Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wandelen in Dalmatië (Kroatië) | OmniTraveler tipt 5 plekken

Wandelen in Dalmatië Kroatië

In de voetsporen van Grieken en Romeinen: Wandelen in Dalmatië

Wandelen in Dalmatië was reeds populair bij de oude Grieken, geen wonder dat wandelaars uit de Lage Landen graag naar deze streek in Kroatië trekken. Hier wandel je de ene dag door de nauwe straatjes van eeuwenoude steden om de volgende dag eropuit te trekken in de ruige natuur. We maken een roadtrip, met onze wandelschoenen in de kofferbak, van kust naar binnenland en terug.

Wandelen in Dalmatië Šibenik wandelpromenade

Wandelen in Dalmatië: Slenteren door Šibenik

De Middeleeuwse kustplaats Šibenik is de start van onze wandelvakantie in Kroatië. Een stadswandeling door de smalle straatjes van deze plaats zijn een heerlijke opwarming voor latere wandelingen in deze streek. We trainen alvast de kuiten en bedwingen de 2.000 traptreden van het St. Michael Fort.

De mooiste wandeling die we hier maken, is zonder enige twijfel, de ongeveer 4,4 kilometer lange promenade door het Sint-Antoniuskanaal. Het pad is zo ontworpen dat de gebruikte materialen de natuurlijke harmonie van het beschermde gebied niet verstoren. Het einddoel van deze wandeling is het fort van St. Nicholaas, een verbazingwekkend vestinggebouw. Het siert niet voor niets de UNESCO beschermde erfgoedlijst als onderdeel van de verdedigingswerken van de Venetianen tussen de 15de en 17de eeuw.

➡️ Tip: Wil je het fort daadwerkelijk bezoeken, check vooraf goed of het entrée vanaf het pad geopend is. Zo niet, dan dien je deze bezienswaardigheid per boot te bezoeken. Het pad is ook dan nog altijd een aanrader.

Šibenik

Rondkijken in Krka Nationaal Park

Op nog geen half uur rijden van Šibenik staan we midden tussen de watervallen in Krka Nationaal Park. Helaas, zitten we niet zo ruim in de tijd en kiezen daarom voor een korte, maar indrukwekkende wandeling langs de verschillende cascades. Onze gids vertelt dat Skradinski Buk, de grootste watervallen van het park zijn en maar liefst 800 meter lang zijn en bijna 46 meter naar beneden storten. Dit is ook de plek waar verschillende wandelroutes starten. De door ons gekozen route, van net geen 2 kilometer, voert ons langs verschillende kleinere watervallen, snelstromende riviertjes en kabbelende beekjes, alsmede nostalgische huisjes, watermolens en een fotogeniek kerkje.

➡️Tip: Liever langer op pad? Kies dan voor de route van 8,5 kilometer. Deze route kent meer trappen en je bezoekt ook nog een grot. Trek voor deze wandeling 3 tot 4 uur uit.

Wandelen in Dalmatië Koratië Krka Nationaal Park

Wandelen in Dalmatië: Vransko jezero, goed bewaard geheim

Vransko Jezero is het grootste natuurlijke meer van Kroatië. Rondom het meer liggen drie infocentra. Wij parkeren de auto bij het infocentrum in het vogelgebied van het park, een van de meest waardevolle ornithologische gebieden in Kroatië. Met een gehuurde verrekijker turen op een van de zes educatieve wandelpaden naar reigers, hoenen en kiekendieven. Ons ongetrainde oog neemt weinig waar, maar dat mag de pret zeker niet drukken. De rust, de stilte en de serene omgeving zijn enkel al een reden voor een bezoek aan dit meer.

Aansluitend strikken we de veters van onze wandelschoenen opnieuw stevig vast voor wandeling vanuit het uitzichtpunt van Kamenjak. Kamenjak is naast een schiereiland, ook een kaap en daarnaast een beschermd landschap dat wel voor iedereen toegankelijk is. Langs de kust van Kaap Kamenjak liggen een aantal goede wandelpaden met een rotsachtige ondergrond. Vlinders dansen van brem naar jeneverbestak en de omgeving ruikt naar wilde tijm. De beukende golven onder ons klinken eerst vervaarlijk, maar vormen eenmaal vertrouwd een fijne cadans voor onze stappen.

Vransko jezero Wandelen in Dalmatië Kroatië

Prachtig Paklenica National Park

Paklenica National Park is een walhalla voor wandelaars die houden wel van een uitdaging houden. Niet voor niets is het park ook geliefd bij bergbeklimmers. We leggen ons hoofd in de nek, even naar boven turen. “Wauw,” is het enige dat we uit kunnen brengen. Wat een mooie plek! Al lopend komen we er al snel achter dat het grootste deel van de wandelaars niet verder gaat dan de Velika Paklenica Canyon. Wij kunnen geen genoeg krijgen van de schitterende omgeving en besluiten dan ook naar het hoger gelegen deel van het park te trekken om een kijkje te nemen bij de zogeheten Mala paklenica Canyon. Hoe langer we lopen, hoe mooier het wordt, hoe meer we het park voor onszelf hebben.

➡️ Tip: Bij de ingang van het Paklenica National Park zijn wandelkaarten te koop. Draag goede schoenen met dito profiel en hou de tijd in de gaten, zodat je voor zonsondergang terug bij het bezoekerscentrum bent.

Paklenica National Park Kroatië

Wandelen in Dalmatië: Tot slot, Zadar

Terug in de stad, terug aan de kust. Voor we terug naar Nederland reizen, maken we nog een stadswandeling in de grootste metropool van Dalmatië, die nog altijd onder de algemene toeristenradar blijft. Zadar mag dan een grote metropool zijn, zo doet het oude centrum zeker niet aan. Wat een heerlijke plek, direct gelegen aan de Adriatische zee, een eeuwenoude geschiedenis en tal van bezienswaardigheden en cultureel erfgoed. We dwalen langs de lokale markt, waar strengen knoflook geduldig op een koper hangen te wachten. Staan oog in oog met de indrukwekkende kerk van St. Donatus en de Kathedraal van St. Anastasia. We beklimmen de klokkentoren voor een magnifiek uitzicht over alles wat de stad te bieden heeft. Wat een fijne afsluiter van onze wandeltrip door Dalmatië.

➡️ Tip: Locals, maar ook reisgidsen, zullen je zeker het zogeheten zeeorgel en de zonnegroet tippen, verwacht echter niet te veel van deze installaties.

Zadar Kroatie

Dit artikel schreef ik voor / verscheen eerder in Wandel Magazine – een uitgave van KwBN

ReizenReizen

Meer wandelen

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *