Vietnam backpacken van Noord naar Zuid

Vietnam_HanoiIn Vietnam backpacken? Reismaatje en ik besloten nadat ik het land als eens bezocht, samen het land (opnieuw) te bereizen. Data werden geprikt en tickets geboekt. Er was alleen een klein dingetje waar we vooraf geen rekening mee hadden gehouden, hoe konden we ook. Ik wist zelf pas in april 2010 dat ik zwanger was, een kleine maand voor het geplande vertrek in mei 2010. Gelukkig voelde ik me, behalve af en toe moe, verder tiptop in orde en stond er wat mij betreft dan ook niets in de weg om naar Zuidoost-Azië af te reizen. Aangezien ik in 2003 [mijn reisschema zag er toen zo uit] al geruime tijd in Vietnam had doorgebracht, liet ik de planning voor drie weken backpacken grotendeels in handen van mijn travelbuddy.

“Zakje, NU!”

De vluchten Amsterdam – Bangkok boekten we via China Airlines, de doorvlucht van Bangkok naar Hanoi brachten we onder bij AirAsia. Of het nu wel of niet met de zwangerschap te maken had, geen idee. Net voor het boarden op Suvarnabhumi airport, word ik draaierig en voel ik me zeer vermoeid, gepaard met misselijkheid. Hoewel je nog totaal niet aan me kan zien dat ik een kind meedraag geef ik aan het grondpersoneel toch maar voor alle zekerheid door dat ik graag gebruik zo maken van de priority lane, zodat ik als een van de eersten aan boord mag gaan. Amper op het juiste stoelnummer plaatsgenomen, roep ik “Zakje, NU!” gevolgd door het commando, “nog één!” Het laat zich verstaan wat er gebeurde… Een goed begin van onze trip naar Vietnam!

Hoi, we zijn in Hanoi

Vietnam_Hanoi Vietnam_Hanoi Vietnam_Hanoi

Hanoi, met haar brede lanen vol toeterende scooters, laaghangende bomen, vriendelijke mensen. Voor mij doet Hanoi aan als een dorp en zo gedraagt de stad zich mijn inziens ook. Ook al is er in de zeven jaar dat ik afwezig was aan de rand van de stad intussen wat hoogbouw verrezen, Hanoi doet kneuterig aan. Er is geen metro, het openbaar vervoer in de stad is ruk en grote winkel- of fastfoodketens zijn op een hand te tellen.
Slenterend door de stad, bekijken we de must-sees, eten spring rolls en gaan op tijd naar bed.

Spoiler alert: de Perfume Pagoda is een grot

Vietnam_Perfume_Pagoda Vietnam_Perfume_Pagoda
Tijdens mijn vorige reis naar Vietnam, nam ik de moeite niet op de Perfume Pagoda te bezoeken. Reismaatje lijkt het echter wel wat, dus zo gezegd zo gedaan. In het guesthouse boeken we een tourtje en off we go…. Naar het schijnt is deze pagode, ongeveer 60 km ten zuiden van Hanoi, een geliefd bedevaartsoord voor Vietnamezen. Een busrit van een kleine anderhalf uur, brengt ons bij de Yen Vi rivier. Een kranige dame op leeftijd duwt ons met zachte dwang in een oncomfortabel bootje en begint aan de lange tocht naar de ingang van de pagoda. Mocht je deze trip ook overwegen, hou er rekening mee dat de bankjes oncomfortabel zijn en je nergens beschutting hebt tegen de zinderende zon. Dat gezegd hebbende, wil ik er graag aan toevoegen, dat het een schitterende tocht is.

Wat niemand mij vertelt had, was het feit dat de pagode diep ligt verscholen tussen de grotten. Omdat het een flinke klim naar boven is en mijn conditie – ik geef mijn zwangerschap de schuld – niet top is, stap ik in de kabelbaal naar boven zodat ik de intensieve tocht van ruim 2 uur niet te voet af hoef te leggen. Bij de entree van de grot/pagode lijkt het of half Vietnam de trappen af wenst te dalen. En of het een geliefde plek onder Vietnamezen is. Als ik heel eerlijk ben, vond ik de pagode zelf eigenlijk best wel een beetje veel tegenvallen, wat niet wegneemt dat het complex er omheen en het landschap de tocht waard zijn.

Must-see/Must-do: Halong Bay

Vietnam_Halong_Bay Vietnam_Halong_Bay
Het is waarschijnlijk onmogelijk naar Vietnam te reizen en dan geen bezoek te brengen aan Halong Bay. Je reis is gewoonweg niet compleet wanneer je hier niet naar toe bent gereisd. Met haar ruim 3.000 eilanden, vormt Halong Bay een van de mooiste landschappen in het land. Vreemde rotsformaties rijzen op uit de zee en je vind er talloze grotten. De meeste eilanden eilanden zijn begroeid, een aantal beschikken tevens over kleine zandstrandjes waar het goed toeven is.

In het hotelletje in Hanoi boeken we een (deluxe) 3-daagse trip naar het gebied van het Karstgebergte. Bij aankomst in de haven is het onwijs druk. “Dat wordt in file varen.” denk ik bij mezelf. Het is zo veel drukker dan tijdens mijn reis in 2003. Gelukkig valt het mee, aangezien elke rederij zijn eigen route vaart en ook eigen aanlegplaatsen blijkt te hebben. Het bezoek aan een van de grotten vind ik persoonlijk niet zo interessant, maar ik hou nu eenmaal niet van grotten. Voor anker gaan en vanaf de boot in het water springen is het meest relaxte wat je kunt doen tijdens een dergelijke trip. Nacht een slapen we aan boord, nacht twee slapen we op een eilandje in een schattig strandhutje. In de middag gaan de sportievelingen een hike doen (en apen spotten) ik verkies het strand en een boek boven het beklimmen van een berg.

Per nachttrein naar Hue

Vietnam_Hue

Tegen de tijd dat we uit Halong Bay terug in Hanoi zijn, hebben we een paar uurtjes tijd om te dineren en ons daarna naar het station te begeven om per nachttrein naar Hue te reizen. Dit traject reizen we softsleeper en dat is prima te doen. Bij aankomst staat een regelmannetje gereed om ons zijn guesthouse te tonen. Prima. De prijs en de kamer zijn wat ons betreft in orde, dus waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan. Spullen dumpen en Hue in. Van 1802 tot 1945 was dit de hoofdstad en zetel van de Vietnamese keizers. Een belangrijke bezienswaardigheid uit die persiode is de Verboden Purperen Stad, een ommuurde keizerstad van de Nguyen-dynastie. Wie denkt hier een Verboden Stad a la Beijing aan te treffen moet zijn verwachtingen een tikje bijstellen….

Terwijl ik tijdens mijn vorige bezoek aan Vietnam Hue erg leuk vond, hebben reismaatje en ik het deze keer al na een dagje gezien. Per dagbus verruilen we de keizerlijke stad voor schilderachtig Hoi An.

Hoi An, daar zijn we dan

Vietnam_Hoi_An Vietnam_Hoi_An
Het gemakkelijke van backpacken in Vietnam is, er staat altijd wel ergens een mannetje (heb eigenlijk nog nooit een vrouwtje gezien) ergens klaar, die je een bus of guesthouse aanbeveelt. Zo ook in Hoi An, de chauffeur heeft blijkbaar een deal met de hoteleigenaar, want pal voor het pand komt het voertuig tot stilstand. We verblijven net buiten het historische gedeelte maar er is een zwembad, dus wij zeggen ja, tegen het aanbod. Ook weer geregeld.

UNESCO Werelderfgoed genoteerd Hoi An was vroeger een van de drukste havensteden van Zuidoost-Azië. Het stadje heeft dan ook een rijk handelsverleden wat je terugziet in de vele oude Chinese huizen en tempels. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden, staat echt in elke reisgids vermeld, is de Japanse overdekte brug. Waarom deze zo beroemd is? Omdat het een van de weinige houten boogbruggen is die bewaard is gebleven. Een volle dag struinen we door Hoi An, wat deze keer door mij hoger beoordeeld word dan Hue. Mocht je zelf eens die kant op gaan, loop dan ook zeker even over de Hoi An Central Market (daar lees je hier meer over). Of laat jezelf voor een aangename prijs een maatpak aanmeten.

Meer UNESCO werelderfgoed

Vietnam_My_Son

My Son, bezoeken we met een combi-tocht. Per bus heen, per boot (met bezoek aan een aantal ambachtsdorpen) terug. Bij de ruïnes bij My Son draait het allemaal om de Cham-cultuur. Deze vroegere hoofdstad van het ooit krachtige Champa-rijk. Omringd door bergen tuffen we langzaam door een prachtige vallei het terrain binnen. Het is moeilijk te geloven dat hier ooit 70 bouwwerken stonden. De vallei heeft flink onder vuur gelegen tijdens de Vietnamoorlog derhalve zijn er nu ‘slechts’ een twintigtal bouwwerken over. Wat op zich nog best bijzonder is als je bedenkt dat de oudste bouwwerken dateren uit de zevende eeuw.

“Mevrouw, wakker worden u ligt in mijn bed….”

Een hardsleeper treinrit van Hoi An (eigenlijk Da Nang) brengt ons naar Nha Trang. Bij binnenkomst in de coupé ligt in het bed van reismaatje een oud vrouwtje reeds heerlijk te snurken. “Sorry, ik lig hier!” Met frisse tegenzin staat het oude besje op en verlaat de coupé, op zoek naar een ander bed om haar hoofd te rusten te leggen.

“Nog een lime-juice?”

Vietnam_Nha_Trang

Je raad het al. De taxichauffeur wijst ons op een zojuist geopend hotel. Of we een kijkje willen nemen? “Zonder verplichtingen,” voegt hij er haastig aan toe. Ook dit is weer een prima plekje om te verblijven, dus we nemen de voorgestelde kamer. Een samenvatting van de activiteiten in Nha Trang? Strand gecombineerd met verkoelende drankjes en lekker eten.

Saigon of Ho Chi Minh City?

Vietnam_Ho_Chi_Minh_City Vietnam_Ho_Chi_Minh_City Vietnam_Ho_Chi_Minh_City

Saigon heet al bijna 40 jaar (sinds 1976) Ho Chi Minh City. De verwarring onder reizigers komt waarschijnlijk door de locals, die hun stad nog altijd Saigon noemen. Ho Chi Minh City is een druk, zeer druk, niet gek als je weet dat het telt ruim zes miljoen inwoners telt. Net als in Hanoi domineren massa’s scooters het straatbeeld. Cholon, Chinatown slaan we zeker niet over tijdens onze voettocht door de stad. Net als het postkantoor, het reunification palace. Maar het meeste indruk maakte het War Remnants Museum op me, man wordt je dan even met je neus op de feiten van de Vietnamoorlog gedrukt.

Kitsch Galore

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Vietnam_Cao_Dai Vietnam_Cao_Dai Vietnam_Cao_Dai

Op zo’n negentig kilometer van Ho Chi Minh City ligtTay Ninh, beroemd om de Cao Dai kerk. Het is een bombastisch, kleurrijk gebouw, waar dagelijks honderden gelovigen samenstromen in wapperende gewaden. De Cao Dai-kerk is onmiskenbaar te herkennen aan het grote oog op de gevel. Rond half twaalf begint het schouwspel. De gelovigen wachten voor het kitscherige gebouw. De fotogenieke priesters lachen je toe, gekleed in het rood, geel en blauw. De dienst begint om twaalf uur precies en is de moeite van het bijwonen, meer dan waard.

We combineren deze tocht met een bezoek aan de wereldberoemde Cu Chi-tunnels. Een ondergronds verdedigingsbolwerk onder de grond. Onvoorstelbaar dat recht onder je voeten een kilometers-lang tunnelstelsel ligt, een echt meesterwerk van de Vietcong uit Vietnamoorlog. . Tijdens deze beruchte oorlog dienden de tunnels, bij elkaar zo’n 250 km., als schuilplaats voor de Vietcong. Als je geen claustrofobie hebt, waag je dan eens in een van de ‘putdeksels’. Sommigen zijn wat breder en hoger gemaakt dan oorspronkelijk het geval was (aangezien westerlingen toch net wat grotere afmetingen hebben dan de gemiddelde Vietnamees). Onze gids is streng, alleen mannen mogen een poging wagen zich door het gat te wurmen – gelukkig had ik in 2003 al eens mogen ervaren hoe dat is -.
Vietnam_Cu_Chi

Club Tropicana

Vietnam_Phu_Quoc
Vietnam_Phu_Quoc
Vietnam_Phu_Quoc
De laatste bestemming voor ons in Vietnam is op het tropische eiland Phu Quoc voor de zuidkust van Vietnam (eigenlijk voor de kust van Cambodja). Het eiland heeft prachtige, vrijwel verlaten zandstranden. In 2001 werd het binnenland tot Nationaal Park verklaart. Als je zou willen kun je hier prima wandelen of fietsen door het heuvelachtige binnenland. Met de nadruk op als je zou willen…. gewoon luieren is natuurlijk ook toegestaan. Verder beschikt het eiland over wateren voor de kust met een schitterende onderwaterwereld, perfect om te snorkelen – dat deden wij – of te duiken.

We bereiken Phu Quoc en ons eenvoudige strandhotel Club Tropicana na een korte vlucht vanuit Ho Chi Minh City. Een dag trekken we er samen met een Nederlands stel met een boot op uit. We vinden Nemo, genieten van de zonnestralen en de lunch op de boot en zuchten bij het zien van de prachtige vergezichten. Is Phu Quoc paradise? Misschien. Zoals gezegd ik was er in 2010, er werd toen al flink gebouwd door kleine lokale ondernemingen maar ook door internationale hotelketens. Om in de termen van Wham te blijven en de lyrics van Club Tropicana:

“Pack your bags,
And leave tonight.
Don’t take your time,
Gotta move your feet, don’t you miss the flight”

Vietnam backpacken: de overnachingsplaatsen:

Tijdens het backpacken in Vietnam overnachtten we in hier:

Vietnam_hotel_Hanoi

Hoan Kiem Lake Hotel Hanoi $ 18,- per kamer per nacht incl. ontbijt

Vietnam_hotel_Hue

Binh Duong Hotel II Hue hier betaalden we $10,- per kamer per nacht incl. ontbijt

Vietnam_hotel_Hoi_An

Vinh Huy Hotel Hoi An. $15 per kamer per nacht incl. ontbijt én zwembad

Vietnam_hotel_Nha_Trang

Manchester Hotel Nha Trang $15 per kamer per nacht incl. ontbijt

Vietnam_Hotel_Ho_Chi_Minh_City

Ly Hotel Ho Chi Minh City $15,- per kamer per nacht incl. ontbijt

Vietnam_hotel_Phu_Quoc

Club Tropicana Phu Quoc. De duurste overnachtingsplaats tijdens onze reis in Vietnam $40 per kamer per nacht incl. ontbijt

In Vietnam backpacken, iets voor jou?

Meer Vietnam:

Tour of duty, DMZ Vietnam een tour vanuit Hue
Dalat, wat te zien en doen in het Vietnamese Hoogland?
Vietnam Local Life | Thomas vertrok voor een jaar naar Vietnam en kwam niet meer terug
Cat Tien National Park: slapen bij de locals en op zoek naar gibbons

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather