Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mekong Delta | Over water van Vietnam naar Cambodja

We verlaten Vietnam via de Mekong Delta

Het is tijd om afscheid te nemen van Vietnam, via de Mekong Delta verlaten we het land en reizen door naar buurland Cambodja. Per boot.

Afscheid

Na bijna een maand reizen door fantastisch Vietnam, breekt het moment van afscheid nemen aan. Begonnen met genieten in het uiterste Noorden, met een geweldige trekking in Sapa, de Nationale feestdag (niet) vieren in Hanoi, Halong Bay, vanzelfsprekend niet overgeslagen. Hue en Hoi An met een bezoekje vereerd, onder de indruk van de DMZ, luieren aan het strand van Nha Trang, vanuit HCMC een dagje naar Vung Tau, op zoek naar de opa van een collega van mijn reisgenoot. Ineens was ik in het zuiden van het langgerekte land aangekomen en lonkt mijn volgende bestemming Cambodja. Een grens die ik niet ter land, niet ter lucht, maar over water zal passeren.

Met het ritme van de Mekong delta mee

Ik heb een tweedaags pakketje geboekt om via de Mekong Delta Vietnam naar buurland Cambodja te reizen. De delta bestaat uit vele honderden kleine waterwegen en diverse verschillende rivieren. Het laatste stuk zal ik afleggen over de, 4.200 kilometer, lange Mekong rivier.

Bootje varen Viernam

De afstand Ho Chi Minh City naar My Tho schat ik zo’n 70 kilometer, meer moet het ook niet worden, aangezien ik als een origami kraanvogel opgevouwen in een volgepropte minibus het traject af leg. Van tijd om de benen te strekken hebben ze hier duidelijk niet gehoord, amper mezelf uit de knoop gehaald, beland ik in houten bootje, waar ik enkel in lotushouding in plaats kan nemen.

Een magere visser neemt me mee op zijn boot en vaart langs kleine eilandjes in de Delta. Ik maak kennis met de waterkokosnoot en vaar langs stukken grond waar Dragonfruitplanten rij aan rij de omgeving sieren. Van tijd tot tijd leggen we ergens aan om wat te drinken of om mijn tanden in heerlijk geurend fruit te zetten. Entertainment inbegrepen. Nou ja, entertainment de lokale basischool zingt de Vietnamese variant van poesje mauw. Althans dat vermoed ik, aangezien het als kattegejank klinkt. Sorry kids – even verder oefenen.

Vietnam Mekong Delta

Van roeiboot naar motorboot op de Mekong Delta

De gehele ochtend stap ik van roeiboot over naar motorboot en terug. Bij elk dorp waar we aanleggen, zijn de mensen vriendelijk en tonen vol trots hun lokale lekkernijen. Ik proef kokosnoepjes en honingwijn en waag mijn vinger tussen de bijen om er rechtstreeks tussen de angelkontjes een lik verse honing weg te scoopen. Mjam. Oh, en dan was er ook nog een lunch….

Na een ochtend vaar- en voerplezier eindig ik dit deel van het programma waar ik het eerder de dag begon, op een parkeerplaats in My Tho. Een iets ruimere minibus pikt me op en brengt me naar Chau Doc. Na uren onderweg zijn, stopt het voertuig. Yes, bestemming bereikt. Neeee, dit is slechts een tankstop, vanaf hier is het nog zeker twee uur door hobbelen. Het is al donker wanneer ik in mijn laatste overnachtingsplaats in Vietnam aankom. Ingenieuze fietstaxi’s, zoals ik nog niet eerder zag, gemaakt van een racefiets met een soort koetsje erachter, staan bij het busstation paraat om mij, mijn reisgenoot, twee Engelse meiden, een Australiër en een Zweeds grietje naar het hotel. Inmiddels gaat het tegen 22.00 uur of we nog wel of geen diner krijgen, is wat onduidelijk. Ach, laat ik maar gaan slapen….

Schiet op!

Na onduidelijkheid over het diner, is er ook geen eenduidig antwoord omtrent het ontbijt en/of vertrek. Een chagrijnige receptioniste mompelt dat de pick-up tijd 08.00 uur is. Echter, 07.45 uur schreeuwt een man mijn naam en geeft geirriteerd aan dat ik te laat ben…..
Door ‘mijn’ fout moet deze bromsnor nu in vogelvlucht het excursieprogramma afwerken, want, zo laat hij weten, de boot naar Cambodja vertrekt stipt 09.00 uur – en daar blijkt geen minuut van gelogen -.

Goed de excursie brengt me naar een floating house annex fishfarm. In de woonkamer een luik, waar je verse vis uit de rivier vist, handig! Een bliksembezoek aan een Cham-dorp en Moskee volgt en dan, hup-hup-hup de boot in. Goodbye Vietnam.

Eindelijk kan ik relaxed van de omgeving genieten, geen programma dat afgeraffeld wordt, geen vals zingende kleuters of stalletjes waar de verkopers heel vriendelijk zijn, maar men toch overduidelijk teleurgesteld is wanneer ik niets koop. De boot vaart door een labyrint van rivieren en kanalen, met grote en kleine eilanden en drijvende dorpen. Wat is dit een schitterend gebied. Er wordt volop handel gedreven op het water. Het is tevens een zeer vruchtbaar gebied, weelderig begroeid en intens groen.

Vietnam Mekong Delta

Hello Cambodja

De grenspassage ergens midden op het water – boot af – paspoort stempelen (wel vooraf visum regelen!) – boot weer op en verder varen – verloopt snel en vlekkeloos. In een plaats waar ik totaal niet van weet waar het op de kaart ligt of hoe het heet, staat opnieuw een koekblik klaar. Aan het einde van de dag check ik in in het Grand View Guesthouse. Hallo Cambodja!

Reizen over de Mekong Delta: Top of flop?

De luxe AC bus’ werd een lokale bus met houten bankjes die er ongeveer vier uur langer overdeed dan de geplande rit. Alle transfers zouden inbegrepen moeten zijn (met nadruk op zouden) er was continu onduidelijkheid bij de uitvoerders (bootmannetjes, chauffeurs, de receptioniste) wat nu wel of niet inbegrepen was in die handvol dollars. Maar ach, wat wil je voor dat geld?

Top of Flop? Ondanks dat de tour waardeloos georganiseerd was, beoordeel ik de trip toch als Top. De Mekong Delta is gewoonweg te mooi om als Flop te bestempelen.

Meer Vietnam

Individuele reizen Vietnam

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *