Zoek
Sluit dit zoekvak.

Van Gogh NP wandelroute Helvoirt | Na de preek, de natuur in

wandelpad Brabant

Het gevoel van thuiskomen op de Van Gogh NP wandelroute Helvoirt

Van Gogh NP wandelroute Helvoirt is de vijfde route in het Brabantse Nationaal Park in wording. Voor Vincent was naar Helvoirt komen, waar zijn vader een aantal jaren predikant was, thuiskomen. Thuiskomen bij familie, maar vooral thuiskomen in de mooie natuur rondom het dorp. De ideale plek om meer over de schilder, zijn roots en de mooie omgeving te voet te gaan ontdekken. Wandel je mee?

➡️ Omnitraveler beschreef 5 Van Gogh NP wandelroutes op de site van Visit Brabant

Proloog op de Van Gogh NP wandelroute Helvoirt: Rondje om de kerk

Alvorens van start te gaan met de Van Gogh NP wandelroute Helvoirt besluiten we eerst even naar de extra bezienswaardigheden te lopen die op de kaart aangegeven staan. Vanaf het startpunt liggen de voormalige pastorie, het graf van oom Johannes en de Protestantse kerk niet ver. Bovendien ze liggen ze op een boogscheut van elkaar vandaan, dus dat is gemakkelijk.

Theodorus van Gogh, Vincents vader, was vanaf 1871 tot en met 1875 dominee van de imposante Oude Sint Nikolaaskerk. Aan de overkant van het gebedshuis woonde de familie Van Gogh met in totaal vijf van hun kinderen. Theo, was al aan zijn omzwervingen door Europa begonnen, maar kwam graag langs op deze plek. De familie trekt naar Etten (-Leur), waar de kustschilder uiteindelijk ook tal van inspiratie op zal doen.

De zomer van 1874 maakt van Gogh verschillende werken tijdens zijn familiebezoek. Twee werken zijn daarvan overgebleven. Op het ene werk is de kerk te zien op het andere ‘gezicht op Helvoirt’.

Kerk Van Gogh NP wandelroute Helvoirt

Onverhard op pad

De klinkers van het dorp zeggen we gedag. We starten onze route en – hoe fijn – deze is voor meer dan driekwart over onverhard terrein. Dat is de echte natuur/wandelbeleving. De kilometers gaan rap op het landgoed van Kasteel Zwijnsbergen, een terrein dat is opengesteld voor wandelaars. In de verte is het verblijf van de familie te zien, maar dat is privéterrein. Snappen we helemaal, de familie heeft al zoveel moois opengesteld, daar mogen ze best wat privacy voor terug.

Wandelpaaltje Van Gogh NP wandelroute Helvoirt

Van ‘berg’, via ven naar duin

Wat een afwisselende route! We nemen een korte pauze bij Hotel De Guldenberg. De een noemt het Boompjesven, de ander heeft het over het Hengstven. Welke naam er ook gebruikt wordt, het gaat om een prachtig vennengebied. Wat goed dat de akkergrond, die ooit de vennen drooglegde, plaats heeft gemaakt voor deze nieuwe/oude natuur. Natuur zoals het door de alom aanwezige flora en fauna gewaardeerd wordt. We houden even stil. Letterlijk en figuurlijk. Deze plek is simpelweg te mooi om direct voorbij te wandelen. Stilzwijgend turen we over het wateroppervlak om een troep wilde ganzen elegant in het water neer te zien landen.

We strikken opnieuw de veters van onze wandelschoenen en maken ons op een traject door het mulle zand van de Loonse & Drunense duinen, niet voor niets ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Hier ligt ruim 3.500 hectare natuurgebied, sterker nog het is zelfs een van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Dat merken we wanneer we op weg naar het gehucht Distelberg het zand uit onze schoenen kloppen.

Boerenleven

Voordat we de Brabantse Sahara doorkruisten, namen we al even pauze op een fijn rustpunt met uitzicht op het boerenland. Een plek die rechtstreeks uit een van Van Gogh’s werken lijkt te komen. Met een beetje fanatasie zie je in gedachte de jonge Vincent met zijn schildersezel in het weiland staan. Schilderend en zijn favoriete onderwerp observerend.

Voor we Helvoirt weer bereiken wippen we nog even de Boerderijwinkel van Ons Jos binnen, een verzamelplaats van verse groente, fruit, eieren, kaas, vlees, zuivel en andere boeren streekproducten. Na – te – lang rondsnuffelen in deze mooie zaak, stappen we met een emmer soep van Verspilde moeite en een mooi stuk Leyedaeler kaas weer buiten. Dat gaat zeker te weten smaken, met 15 kilometer, dwars door een gevarieerd landschap, in de kuiten.

Loonse en Drunense duinen brabantse sahara

Van Gogh NP wandelroute Helvoirt praktisch

  • Start/eindpunt: De Heilige Nicolaaskerk en Het Pomphuiske, Kastanjelaan 16, 5268 CA, Helvoirt. Gratis parkeren bij het vertrekpunt
  • Bereikbaarheid per openbaar vervoer: Vanaf NS station Oisterwijk pak je de (buurt)bus naar Bushalte Torenstraat, Helvoirt. De bushalte ligt op steenworp afstand van het beginpunt
  • Totale lengte: 15 kilometer
  • Wij liepen deze route in juni (2023) maar vanzelfsprekend is elk jaargetijde prima om deze afwisselende route af te leggen

klaprozen

Meer wandelen in Brabant

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *