Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in Mons | Tips voor de Waalse stad Bergen

Wat te doen in Mons standbeeld drinkend jongetje ‘Le Ropieur’, de kwajongen

Kies eens voor een citytrip in West-Wallonië, dan vertelt OmniTraveler je wat te doen in Mons

Wat te doen in Mons? Als het aan de inwoners ligt een feestje vieren. Daar zijn de locals altijd voor te porren. Een festival hier een (heilige) processie daar of een kerstmarkt of andere gezelligheid, kom maar door.

Doudou, Van Gogh en meer

Mons is de hoofdstad van Henegouwen. In het Nederlands noemen we de stad Bergen. Waarom? Wat denk je? De stad is gelegen op een berg. Nou ja, flinke heuvel. Door de eeuwen heen bekleedde het een belangrijke regiofunctie en trok bekende inwoners. Zo verbleef Van Gogh een tijdje er een tijdje (net buiten het centrum).

Wie Mons zegt, zegt ook Doudou, een spectaculair feest dat jaarlijks met Pinksteren gevierd worden. Niet zomaar een feest, een feest dat Werelderfgoed is. Denk verklede mensen. Joris die met de draak vecht. Denk rituelen uit de kerk en bomvolle straten. Gezelligheid voorop, natuurlijk.

België Wallonië Mons Bergen Kazematten
De Kazematten maakten deel uit van de vesting rondom het centrum. Nu huist onder andere dienst Archeologie van de Waalse Gemeenschap in het pand

Het hart van Mons, de Grote Markt

Terrassen, cafés, het decor voor diverse feesten, op de Grote Markt in Bergen is het te doen. Een pand springt sowieso direct in het oog, het stadhuis. Tussen de fraaie gotische, neoklassieke en Spaanse architectuur is het Hotel de Ville het mooist van allemaal.

Even binnenkijken? Dat kan met een officiële gids, deze duwt de zware houten deur met de bijzondere klink opzij zodat je kunt geniet van alle pracht en praal in de verschillende zalen.

➡️ Loop zeker ook even de zogeheten Burgemeesterstuin in (gratis toegankelijk). Een kleine oase midden in de stad. Je maakt er tevens kennis met ‘Le Roupier’ de deugniet van de stad te zien op de header foto).

Deur stadhuis Mons
Enkel toegang met een officiële gids

Wat te doen in Mons: Sla het Belfort niet over

Volgens inwoners kun je, eenmaal de 87 meter hoge toren beklommen, op een heldere dag met gemak Brussel zien liggen. Die heldere dag maken wij niet mee. Het (mot)regent en het is grijs en grauw. Die talloze treden laten we nu dan ook even voor wat ze zijn. Vanaf de grond is het Belfort immers ook heel fraai.

➡️Meer weten over het Belfort Mons en haar geschiedenis? Bezoek het museum dat in het pand gevestigd is.

Wat te doen in Mons Belfort
Het Belfort in Mons werd tussen 1661 en 1672 gebouwd

De Gouden Koets van Mons

In Nederland siert de Gouden Koets op Prinsjesdag de straten, in Mons trekt de Waalse variant gedurende Doudou het centrum door. Op alle andere dagen kun je het – in onze ogen nogal potsierlijke ding – bewonderen in de Collegiale Sint-Waltrudiskerk.

Collegiale Sint-Waltrudiskerk Gouden koets
De bouw van de Collegiale Sint-Waltrudiskerk startte in 1449 en nam 200 jaar in beslag

Wat te doen in Mons: Even hoi zeggen tegen Lucie

Lucie, de grote ‘kleine’ meid is moeilijk over het hoofd te zien. Eerst was ze een echt kind, vervolgens creëerde haar vader David Mesguich een beeld van haar. Tenslotte siert ze nu al een aantal jaar het Roosevelt plein in Mons.

➡️ De achtergrondinformatie over de symboliek van het beeld, lees je op de website van Visit Mons terug.

België Wallonië Bergen Lucie et les Papillons standbeeld meisje met schaar
“Dit beeldhouwwerk staat symbool voor weerbaarheid en voor tijdsduur, in een tijd waarin alles breekbaar en vergankelijk is. Hopen volstaat niet, een mens moet beslissen.” David Mesguich

Duik in een museum

Zoals in elke stad is een bezoek aan museum een goed idee. Een paar tips:

  • Doudou Museum: Waar je alles leert over het jaarlijks terugkerende feest
  • Mons Memorial Museum: Alles over Mons in de Eerste en Tweede wereldoorlog
  • Mundaneum: Internet voordat internet bestond

Kom in december

Hoewel de kerstmarkt in Mons misschien niet zo omvangrijk is als in andere steden, is deze toch zeker de moeite waard. De Grote Markt is een bonk gezelligheid, maar ook elders in het centrum is het thema Kerst goed doorgevoerd.

Kerstmarkt Mons Wat te doen in Mons Bergen Wallonie Belgie
The season to be jolly

Wat te doen in Mons: Street art spotten in Mons

Dat is pech. Dikke regendruppels tijdens onze street art wandeling in Mons. Dat, in combinatie met harde wind, doet ons al na een paar murals besluiten, de straten van de stad te verruilen voor een warm café. Een – meer dan goede – reden om een keer terug te gaan en alle werken in volle glorie te bewonderen.

➡️ Check hier de (10 km. lange) route

Street art Mons Bergen Wallonie Belgie
Het koppel van de rue verte door Jana&Js

Overnachten in Mons

Omdat wij goede ervaringen hebben met de Martin’s hotels, kozen we voor Martin’s Dream Hotel in Mons. Een prima hotel, maar wat ons betreft in vergelijk met de andere accommodaties van deze keten maar zo zo.

Begrijp ons niet verkeerd, Martin’s Dream Hotel is zeker geen slecht hotel, maar de afwerking en de beleving van het overnachten in een kerk had beter gekund.

Martin's Dream Hotel
We waren gematigd enthousiast over ons verblijf in Martin’s Dream Hotel

Wat te doen in Mons: Ontdek de omgeving

Tenslotte nog een paar tips om je citytrips Mons te combineren met interessante plekken in de omgeving.

Brabants trots in de Borinage

Hoewel Van Gogh – want daar hebben we het over, over niemand minder dan kunstschilder Vincent Van Gogh – zijn Borinage-periode maar kort was, heeft hij hier zeker zijn sporen achtergelaten. Het ‘Van Gogh-huis’ van Cuesmes is sinds 2007 dé plek in de omgeving om kennis te maken met de kunstenaar, zijn verhaal, geschiedenis en zijn werken.

Van Gogh Borinage Wallonie
Jazeker, Van Gogh verbleef ook enige tijd, net buiten Mons

Château des Ducs d’Havré

Ook al is er van het daadwerkelijke kasteel misschien niet zoveel meer over als in de gloriedagen, toch is een bezoek aan het Kasteel van Havré nog altijd de moeite waard. Al was het maar om de prachtige rozentuin te aanschouwen of het kleine museum te bezoeken.

Château des Ducs d’Havré
In de periode tussen WO I en WOII veranderde het kasteel in een ruïne

Trakteer jezelf op de mooiste dierentuin van Europa

Trek een dag – of meer, want je kunt bij deze prachtige dierentuin ook blijven slapen – uit voor een dagje beestjes kijken in de mooiste dierentuin die je ooit hebt gezien. Pairi Daiza valt niet voor niets keer op keer in de prijzen als het gaat om beste zoo’s in Europa.

Pairi Daiza
Pairi Daiza is meermaals uitgeroepen tot ‘Best zoo in Europe’ volgens de Diamond ThemePark Awards

De overtreffende trap van groot

De hoogste scheepslift ter wereld, die moet je gewoonweg met eigen ogen gezien hebben, dus rij op de heen of terugweg naar Mons, zeker even langs de scheepslift van Strépy-Thieu. Gun jezelf de tijd te wachten tot er een boot aankomt om te zien hoe deze enorme constructie werkt.

Scheepslift van Strépy-Thieu
Op 2 december 1998 werd de scheepslift van Strépy-Thieudoor door UNESCO als werelderfgoed erkend

Stop deze reisgids in je bagage

De leukste eettentjes, dat ene bijzondere boutiekje of die ene uitstap die je echt moet maken tijdens je citytrip, dat – en meer – lees je terug in de time tot momo reisgids West-Wallonië.

➡️  Bestel hier de time to momo reisgids

reisgids Time to Momo West Wallonie Doornik Mons Charleroi
Fijn reismaatje

Meer Waalse citytrips

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *