Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in Doornik in West-Wallonië?

Wat te doen in Doornik

Wat te doen in Doornik? Check deze tips!

Wat te doen in Doornik, een, in onze ogen, wat ondergewaardeerde stad in West-Wallonië (Henegouwen). In Tournai, zoals de stad in het Frans wordt genoemd, is genoeg te beleven. Alleen het museum voor Schone Kunsten is al de moeite waard. Vertelden we je al dat het door de bekende Belgische architect Victor Horta ontworpen is? En dan hebben we het nog niet eens over de immens grote kathedraal met al haar schatten gehad.

Museum voor Schone Kunsten (Le Musée des Beaux-Arts)

Stel je hebt maar tijd om een paar dingen in Doornik te bezoeken, zet dit museum dan zeker op je spreekwoordelijke to-do list. Tournai zelf mag dan wel ‘de verrassing aan de Schelde’ worden genoemd, wij werden door dit museum eveneens aangenaam verrast. Niet in de laatste plaats omdat het door Victor Horta ontworpen is.

Misschien is het pand niet zo frivool als je van de architect verwacht en lijkt de laatste opknapbeurt van het museum toch zeker al wat decennia geleden, het heeft wel iets. (In 2024 staan werken gepland). Er is genoeg te zien (helaas, was de bovenverdieping toen wij er waren gesloten). Zo sta je oog in oog met werken van zeker niet de eerste de beste. Wat dacht je van namen als Pieter Brueghel, Pieter Paul Rubens, Claude Monet en Van Gogh.

📍 Museum voor Schone Kunsten (Le Musée des Beaux-Arts), Rue de l’Enclos Saint-Martin 3, 7500 Tournai, België

Wat te doen in Doornik Museum voor Schone KunstenMuseum voor Schone Kunsten Le Musée des Beaux-Arts Doornik

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

In de Middeleeuwen is men begonnen met de bouw van deze enorme kathedraal, In het jaar 2000 bereikte het de status van UNESCO Werelderfgoed. In de het gebouw worden doorlopend opgravingen gedaan, waarbij vondsten uit de 3e en 4e eeuw niet ongewoon zijn. Archeologisch bewijs toont aan dat Doornik al sinds de 6e eeuw een bisschopsstad is geweest.

📍 Cathédrale Notre-Dame, Pl. de l’Evêché 1, 7500 Tournai, België

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal facade Tournai BelgiëGlas in lood

Wat te doen in Doornik? Niet overslaan: Trésor de la Cathédrale

De kathedraal is indrukwekkend. Alle relikwieën doen daar nog een schepje bovenop. Je gelooft je ogen niet bij het zien van alle religieuze bling-bling, eeuwenoude wandtapijten en historisch belangrijke gewaden.

📍 Trésor de la Cathédrale, Pl. de l’Evêché 1, 7500 Tournai, België. Toegang tot de kathedraal is gratis. Voor het bewonderen van de schatten, dien je entree te betalen. Fotograferen is niet toegestaan.

Trésor de la Cathédrale Doornik België Wallonië

Deze musea zijn eveneens een bezoek waard

  • Museum voor de Tapijtweef- en Textielkunst: Indrukwekkend
  • Museum voor archeologie: Van prehistorie tot de middeleeuwen komen tot leven in deze een na oudste stad van België.
  • Folkloremuseum: Oude ambachten, volksfeesten en het leven tussen 1800 en 1950 staan hier centraal.
  • Natuurhistorisch Museum: Dé plek in de stad als je iets met opgezette dieren hebt.
  • Museum voor geschiedenis en decoratiekunst: Porselein en munten voeren hier de boventoon in de collectie.
  • Museum van Marionettenkunst: Honderden, nee, duizenden houten poppen die je aanstaren. Niet echt ons ding, misschien vind jij het wel interessant.

Wat te doen in Doornik: Beklim het Belfort

Wat te doen in Doornik? Aanschouw de stad van bovenaf. Na niet minder dan 257 treden sta je boven in de toren (sinds 1999 – net als alle andere Belforts in België – UNESCO Werelderfgoed).

📍 Belfort, Vieux Marché aux Poteries, 7500 Tournai, België

Wat te doen in Doornik Belfort Tournai Wallonie Belgie

Bike & Beer

Huur een fiets en trap in 15,5 – 19,5 of 22,5 kilometer naar Dubuisson Beerstorium en beleef een interactieve middag in een brouwerij uit 1769. En sla de proeverij niet over, natuurlijk.

➡️ Meer informatie lees je na op de website van Visit Tournai

Wat te doen in Doornik? Snuffel rond op de rommelmarkt

Elke zondag vindt er in Doornik een rommelmarkt plaats. Wij houden ervan. Neuzen tussen bijzondere spullen, je verbazen over het aanbod – en de prijzen – en soms, heel soms, met een pareltje huiswaarts keren.

📍 Elke zondag in het centrum van Doornik

Rommelmarkt Tournai

Loop even bij de Dienst voor Toerisme binnen

Waarom? Je kunt toch alles op je telefoon opzoeken… Deels waar, maar geeft je telefoon de informatie die je zoekt en vind je die binnen de tijd die je er voor uit wil trekken? De medewerkers van de VVV staan klaar om alle vragen te beantwoorden. Bovendien scoor je hier talloze lekkere lokale lekkernijen én kun jij in de eeuwenoude gewelfde kelder – gratis – een (wisselende) tentoonstelling bezoeken.

📍Toeristisch Kantoor Doornik – Bezoek Doornik, Pl. Paul-Emile Janson 1, 7500 Tournai, België

Dienst voor Toerisme Doornik

Wat te doen in Doornik: Ga naar de Grote Markt

Niet alleen neem je op de Grote Markt plaats op een van de vele terrassen, je treft er ook de oude Lakenhalle en het standbeeld van Christina van Lalaing. Deze kranige dame voerde het bevel tijdens het Beleg van Doornik (1581).

Grote Markt Tournai Doornik Wallonie Belgie

En verder?

Ondanks dat Doornik qua omvang niet zo heel erg groot is, is er genoeg te zien. Wat dacht je van de Romaanse Sint-Kwintenskerk, of het statige stadhuis van de stad. De Gotische Jacobskerk, ook fraai, net als de Romaanse huizen. Loop zeker ook even naar Pont des Trous, de waterpoort over de Schelde. En vergeet zeker niet de lokale specialiteiten te proeven in de brasseries en restaurants die de stad rijk is.

Doornik Tournai

Tip: Schaf de reisgids West-Wallonië aan

Ben je van plan een bezoek aan Doornik te brengen? Prima plan! Het zou echter zonde zijn als je enkel deze stad in dit deel van Wallonië bezoekt. De time to momo reisgids West-Wallonië, overstelpt je met trips en tips van locals. Niet alleen voor Doornik maar ook voor de steden Mons (Bergen) en Charleroi en de Bourinage (iets met Vincent Van Gogh).

➡️  Bestel hier de time to momo reisgids

reisgids Time to Momo West Wallonie Doornik Mons Charleroi

Meer Wallonië

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *