Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in Bouillon in de Belgische Ardennen?

Wat te doen in Bouillon uitzicht vanaf Château fort de Bouillon

Wat te doen in Bouillon? 11 tips!

Wat te doen in Bouillon, een van de mooiste steden van de Ardennen? Wat niet?! We lichten alvast een tipje van de sluier op, het Château fort de Bouillon mag je zeker niet missen. Sterker nog, waar je ook staat, het middeleeuwse kasteel is vanuit vrijwel elke hoek van de stad t zien.

toegang kasteel Bouillon

Château fort de Bouillon

Het middeleeuwse kasteel schittert boven de stad uit. Niemand minder dan Godfried van Bouillon verkocht het kasteel in 1096 om zijn deelname aan de Eerste Kruistocht te financieren. Wie hier jonkvrouwen en edele kasteelheren in gedachten tussen de dikke muren ziet lopen, heeft het mis. Zo’n type kasteel is het nimmer geweest, het diende voornamelijk als militair bolwerk. 

Het kasteel bestaat feitelijk uit drie forten die met elkaar verbonden zijn door bruggen. Samen vormen ze een groot verdedigingswerk. De indrukwekkende kettingbrug verleent je toegang tot het terrein, waarna je toegang hebt tot verschillende ruimtes. Zoals bijvoorbeeld de voorraadkamer en de wachtpost uit de Hollandse periode of het voormalig arsenaal. Beklim zeker ook de top van Oostenrijkse toren voor een pracht van een uitzicht.

Tip: In de zomermaanden worden er ook fakkeltochten georganiseerd. Informeer naar de mogelijkheden bij het kasteel of bij de toeristische dienst.

📍 Kasteel van Bouillon, Esplanade Godefroy 1, 6830 Bouillon, België

Kasteel van Bouillon

Woon de roofvogelshow bij op het kasteel

Als je dan toch al op het kasteel bent, zorg dan dat je een plaatsje op de tribune weet te bemachtigen voor goed zicht op de roofvogelshow. Valkerij was een favoriete bezigheid van de gegoede burgerij in de middeleeuwen. Oude tijden herleven tijdens de shows waar zowel valken als uilen en andere kleine roofvogels met hun scherpe klauwen en dito snavels rakelings over het publiek heen suizen.

Wanneer te zien? Dagelijks om 11:30 uur, 14:00 uur en 15:30 uur in de periode 18 februari tot 12 november 2023.
Extra voorstellingen: in de weekenden van april, mei, juni, september en en in juli en augustus dagelijks om 17:00 uur.

Roofvogelshow kasteel van Boullion

Wat te doen in Bouillon? Geniet van de spectaculaire lichtshow

L’Odyssée de Lumière is een spectaculaire geluids- en lichtshow. Tijdens dit spektakel waan je je eeuwen terug in de geschiedenis van het fort.  Een geluids- en lichtspektakel geprojecteerd in 180° op de Erehof van het kasteel nemen je mee terug in de tijd.

Wanneer te zien? Van 1 april tot 11 november. Elke woensdag, vrijdag en zaterdag om 22.15 uur en op zondagen in juli en augustus, alleen op reservering.

Neem een kijkje in het Musée Ducal

Dit Hertogelijk Museum kent naast tijdelijke tentoonstellingen vooral een permanente collectie. Die vaste collectie is een mengelmoes van schilderijen, een indrukwekkende maquette en schenkingen van historische, artistieke, geografische en typologische voorwerpen. Het is niet groot, maar leuk om even binnen te kijken. Wie te voet vanuit het centrum naar het kasteel gaat, passeert het museum sowieso.

📍 Musée Ducal, Rue du Petit 1, 6830 Bouillon, België

musee Ducal

Eglise des Saints Pierre et Paul

Van buiten is deze kerk kalkstenen neoclassistische kerk uit 1848 misschien niet zo heel erg indrukwekkend, het interieur is zeker interessant. Elk jaar op 11 november wordt hier het jachtseizoen ingeluid. Wie te voet vanuit het centrum naar het kasteel gaat, passeert de kerk sowieso.

📍 Eglise des Saints Pierre et Paul, Rue de l’Hôtel de Ville, 6830 Bouillon, België

kerk in Boullion

Wat te doen in Bouillon? Beleef de kruistocht in Archéoscope Godefroid de Bouillon

In deze ‘attractie’ treed je middels een audiovisuele show in de voetsporen van de kruisvaarders met als belangrijkste hoofdpersoon Godfried van Bouillon. Ga je met hem mee naar Jeruzalem?

📍 Archéoscope Godefroid de Bouillon, Quai des Saulx 14, 6830 Bouillon, België

Archéoscope Godefroid de Bouillon

Bekijk de stad vanaf het water

De rivier de Semois perst zich dwars door de stad heen. Stap aan boord van een waterfiets – in de vorm van een zwaan, flamingo of zelfs een minion, en trap rustig de rivier heen en weer. Het uitzicht op de stad en het kasteel is vanaf het water misschien nog wel mooier dan vanaf de wal.

waterfietsen zwanen waterfietsen

Wat te doen in Bouillon? Volg de oevers van de Semois

Vanuit het centrum van de stad gaan er meerdere wandelroutes naar de Belvedère. Volg de rivier en klim naar boven voor een schitterend uitzicht over de Semois, de stad en de omgeving. Deze populaire uitkijktoren staat op 385 meter hoogte. Het is even een klim, maar trotseer de verschillende niveaus, maar acht verdiepingen en 161 treden verder heb je dan ook wel wat.

Wandelpad langs het water

Hotel de la Poste, een begrip in de stad

Wil je blijven overnachten? Dan is dit een heel fijn plekje, lekker centraal in de stad. Doe je de stad voor een dagje aan omdat je elders in de Ardennen vertoeft, dan is Hotel de la Poste nog altijd een aanrader. Gluur even binnen of pak een drankje op het gezellige terras. Het historische pand siert als sinds 1730 de hoek naast de rivier.

📍Hotel de la Poste – Relais de Napoleon III, Place St Arnould 1, 6830 Bouillon, België

Hotel de la Poste met ijsje

Bestel een overheerlijke kaasplank en geniet van het uitzicht

Een dag rondslenteren in Bouillon maakt hongerig. Zorg dat je een tafeltje en stoel te pakken krijgt op het kleine terras van deze fan-tas-tische kaaswinkel. De dame die de winkel runt weet werkelijk alles van kaas. Vertel haar wat voor soorten je lekker vindt en ze maakt een zalige borrelplank voor je klaar. Onze favoriet? De zachte kaas met truffel, een absolute winnaar.

📍 La Fromagerie de Bouillon, Rue de la Girafe, 6832 Bouillon, België

La fromagerie de bouillon La fromagerie de bouillon

Wat te doen in Bouillon? Geniet van een lokaal biertje

Cuvée de Bouillon is een bier gebrouwen door Brasserie de Bouillon. Je drinkt het op verschillende plekken in de lokale horeca, maar de flesjes  – en talloze andere smakelijk streekbieren – zijn op verschillende plekken in de stad te koop. Lekker om als souvenir mee naar huis te nemen. Kun je thuis nog even nagenieten van je citytrip in de Ardennen.

Cuvée de Bouillon

Meer informatie:
📍 Dienst van toerisme, Esplanade Godefroid 1, 6830 Bouillon, België. Tel.: 0032 (0)61 46 42 02

Tip: Check of tijdens jouw bezoek de zogeheten Bouillon City Pass beschikbaar is, daarmee heb je voordelig toegang het Château fort de Bouillon, de roofvogelshows en het spektakel van de Odyssée de Lumière alsmede het Musée Ducal en het Archéoscope Godefroid de Bouillon.

Meer Wallonië

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *