 minuten en sta oog in oog met werken van getalenteerde Zuidoost-Aziatische kunstenaars, voordat je naar de bar gaat om te genieten van een cocktail van het menu The Real Art of Drinking. De drankjes zijn geïnspireerd op de kunstwerken.
📍 National Gallery Singapore, Singapore 178957

De liefde voor de stad gaat door de maag

In Singapore begroet de lokale bevolking elkaar met de vraag; ‘Heb je al gegeten?’. Op elke hoek van de straat is wel een restaurant te vinden. Talloze wereldkeukens zijn er vertegenwoordigd van stalletjes op straat tot sterrenrestaurants.

  • Singapore telt momenteel niet minder dan 52 Michelin-sterrenrestaurants en 69 Bib Gourmand-restaurants.
  • Candlenut is ’s werelds eerste en enige Peranakan-restaurant met een Michelin-ster. Chef-kok Malcolm Lee van Candlenut met 1 Michelinster opende onlangs zijn tweede restaurant, Pangium. Vernoemd naar de boom die groeit uit het buah keluak-zaad. Adres: 11 Gallop Road Gallop Entrance, Singapore Botanic Gardens, Singapore 259015
  • In 2022 behaalden twee bars in Singapore de lijst van ’s werelds 50 beste bars Jigger & Pony op nummer 12 en Manhattan op nummer 33
  • Op de 51e verdieping van CapitaSpring, bevindt zich ’s werelds hoogste voedselbos van 10.000 vierkante meter. Hier werken culinaire en agrarische teams samen om van dagverse producten gerechten samen te stellen.

Butter Chicken

Meer Singapore

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *