Maasheggen is het enige UNESCO Man & Biosphere gebied in Nederland
Wandelen door de Maasheggen is wandelen door het enige gebied in Nederland, de status van UNESCO Man & Biosphere draagt.
Maasheggen, wat zijn dat eigenlijk?
Het Maasheggengebied dankt zijn naam aan de karakteristieke heggen in de uiterwaarden. Deze heggen worden hier al sinds de middeleeuwen gebruikt om vee binnen de percelen te houden. Ook houden ze tijdens periodes van hoogwater slib vast, dat als meststof voor de weilanden dient.
De struiken, veelal meidoorns en sleedoorns, worden ingezaagd, omgebogen en in elkaar geweven. Zo ontstaan de karakteristieke en ondoordringbare vlechtheggen. Zie het al een soort natuurlijk prikkeldraad.
Wandelen door de Maasheggen
Vanuit verschillende toegangspoorten, zijn er in totaal 12 wandelroutes. Van een kort ommetje tot een pittige tocht van bijna 13 kilometer.
- Rondje klooster Sint Agatha – 2,6 kilometer
- Sint Agatha Route – 4,2 kilometer (Staatsbosbeheer)
- Laarzenpad Middelsteegse Weiden – 3,5 km (Staatsbosbeheer)
- Route Oeffelter Meent – 6,7 km
- Route Oeffeltse Raam – 12,7 km
- Rondje om Kasteel Boxmeer – 3 km
- Ommetje door de velden – 2,6 km
- Rondje Heg en Maas – 2,7 km of 4,3 km
- Wei-, heg- en bosroute – 4,4 km
- Vlinderroute – 1,0 km
- De Pontipad – 2,3 km (Staatsbosbeheer)
- Route Groeningse Bergjes – 6,7 km
Wandelroute Groeningse Bergjes
Op een frisse zondagochtend kiezen we voor de Wandelroute ‘Groeningse Bergjes’, die begint bij een van de vier toegangspoorten tot de Maasheggen, Erf De Schutkooi.
Het heeft het hele weekend flink geregend en de meeste paden zijn verandert in grote drassige modderige ondergrond. Over de 6,7 kilometer doen we dan ook een heel stuk langer dan wanneer de ondergrond droog zou zijn geweest.
We ploegen en glibberen onszelf een weg over het pad dat evenwijdig aan de Maas ligt. Het is oorverdovend stil en de grond ruikt na die malse buien die eerder vielen, heerlijk. Eerlijk is eerlijk, we zijn blij als we even wat hoger gelegen gebied bereiken, ook al zien we hier niet langer de kenmerkende maasheggen. Even niet glijden, maar even uitrusten op een bankje en genieten van dit bijzondere stukje Brabant. We moeten immers nog een paar kilometer lopen voordat we terug op verharde ondergrond zijn……
➡️Lees ook: Landal De Vers | Het leven is goed in het Brabantse land
Praktische zaken
- De verschillende wandelroutes voeren je over verharde maar ook veelal onverharde paden. Zorg voor goede wandelschoenen of laarzen, want uit eigen ervaring weten we dat een flinke regenbui de boel in een modderpoel kan veranderen.
- Mocht de Maas over haar oevers treden dan zijn vrijwel alle wandelpaden gesloten. Check dit goed voordat je naar het gebied gaat voor een mooie wandeling.
- De verschillende wandelroutes zijn uitgezet op basis van knooppunten. De paaltjes met daarop de cijfers zijn duidelijk in het landschap weergegeven.
Flora & fauna
De Maasheggen vormen een uniek leefgebied, een plek waar dingen groeien en bloeien die op andere plaatsen voor onmogelijk worden gehouden. Hou de ogen goed geopend tijdens een wandeling in de Maasheggen, want je treft er tal van (met uitsterven bedreigde) dier- en plantensoorten. De das, de bever maar ook een keur aan vogels – zelfs een steenuil – zijn hier te spotten. Sla de poelen en plassen niet over voor een blik op bijzondere salamanders en kleurrijke vlinders.
Bezienswaardigheden in Maasheggen
Combineer je wandeling in het Maasheggengebied met een van deze bijzondere historische bezienswaardigheden in de buurt:
- Het oudste nog bewoonde klooster van Nederland in Sint Agatha
- Het Kasteel in Boxmeer
- De Joodse Begraafplaats in Vierlingsbeek
- De watermolen in Vierlingsbeek