Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vermeer wandeling Delft | Podwalk met de schilder en zijn muze

vermeer delfts blauw

Citytrip Delft? Doe de podwalk Vermeer wandeling Delft!

Maak tijdens je citytrip een een Vermeer Wandeling Delft. Even downloaden en je hoort, leest en ziet de beroemde schilder en zijn muze Pearl (Het meisje met de parel).

Gracht Delft

Wat is een podwalk?

Een podwalk is wandeling die aangestuurd wordt door je GPS. Op basis van waar je je bevindt hoor of zie je een deel van het verhaal. Bij de meeste podwalks dien je daadwerkelijk op de aangegeven locatie te zijn om het verhaal of het beeld te ontgrendelen. Zeker wanneer er sprake is van AR (Augmented Reality) tijdens de tour.

➡️ Lees ook het artikel over de AR Rembrandt tour in Leiden

Met Vermeer en Pearl op pad in Delft

Johannes Vermeer en Delft zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Zo ook worden het meisje met de parel en Johannes Vermeer in een adem genoemd. Het is dan ook niet gek dat zij aan de zijde van de kunstschilder staat en samen met hem op een moderne wijze de geschiedenis van de kunstschilder en zijn woonplaats vertelt. Johannes en Pearl zijn het misschien niet altijd met elkaar eens, maar anno nu hoeft dat natuurlijk ook niet. Al kibbelend en elkaar aanvullend nemen ze je naar verschillende plekken in Delft die in het teken staan van Vermeer en zijn werken. Wandel je met hen mee?

Johannes Vermeer & Pearl Podwalk Vermeer wandeling Delft

De geboorte van een kunstenaar

Het is december (2023). Koud. Guur, maar gelukkig wel droog. Vanuit ons hotel (Hotel De Plataan) zou de eerste locatie van de Vermeer wandeling niet ver moeten zijn. Kleine druppels besluiten de wolken voor de stoep langs een van de oudste grachten in de stad, de Voldersgracht dateert uit 1348, te verruilen. Kraag omhoog, paraplu op. Ons houden ze niet tegen.

Cafés, restaurants ergens tussen deze horecazaken moet toch echt het geboortehuis van Vermeer schuil gaan. Stom. De paraplu ontneemt ons deels het zicht op de panden. Twijfel. Even navragen. De app geeft het wel degelijk juist aan. Door het smerige weer hebben we niet echt de behoefte omhoog te kijken. Daardoor missen we de tekst op het pand van Johannes café en hotel; HET GEBOORTEHUIS VAN JOHANNES VERMEER, de plek waar in 1632 de meester van het licht het levenslicht zag. We lezen de tekst op de app en luisteren naar wat Johannes en Pearl erover te vertellen hebben. Zo, de kop van deze wandeling is eraf. Op naar meer historische plekken.

Podwalk Vermeer wandeling Delft geboortehuis Vermeer

Volgende stop Vermeer wandeling Delft: Nieuwe Kerk

De app geeft aan dat de volgende stop op steenworp afstand bij ons vandaan is. Slechts enkele minuten later staan we voor de Nieuwe Kerk, een plek die we zelf niet direct met Vermeer associëren. Wij denken direct aan de Nassau ’s die hier begraven liggen en het bijbehorende, indrukwekkende praalgraf van Willem van Oranje. Toch heeft het godshuis uit het einde van de 14e eeuw zeker een link met Johannes Vermeer. Als klein ventje werd hij er gedoopt – of zoals Pearl in de podwalk het verwoordt ‘lid van een community.”

➡️ Eenmaal binnen, maak je vanzelfsprekend toch even tijd om het praalgraf en de glas-in-lood ramen te bewonderen. Je doet jezelf en de kerk tekort als je er enkel het doopvont bekijkt omdat dat linkt met de Vermeer wandeling.

Nieuwe Kerk Delft Zuid Holland Nederland

Dwars door Delft

In gedachten zien we opgewekte Pearl – ondanks het feit dat het weer zo zo is – voor ons uit huppelen. Enthousiast om ons het volgende pand te tonen dat te maken heeft met haar meester(schilder).  Het huis waar hij zijn eerste doek in de verf zette. De woning van de ouders van zijn geliefde Catharina, plekken die hij dagelijks passeerde in de stad tot aan zijn laatste rustplaats in de Oude Kerk. De stappenteller registreert alle passen die we dwars door Delft zetten. Ondanks de geringe afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden. loopt het aantal stappen gestaag op. Het weer is nog altijd niet om over naar huis te schrijven. De bewolking is een constante factor. De regen is weliswaar gestopt maar een soort natte deken houdt ons in een onaangename houdgreep. Gelukkig is het in de kerk droog – én warm.

Deze ‘Scheve Jan’ zoals de Oude Kerk ook wel wordt genoemd, heeft een grafkelder waar veel belangrijke Nederlandse figuren zijn begraven, schilder Johannes Vermeer is er daar een van samen met zijn tijdgenoot en vriend wetenschapper Antonie van Leeuwenhoek.

➡️Vergeet zeker niet de AR functie van de podwalk te gebruiken als je hier bent.

OUde kerk Delft Podwalk Vermeer wandeling Delft

Vermeer centrum: het beste einde voor de Vermeer wandeling Delft

LET OP: Vanaf 8 januari tot en met 17 februari 2024 is het Vermeer Centrum Delft wegens onderhoud gesloten

De Vermeer wandeling Delft eindigt slechts een paar huisnummers van het beginpunt vandaan. Wat hebben we tijdens de podwalk veel geleerd over deze schilder. Tal van weetjes die we niet eerder hoorden of lazen. Als kers op de taart eindigen we bij het Vermeer Centrum. Dé plek om het leven, het werk en Delft, de stad van de 17de-eeuwse meester van het licht te ervaren.

En het klopt – voor wie het zich, net als wij, hardop afvroeg – in het Vermeer Centrum Delft zijn geen originele werken van Vermeer te bewonderen. Of dat erg is? Welnee! Dit is de enige plek ter wereld waar met je neus bovenop alle 37 schilderijen van Johannes Vermeer als reproducties op ware grootte staat. Dichterbij Vermeer kom je elders niet.

Met een hoofd vol Vermeer-informatie duiken we een café in. Tijd om op te warmen en alle vergaarde kennis te laten bezinken. Twee bekers warme chocomelk tikken tegen elkaar. Op Vermeer!

➡️ In Nederland sta je enkel in het Mauritshuis in Den Haag en het Rijksmuseum Amsterdam oog in oog met de originele werken van de schilder.

Vermeercentrum Delft

Podwalk Vermeer wandeling Delft praktisch

  • De podwalk Vermeer wandeleling Delft download je eenvoudig op je telefoon.
  • Hiervoor heb je de app Vizgu nodig, deze is in de app store en via Google Play gratis verkrijgbaar.

Meer Nederland

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *