Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hull (Kingston upon Hull), de bruisende havenstad van Yorkshire

Hull

Hull of voluit Kingston upon Hull is de is de enige stad in Yorkshire aan de kust. Tevens is het mijn laatste bestemming tijdens mijn treinreis langs de Noord-Engelse steden.

Hallo Hull

Een (laatste) uil tuurt me in Leeds vanuit grote hoogte aan, wanneer ik richting het station stap. Inmiddels ben ik al een volle week in het Noorden van Engeland, and I like it. Over het weer, daar ga ik maar niet over hebben. De mensen daarentegen. Iedereen is zo vriendelijk en altijd behulpzaam. De steden die ik al bezocht, ik had overal meer tijd door willen brengen. Een goed teken, lijkt me zo.

Ik stap voor de laatste keer aan boord van de TransPennine Express. Terwijl de trein zich in beweging zet, verzink ik in gedachten en laat de afgelopen (volle) dagen eens de revue passeren.

In Newcastle, was het weer verrukkelijk, ik liep er zelfs over het strand. Genoot van de verhalen van kundige Alex en struinde door hipster town Ouseburn, waar de voormalige industriestad nog een beetje rough around the edges is. Liverpool dan. Het weer was om te janken, maar wat een goede vibe hangt er in die stad. Na mijn dagen in Manchester, moest ik tijdelijk mijn broekriem een gaatje losser doen. Behalve sightseeing ging mijn nieuw verworven liefde veelal door de maag. En voor aankomst in Hull, vertoefde ik nog een nachtje in Leeds. Charmant, pittoresk Leeds, wat een fijne stad.

Trans Pennine Express Paragon station

Voordat ik er erg in heb is er een uur voorbij en loopt de trein het station van Hull binnen. Met mijn koffer in de hand passeer ik een van de grootste dichters van de vorige eeuw, Philip Larkin. Zijn standbeeld siert de passage van het spoorweggebouw, maar deze voormalige bibliothecaris van de universiteit van Hull heeft zijn sporen op meerdere plekken in de stad achter gelaten.
➡️ Benieuwd naar deze man met een voorliefde voor – wat hij zelf noemt – a different romance? Volg dan de Larkin Trail door de stad.

Larkin Trail

Have a cookie!

Vanaf het kopstation van Hull is het pakweg tien minuten naar mijn overnachtingsplaats in de stad. Enkel een groot winkelcentrum en het Hull truck theater scheiden het station en het Double Tree by Hilton van elkaar. ‘Goodmorning,’ klinkt het opgetogen vanachter de receptiebalie. ‘Checking in?’ vervolgt de receptioniste met een oprechte glimlach. Ze heeft duidelijk lol in haar werk. Terwijl ik uit mijn tas mijn reservering en paspoort tover, tovert zij een lach op mijn gezicht. Geen idee waar ze het zo snel vandaan heeft gehaald, maar voor me ligt een warme American Cookie. Daar zeg ik geen nee tegen.

Double Tree by Hilton Hull hotelkamer

Wat ook fijn, is het feit dat mijn kamer al gereed is. Ik pak de lift naar boven en zet mijn spullen op mijn tijdelijke verblijf. Tijd om Hull te gaan verkennen.

📍 DoubleTree by Hilton Hull, 24 Ferensway, Hull HU2 8NH

Fish are friends

In maart 2002 opende The Deep, een enorm – en als ik zeg enorm, dan bedoel ik ook enorm – aquarium geopend. Op de plek waar de rivieren Hull en Humber Estuary samenstromen, stromen dagelijks talloze bezoekers binnen om er de tanks met 2.500.000 liter water en honderden vissoorten te komen bewonderen.

The Deep Hull

Het is vrijdagochtend. Een vader met een jongetjes tweeling staat voor me bij de kassa. In een onbewaakt ogenblik weet een van de twee deugnieten zich uit de hand van zijn vader te ontworstelen en staat in luttele seconden later met een levensgrote haai terug bij zijn papa. ‘Look daddy! Shark!’ roept hij.

Een medewerkster van het souvenirwinkeltje staat inmiddels ook bij de vader. Deze verontschuldigd zich. ‘Al een hele week kijken ze uit naar ons bezoek aan the Deep. Ik heb ze beloofd dat ze ook iets uit het winkeltje mogen kiezen. Ik had er misschien iets duidelijk bij moeten zeggen, dat ze pas een cadeautje krijgen nadat we het aquarium bezocht hebben,’ lacht hij schamel terwijl hij de krullen met zijn grote handen uit z’n gezicht wegveegt. Met rode wangen, neemt hij de entreetickets van de het meisje achter de kassa aan en trekt de boeven mee naar binnen.

In tegenstelling tot de drie manspersonen voor me, ben ik zo klaar aan de kassa. Ik ben benieuwd waar The Deep me op trakteert.

Ronddwalen in The Deep

Mocht je denken dat The Deep ‘alleen maar’ een enorme vissenkom is, dan heb je het mis. Dit immense aquarium is ook het terrein van biologen die onderzoek doen naar het (zee)milieu. Bovendien leert de Deep je alles over de zee in een chronologische volgorde van nul tot nu.

The Deep Hull The Deep Hull The Deep

Verder heeft elke ruimte een bepaald thema. In The Lagoon of Light is het een kleurrijk spektakel. Tussen alle bontgekleurde vissen, tref ik ook Dory (uit Finding Nemo). Schilpadden zwemmen ongestoord rond in Endless Ocean blauwe pijlgifkikkertjes springen door het terrarium in de afdeling Slime. Verder sta ik oog in oog met een stelletje schattige – maar stinkende – pinguïns en dan zijn er nog krabben, kreeften, kakkerlakken,……. Teveel om op te noemen.

Trek genoeg tijd uit, want er is zoveel te zien. Bovendien mag je/mogen kinderen op sommige momenten van de dag samen met een verzorger de vissen voeren. Of kun je zwaaien naar de duikers die in de aquaria rondzwemmen.

📍 The Deep, Tower St, Hull HU1 4DP

Fish Trail

Over vissen gesproken. Loop ook eens de zogeheten Fish Trail, een leuke manier om de stad te ontdekken en meer over het maritieme leven te weten te komen. Niet minder dan 41 vissen en andere creaties uit de zee, leiden je langs de rivier en door het oude centrum.

Liquid Jade Hull

Het is even zoeken, maar dan heb je ook wat. Google maps geeft aan dat ik ongeveer tien minuten lopen is van The Deep naar Liquid Jade Hull, een lunchtentje dat Visit Hull me aanraadde. Waar ik met een waterig zonnetje het aquarium binnenging, pakken donkere wolken zich boven mijn hoofd samen wanneer ik na geruime tijd het pand verlaat.

Op zoek naar deze Engelse tearoom vallen de eerste druppels naar beneden. ‘Waar is dat poortje dat ik door moet,’ denk ik enigszins geïrriteerd bij mezelf als ik de locatie niet kan vinden. Ik loop al bijna een half uur in de regen en heb het adres nog steeds niet gevonden. ‘Liquid what?‘ zegt een oudere dame met een hoge stem, wanneer ik haar om hulp vraag. Een man met twee zware boodschappentassen verzekert me dat ik vlakbij ben.

Liquid Jade Hull lunch

Ruim 35 minuten na mijn reservering val ik eindelijk – als een verzopen kat – het tentje binnen. ‘Moeite om het vinden?, vraagt de eigenaresse, ‘dat komt, helaas, vaker voor. We zijn een echt hidden gem.’ Ik hang mijn jas bij de verwarming en warm mijn handen aan een verse kop thee. Niet veel later staat mijn sandwich op tafel. ‘Mmmm, dat smaakt.’

📍 Liquid Jade, Ground Floor, Custom House Buildings, Whitefriargate, Hull, go HU1 2ER

Drypool bridge

Drypool bridge Hull

Over de rivier de Hull zijn talloze bruggen, de Drypool bridge is er daar slechts een van. Een indrukwekkende gele draaiende hefbrug lijkt misschien niet zo interessant. De oevers in de omgeving van deze brug zijn een walhalla voor graffiti kunstenaars. Dit rauwere stukje Hull wordt gesierd door talloze bonte kunstwerken.

Drypool bridge street art

Wilberforce House

Opnieuw een wolkbreuk. Eigenlijk had ik een bezoek aan het museums quarter voor morgen ingepland, maar gezien het weer, duik ik nu toch maar een museum in. Het wordt het Wilberforce house.

Wilberforce house Hull

William Wilberforce  geboren in Kingston upon Hul (1759) was een Engels parlementariër, een overtuigd evangelisch christen en leider van de anti-slavernijbeweging. In zijn geboortehuis wordt vandaag de dag het vertelt van de trans-Atlantische slavenhandel en de afschaffing ervan. Ook is er aandacht voor de hedendaagse slavernij.

‘Bent u nog geopend,’ vraag ik aarzelend aan een grijze bebrilde man gezeten op een stoel naast de informatiebalie. ‘Yes, my love, come in.’ Alleen, helemaal in mijn uppie, de enige bezoeker van het museum, loop ik door de vele kamers die het huis/museum rijk is. Indrukwekkend en triest tegelijkertijd.

Wilberforce raakte tijdens zijn carrière in het Britse lagerhuis geïnteresseerd in de strijd tegen slavernij. De Britten domineerden op dat moment de internationale slavenhandel. Een leven lang zette hij zich in voor de afschaffing er van. Een maand na zijn overlijden, werd zijn droom – eindelijk – werkelijkheid.

📍 Wilberforce House, 23-25 High St, Hull HU1 1NQ

Loop ook eens de Wilberforce Trail om meer over deze man te weten te komen en Hull te ontdekken.

Charmant Hull

Hull Minster

De deuren van het museum sluiten. Een beetje beduusd stap ik weer buiten. Wat een verhaal, wat een indrukken. On the bright side, het is (weer) droog. Zonder druppels, zonder paraplu een stad ontdekken is zoveel fijner. In de grote plassen weerspiegelt de statige Hull Minster. Deze kerk uit de 13e eeuw is misschien wel het mooiste gebouw in de stad. Bovendien is het naast een gebedshuis ook een locatie voor theateroptredens en festivals. Tijdens mijn bezoek is er een boekenbeurs gaande.

Trinity Market HullKing Billy statue

Tegenover het gebedshuis ligt Trinity Market, een Farmers’ & Craft Market. Handwerk en lekkernijen wat een goede combinatie! Gouden koning Billy – officieel King William III – schittert op zijn paard in het zonlicht. Waarom er in Hull een standbeeld van deze prins van Oranje staat, lees je in dit artikel. De keuze van de plaatsing is overigens ook opmerkelijk te noemen. Onder het beeld prijkt – aangeduid in sierlijke art nouveau letters – het openbaar herentoilet.

hek maritiem museum HullQueens garden Hull

Het Maritiem Museum (i.v.m. grondige renovatie gesloten tot 2023) aan het Queen Victoria Square is in een woord indrukwekkend. Vooral het hek, met Poseidon’s drietand(en) is erg bijzonder. Hoewel de lucht intussen weer blauw is, duik ik toch even de Paragon Arcade in, een Victoriaanse galerij met leuke (onafhankelijke) winkeltjes. De regendruppels sijpelen nog van de bomen en planten in Queens Garden, maar dat maakt de wandeling door dit open park er niet minder fijn op. Ik hoop dat het morgen geen regenachtige dag zal zijn, dan kan ik nog meer van de charmante binnenstad ontdekken.

Fruit market Hull

Fruit Market Hull

Oude pakhuizen en straten van kinderkopjes zijn omgetoverd tot een hippe plek vol onafhankelijke winkels, galerieën, restaurants en meer. Ik heb het over Fruit Market. Laat je door de naam niet foppen. Dit is namelijk geen markt, maar een hele wijk vol toffe etablissementen.
➡️ Check de website van Fruit market Hull voor alle adresjes op een rij.

Ambiente tapas

In deze unieke setting, in het hart van Hull’s culturele scene, schuif ik aan voor het diner. Yorkshire’s beste restaurants, populaire café’s en populaire koffietentjes vullen Humber Street. Ik ga mijn maag vullen met een Spaans maaltje. Tapas, it is. Caramba wat smaakt dat heerlijk allemaal. Vooral de specialiteiten van de grill, zijn niet te versmaden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over mijn dessert overgoten met Pedro Ximénez.

Eenmaal buiten gerold, besluit ik morgen – bij daglicht – eens even goed rond te gaan kijken in deze leuke wijk in Hull

📍 Ambiente Tapas, 5 Humber St, Hull HU1 1TG

Rise and shine Hull

De tweede en laatste dag in Hull begin ik heerlijk uitgerust. Zo’n bed als in het Double Tree by Hilton wil ik thuis ook wel. De regen spat zachtjes tegen de ruiten wanneer ik mijn kamer voor ontbijt verlaat. Op het moment dat ik mijn bakje muesli voor me heb, hoost het. Ik maak van de nood een deugd en ontbijt op het gemakje verder en hoop dat tegen de tijd dat ik klaar ben, de regen ook gedaan is. Die truc werkt. In de benen.

Street art

Vanuit het hotel wandel ik via Jameson street en het eerder genoemde Queen Victoria Square naar Hull Marina om opnieuw een bezoek aan Fruit Market te brengen. Het is nog vroeg, de straten zijn verlaten, de meeste horeca en winkels zijn nog gesloten. Street art kent geen openings-of sluitingstijden. En er is genoeg de spotten in de straten van deze wijk.

Preg street art Fruit Market FacebookPreg Theresa May Street art Fruit Marketstreet art Fruit Garden Hull

Wat Banksy voor Bristol is, is Preg voor Hull. Deze artiest maakt vergelijkbare – politiek geëngageerde – kunstwerken, die je aan het denken zetten. Daarnaast zijn er ook grote murals te zien, allen even fotowaardig.

Street life

‘Ik denk dat er geen een inwoner in Hull is, die (als kind) niet in het Streetlife museum is geweest,’ verzekert de receptioniste van het hotel me, wanneer ik haar naar tips vraag. ‘Echt even binnenlopen als je tijd hebt.’

Museums Quarter Hull

Op mijn gemakje loop ik van Fruit Market naar het Museums Quarter van Hull. Op dit stukje van de stad tref je een aantal musea bij elkaar. Het Wilberforce House dat ik reeds gisteren bezocht, het Hull and East Riding Museum en het Streetlife Museum of Transport (allen gratis te bezoeken).

Street life transport museum

Direct bij binnenkomst snap ik waarom dit museum zo geliefd, met name bij de jonge generatie. Wanneer je voet over de drempel zet, wordt je terug in de tijd geworpen. Het museum huist 200 jaar aan transport geschiedenis. Saai? Integendeel. In dit museum neem je plaats in oude dubbeldekkers, loop je langs winkels uit lang vervlogen tijden vermaak je je met mechanische spellen uit grootmoeders tijd.

📍 Streetlife Museum, High St, Hull HU1 1PS

High street Hull

High street, met haar Gregoriaanse huizen, is de oudste straat in Hull. Toen Hull nog een bloeiende haven was, was High Street  een mengeling van koopmanshuizen, pakhuizen en pubs. Kooplui, matrozen, prostituees verzamelde zich in deze nauwe straat. De rivier de Hull, die parallel loopt aan deze straat was de levensader van de stad. Ye Olde Black Boy, een van de oudste pubs in High Street deed vroeg dienst als bordeel. Ik ben benieuwd of het er op mijn (verlate) lunchadres er destijds ook zo ruig aan toe ging.

‘The Lion and Key opende voor het eerst haar deuren als een pub in 1817. Ergens halverwege de 20e eeuw veranderde dat en deed het pand dienst als kantoor. Pakweg dertig jaar later heropende de pub, maar deed nu dienst als Ierse pub. Gelukkig heeft onze eigenaar ervoor gezorgd dat The Lion and Key terugkeerde naar haar oorspronkelijke staat (en naam),’ verklaart de serveerster wanneer ik haar naar de historie van dit ramvolle, maar gezellige café informeer.

Tot aan de nok toe is de pub behangen met drankgerelateerde uithangborden en het plafond is bezaaid met bierviltjes uit alle windstreken. Wat nou beter te bestellen in zo’n Engelse pub dan fish & chips. Met de zee binnen handbereik, smaakt dat extra lekker.

📍 The Lion And Key, 48 High St, Hull HU1 1QE

Een tijd van komen en een tijd van gaan

Met een goed gevulde maag, dwaal ik een laatste keer door de staten van Hull. Omdat het historische centrum redelijk compact is en ik inmiddels al heel wat voetstappen hier achter heb gelaten, voelt de stad vertrouwd aan. Een beetje weemoedig sjok ik naar het hotel om mijn bagage op te halen.

Jameson street Hull witte telefooncel

Ik eindig mijn bezoek aan Hull, waar ik begonnen ben, op het station. Dit keer neem ik niet de trein, maar de bus naar de ferry. P&O vaart mij vannacht terug naar Nederland.

Tot ziens Hull, tot ziens Noord-Engeland, hopelijk tot snel.

➡️ Vanzelfsprekend heb ik niet alles kunnen bezoeken tijdens mijn bezoek aan Hull. Check daarom ook eens de site van Visit Hull en ontdek wat de stad nog meer te bieden heeft.

Hoe in Hull te geraken?

Hull is op verschillende manieren bereikbaar:

  • Bus: National Express bussen brengen je vanuit verschillende steden in het Verenigd Koninkrijk naar Hull
  • Trein: de Trans Pennine Express is ideaal vanuit omliggende steden naar Paragon station te reizen
  • Vliegtuig: KLM vliegt vanuit Amsterdam naar Humberside Airport. Het vliegveld ligt op ongeveer een half uur rijden van het centrum van de stad
  • Ferry: Stap in Zeebrugge (België) of Europoort (nabij Rotterdam in Nederland) op de ferry. Je stapt ’s avonds aan boord en wordt de volgende ochtend uitgerust wakker op de plaats van bestemming

➡️ Check ook eens de website van House of Britian, daar tref je verschillende mogelijkheden om toffe steden in Noord Engeland met elkaar te combineren.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *