Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in Oudenbosch, het Brabantse Rome?

Wandelroute 9 wonderen van Oudenbosch Brabant Nederland

Geen idee wat te doen in Oudenbosch? Genoeg!

Wat te doen in Oudenbosch? Op die vraag heeft OmniTraveler zeker een antwoord. In deze Brabantse plaats, tussen Breda en Roosendaal, valt genoeg te zien en te doen.

Wat te doen in Oudenbosch? Bezoek de Basiliek H.H. Agatha en Barbara

Deze basiliek is meer dan alleen een kerk, het is een icoon voor Oudenbosch en de regio, De droom van een jonge predikant die – na zijn studie én voorbeeld in Rome – werkelijkheid werd. Een kerk uniek in Nederland. Een plek waar je oh en ah blijft zeggen wanneer je langs de kerkbanken dwaalt. Geniet van het ongelofelijke uitzicht in de kerk vanuit de top van koepel. Ja, het is even wat traptreden bedwingen, maar het is de moeite meer dan waard.

Koop voor een paar Euro een audiotour zodat je alle ins & outs over deze replica van de Sint Pieter in Rome te weten komt. Tijdens een stadswandeling georganiseerd door Visit Halderberge vertelt je gids eveneens honderduit over dit magnifieke staaltje bouwkunst van Pierre Cuypers (inderdaad die van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam).

➡️ Wil je alles weten over deze neoclassicistische kerk, dan is het boek 100 jaar basiliek Oudenbosch een aanrader. Of het boekwerk Religieus erfgoed in Oudenbosch.Wat te doen in Oudenbosch? Bezoek de Basiliek H.H. Agatha en Barbara BrabantWat te doen in Oudenbosch? Bezoek de Basiliek H.H. Agatha en Barbara 

Wandel de ‘9 Wonderen van Oudenbosch’-route

Als je dan toch al voor de ingang van de basiliek staat, of zelfs al binnen bent, haal dan meteen aan de balie van Toeristisch Informatiepunt (TIP) Halderberge de folder met daarin de wandelroute ‘9 wonderen van Oudenbosch’.

Met deze wandelroute treed je een beetje in de voetsporen van Willem Hellemons, de pastoor die de kleine Brabantse plaats groot maakte. De wandeling van 2,5 kilometer voert je onder andere langs de haven, het station en het arboretum.

Toeristisch Informatiepunt (TIP) Halderberge is geopend van april t/m oktober. (Zondag, maandag & dinsdag gesloten). Sta je onverhoopt voor een onbemande balie? Download de route dan via deze link.

Ontdek de 9 wonderen van Oudenbosch Brabant NederlandHaven Oudenbosch Brabant Nederland

Wat te doen in Oudenbosch: Speel een Citygame

Denk je dat de 9 Wonderen-wandeling suf is? (spoiler alert: dat is het niet) of heb je een jongere generatie bij je die wel wat meer actie dan alleen rondlopen kan gebruiken? Is het antwoord daarop ja, speel dan zeker de citygame. Speel locaties vrij door opdrachten op te lossen. Bestel en download de citygame via deze link.

Brabant begraafplaats

Duik een museum in

Een bijzonder museum kunnen wij wel bekoren. Oudenbosch biedt je het volgende op het vlak van musea:

  •  Zouavenmuseum. Het enige museum ter wereld dat is gewijd aan de Zouavenbeweging. Zouaven zijn een infanterie-eenheid van de Kerkelijke Staat. Wat zij met deze Brabantse plaats van doen hebben leer je in dit museum.
  • Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum. Hier leer je alles op het gebied van geologie, archeologie, levende natuur, mens en milieu.
  • Volkssterrenwacht Tivoli. Check of de oude sterrenwacht open is als je in Brabant bent. Na een sluiting van 44 jaar is het instituut (beperkt) opnieuw te bezoeken.
  • Botanische tuin Arboretum. Bewonder in deze voormalige kloostertuin de omvangrijke verzameling van ruim 2.500 bijzondere bomen en planten.

Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum

Sla smakelijke souvenirs in

Op zoek naar een smakelijk souvenir? Chocolatier Nagelkerke verkoopt bonbons in de vorm van de koepel van de Basiliek. Basiliekbier (Blonde, Triple, Grand Cru) is verkrijgbaar bij onder andere Bier & Delicatessen de Fenkel.

Basiliekbier

Wat te doen in Oudenbosch: Sla de omgeving niet over!

Oudenbosch maakt deel uit van de gemeente Halderberge. Combineer je bezoek met een uitstapje naar Bosschenhoofd, Hoeven, Oud Gastel of Stampersgat.

Ga wandelen of fietsen in het Pagnevaartbos of trek er opuit in natuurgebied het Gastels Laag, spot vliegtuigen bij Breda Airport of laat de durfal in je los en maak een parachutesprong. Blijf je liever met twee benen op de grond? Kijk dan rond bij Vliegend Museum Seppe. Meer werk van de beroemde architect Pierre Cuypers spotten? Dan moet je zeker naar het Seminarie Bovendonk. Kids mee? Die maak je vast en zeker blij met een bezoek aan Waterspeelpark Splesj of een bezoek aan het kabouterbos.

Genoeg te doen in Oudenbosch en omgeving. Beter blijf je een nachtje – of twee – slapen om alles goed te ontdekken.
➡️ Check hier fijne overnachtingsadressen.

Saint Louis brabant

Meer Brabant

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *