Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dalat | Wat te zien en doen in het Vietnamese Hoogland?

Wat te doen in Dalat?

Vu heeft geen goed nieuws. Nog altijd zijn er geen inschrijvingen voor een tour naar Dalat en de Central Highlands van Vietnam. “Misschien morgen,” lacht hij optimistisch.

Nachtbus naar Nha Trang

Terwijl ik me afvraag hoe laat het in hemelsnaam is, hangt een Vietnamees gebogen boven mijn hoofd en duwt ongevraagd een foldertje in mijn hand. “Very nice,” is het enige dat hij er aan toevoegt. Half slapend frommel ik het slecht gekopieerde blaadje in mijn daypack.
Ik onderdruk een enorme geeuw, knijp mijn ogen tot spleetjes en kom tot de conclusie dat de klok op 05.45 uur staat. Dit moet een vergissing zijn. No way dat ik op dit onzalige tijdstip uit moet stappen. Toch wel, de nachtbus vanuit Hoi An heeft haar bestemming, Nha Trang, bereikt. Nogmaals beklaag ik me bij mijn reisgenoot over het vroege tijdstip en rol de bus uit.

Zoals dat dikwijls het geval is, heeft ook de chauffeur van deze bus halt gehouden op de parkeerplaats van een guesthouse. Lieftallige dames staan reeds paraat om de amper wakkere backpackers de kamers te tonen in de hoop dat zodra iemand een bed ziet, ja tegen de geboden prijs zegt.

De kamer ziet er prima uit en de prijs past binnen het budget. Hup, slapen!

Tour naar de Central Highlands van Vietnam

Een paar uur later lig ik lui op een strandstoel bij Le Louisiane. Op zoek naar wat zonnebrand heb ik ineens het briefje van vanochtend in mijn hand. “Hey, dat ziet er tof uit,” stoot ik mijn reisgenoot aan. Vanachter zijn zonnebril kijkt hij me aan, zet zijn Siagon beer biertje in zand, en wenkt dat ik briefje aan hem moet geven. “Kunnen we wel eens naar informeren,” luidt de reactie en hij laat zich weer op zijn rug vallen om optimaal van de Vietnamese zonnestralen te genieten.

“Nee, nee. Dan moet je niet hier zijn, vraag het maar bij Vu’s Café (beter bekend onder de naam Vu’s Tour Adventure),” klinkt het wanneer we amper een voet over de drempel hebben gezet bij Singh Café Nha Trang. “Nee, ik heb helemaal geen aanmeldingen voor onze Highland Tour op het moment, maar ik kan jullie op de wachtlijst zetten,” zegt Mr. Vu himself.

Langer in Nha Trang dan gepland

Enigszins teleurgesteld lopen we terug naar ons tijdelijk onderkomen. Twee motorrijders spreken ons aan of we met hen de bergen in willen gaan. Aangezien mijn reisgenoot aardig lang is, ziet die het niet zitten opgevouwen achterop een dergelijk lange rit te maken. Dat aanbod slaan we derhalve vriendelijk af.

Elke dag genieten we van het strand, verkennen met de motor guys de omgeving en bezoeken Vu. Hoofdschuddend laat hij ons dag na dag weten, geen nieuwe inschrijvingen te hebben ontvangen. Nha Trang is een heerlijk relaxte plek, maar om hier nu nog meer dagen te slijten, daar hebben we niet zo’n zin in. Maar wat dan? Een individuele tour voor ons tweeën kost kapitalen en is derhalve geen optie. We besluiten de bus te pakken naar Dalat. Dan zitten we al in de bergen en hopelijk vinden we daar gelijkgestemden om een trekking in het Centrale Hoogland mee te maken.

Dalat, voor je Vietnamese wittebroodsweken

In een overvolle bus pak ik de Lonely Planet uit mijn rugzak en blader naar de pagina’s waar Dalat beschreven staat. Dalat is the place to be voor je huwelijksreis. Het is er romantisch en bovendien heerlijk koel ten opzichte van de kust en de drukke steden. Er zijn bergen, prachtige natuur en watervallen. Zoek niet verder en spendeer hier je wittebroodsweken ;).

Koud, nat en regen in Dalat

Na een stop bij de restanten van torens uit het voormalige Cham rijk, beklimt de bus moeizaam de steile wegen van het Centrale hoogland. Elke bocht die we nemen, koelt het – voor mijn gevoel – een graad af. Hoe hoger we komen, hoe minder we de zon zien. Sterker nog zonnestralen maken plaats voor regendruppels. Balen!

Het blijkt al een aantal dagen te regen in en rond Dalat. Tegen beter weten in informeren we naar tours. Het enige dat men aan ons verkoopt is een dikke vette nee. Geen geïnteresseerden vanwege de regen en te gevaarlijk vanwege diezelfde neerslag. Wat nu?
Mijn haar drupt in slierten langs mijn gezicht, mijn in TEVA gehulden voeten zijn ijs- en ijskoud, de begroeting bij Groovy Gecko Tours is echter warm. Hetzelfde verhaal. Alle toffe tours gaan op dit moment niet door. In tegenstelling tot Nha Trang nodigt Dalat en haar huidige weer niet uit tot afwachten. Om toch niet zonder iets te hebben gezien de plek weer te verlaten, besluiten we mee te gaan op een tour door de omgeving van Dalat.

Sir, Ma’am, de auto staat voor

Geheel ten overvloede vertel ik je nog eens een keer dat er op het moment van mijn bezoek amper reizigers in Dalat zijn. Hetgeen resulteert in het feit dat ‘de tour’ een tocht per auto met privéchauffeur én gids is, voor ons tweetjes. Gas geven en gaan.

Wat te doen in Dalat?

Misschien had ik de titel van dit artikel beter de kop “Wat te doen in Dalat als iets gaafs wil gaan doen, maar dat even niet gaat” mee moeten geven. We maken er het beste van en ik kan je zeggen, we zagen een hoop.

Vietnam reizen

Crazy house

Het Crazy house of Hằng Nga House is zo surreëel, dat moet je gewoon gezien hebben – of beter nog in geslapen hebben.
Check de website van dit ongelofelijke onderkomen.

Vietnam Dalat Crazy guesthouseLam Dong Museum

Een beetje een kneuterig, maar zeker interessant, museum over de minderheden van het Centrale Hoogland van Vietnam.
De website geeft je een indruk wat te verwachten.

Lam Ty Ni Pagoda

Mad monk Thay Vien Thuc, is een man met een missie. Niet enkel een missie om trouw te zijn aan de leer van Boeddha, maar een heel andere missie. Hij schildert dat het een lieve lust is. Niet enkel om kust te creëren. Nee, om te verkopen. Het geld spaart hij om een (wereld)reis te bekostigen. Geloof het of niet deze toch wel vreemde manspersoon heeft ooit een expositie in Den Haag gehad.

Vietnam Dalat crazy monk

Tourist trap in Dalat: Chicken Village

Dit is misschien wel de allergrootste tourist trap die ik ooit zag. Chicken Village is niet meer – guess what een dorp met een gigantische kip! No 💩.

Rondom het cementen beest weven een aantal vrouwen zich de ganse dag uit de naad om allerhande prullaria aan de nietsvermoedende passant te sluiten. Ja, ik kocht wat. Een portemonnee omdat ik het zo zielig vond voor die dames.


Vietnam Dalat Chicken Village weven

Boa Dai Summerpalace

Het paleis van de laatste keizer van Vietnam is een Franse villa waar de tijd sinds de jaren ’60 stil is blijven staan.

Vietnam Dalat paleis

Datanla waterfall Dalat

Dalat en omgeving is omringd door watervallen. Volgens onze gids is dit absoluut een van de betere in Vietnam.

Vietnam Dalat natuur

Valley of Love

Chicken Village was misschien de grootste tourist trap, Valley of Love het meest hilarisch (in mijn ogen dan – de gids dacht daar duidelijk anders over). Zoals ik je eerder vertelde staat voor de Vietnamees Dalat gelijk aan honeymoon. En Dalat zal op haar beurt het wel nodig achten aan dat aanbod te voldoen. Een onnozel pretpark-achtig terrein. Cactussen in een kooi, afgebladderde kermisattracties, nietszeggende beeldjes en een paar zielige apen in een veel te kleine kooi. Zouden jonge Vietnamezen hier serieus eindeloos poseren om met de gemaakte kiekjes het trouwalbum te vullen?

Vietnam Dalat Love Valley

Trúc Lâm Temple

Geniet van het uitzicht en de tempel zelf. Huur een auto of neem de kabelbaan naar dit complex. Aanrader. Let echter wel op je kleding ;).

Vietnam Dalat Thien Vien Truc Lam
Vietnam Dalat kledingvoorschriften

Maak een stop

Vietnam Dalat stalletje langs de weg
Omdat we toch maar met tweeen waren, vroeg ik de chauffeur regelmatig even te stoppen. Even halt houden bij een waterval, een mooi uitzichtspunt of een fruitstalletje. Dat maakt het ontdekken van een plek en de omgeving net wat leuker dan enkel bezienswaardigheden afvinken.

Meer Dalat

Jacomijn zocht het avontuur op en ging canyoning in Dalat. Haar avontuur lees je hier 
Erick & Kirsten tourden per motor dwars door Vietnam en hielden een aantal dagen halt in Dalat, dit ondernamen zij.

Meer Vietnam

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *