Zoek
Sluit dit zoekvak.

Manchester: over John, Rob & Jason. Rijden, proeven & beleven

manchester header

Manchester trakteert me bij aankomst in de stad op een bui om U tegen te zeggen. Reeds bij vertrek uit Liverpool was het weer niet over naar huis te schrijven, droop tijdens mijn treinrit naar de stad het water van de ramen en – zoals gezegd – is het bij aankomst, helaas, niet veel beter. Als Nederlander zijnde ben ik een malse plensbui wel gewend, ik ben dan ook stellig van plan de weergoden mijn dagen in de stad niet te laten beïnvloeden.

Taxi in, taxi uit. Trein in, trein uit, taxi in…

Na een aantal toffe dagen in Liverpool sta ik op het punt het hotel te verlaten. Amper een voet over de drempel gezet of er vind een wolkbreuk plaats boven mijn hoofd. Ik snel terug naar binnen en vraag de receptioniste een taxi voor me te bellen. Dan maar niet te voet naar het station. De taxichauffeur groet me enigszins gestrest goedemorgen. ‘Het is een gekkenhuis op de weg,’ verzucht hij. ‘Ineens wil iedereen een taxi en dan heeft er net ook nog iemand zijn telefoon in mijn wagen laten liggen….’

TransPennine Express

Bij Liverpool Limestreet Station stap ik uit. Nog voordat ik het portier dicht kan slaan, snelt de taxichauffeur er al vandoor. ‘Good journey!’ roept hij me nog na. Tussen talloze natte forenzen prop ik mezelf en mijn bagage in de TransPennine Express richting Manchester. Helaas, krijgen we onderweg oponthoud waardoor het humeur van het gros van de passagiers nog verder daalt.

‘Dit weer is nog erger dan de Brexit onderhandelingen,’ lacht de taxichauffeur bij wie ik bij aankomst in Manchester de taxi in duik. Veel tijd om over het weer en politiek te praten heb ik niet. Mijn hotel is niet ver van het station gelegen. Ik bedank de man voor de rit en zijn gezelligheid en tik na het uitstappen op de ruit van een andere taxi. ‘Ben jij John?’ vraag ik aan de bestuurder, man van middelbare leeftijd met pet. ‘Yes, my love, I’ve been waiting for you. Get in dear.’

Manchester Taxi Tours

Ik laat John nog even wachten en snel mijn hotel in en drop mijn bagage bij de receptie. Zo, ik ben klaar om met John Manchester te gaan verkennen.

Wat ben ik blij dat mijn eerste kennismaking met Manchester vanuit de cozy cab van John is. De regen weet van geen ophouden. De ruitenwissers dansen de voorruit op en neer. Stel je voor dat ik voor een stadswandeling had gekozen.

John is trouwens niet zomaar een willekeurige taxichauffeur, hij is een award winning taxichauffeur. Deze vrolijke vriend begon zijn carrière als doodnormale taxichauffeur. Een ritje hier, wat passagiers daar. Gedurende zijn loopbaan merkte hij echter dat het verstrekken van toeristische informatie hem meer geld opleverde dan zijn salaris. Bovendien vond hij het delen van hidden gems leuker dan reguliere ritten rijden. Een en een was ook voor John twee. Geen saaie korte ritten meer, maar tours van minimaal twee uur, waarbij hij tijdens de rit alle ins & outs over zijn stad deelt. Vervolgens werd hij (onder andere) opgenomen in de Hall of Fame van Tripadvisor, de rest is geschiedenis.

Manchester Taxi Tours romeinse ruine

‘Wat wil je zien?’ vraagt hij vanonder de klep van zijn pet. ‘Alles,’ antwoord ik hem. ‘Ik ga mijn best doen!’ Alles zien, dat gaat helaas niet. John laat me echter wel kennis maken met de Romeinse kant van de stad. Vertelt gepassioneerd over de industriële periode van Manchester. Over de komst van de BBC naar de stad en wat dat met Manchester heeft gedaan en nog altijd doet. Hij vertelt me over de vooruitgang de stad, over….

Manchester Taxi Tours Tudor house

De uren in de taxi vliegen voorbij. Uiteraard wordt mijn kennis over Manchester United & Manchester City bijgespijkerd, leer ik meer over de Manchester Universities, maar hoor ook van alles over de Salford Quays en de verschillende bibliotheken die de stad rijk is. Dit is de ideale kennismaking met de stad. Als het straks droog is, weet ik welke plekken ik nader wil gaan bekijken. Met een ferme handdruk neem ik afscheid van John. Tijd voor de lunch.
📍 Manchester Taxi Tours: website: https://manchestertaxitours.co.uk/ Telefoon: +44 161 244 8483

King Street Townhouse ManchesterKing Street Townhouse Manchester

Na een lunch – net om de hoek van mijn hotel – loop ik terug naar het King Street Townhouse. Eindelijk heb ik tijd mijn bagage op de kamer te zetten en mijn onderkomen voor de komende twee nachten nader te bekijken.

‘Gelukkig’ regent het nog steeds, zodat ik mezelf wat meer tijd gun om van deze fijne kamer te genieten. Met slechts 40 kamers voelt het hotel knus aan. Het personeel geeft me direct een gevoel van thuiskomen en het restaurant lijkt op een gezellige huiskamer. Kortom een fijne uitvalsbasis om Manchester te ontdekken.
📍 King Street Townhouse, 10 Booth St, Manchester M2 4AW, Verenigd Koninkrijk

Manchester kathedraal

Scranchester tours Manchester

Gewapend met een paraplu van het hotel, trotseer ik de regen en de kou in de straten van Manchester. Mijn doel: Tariff & Dale, een café/restaurant in de trendy wijk Northern Quarter waar mijn foodtour door de stad van start zal gaan. Wanneer ik het warme etablissement binnenkom, stapt een lange gast op me af en stelt zichzelf voor als Rob. Samen met hem schuif ik aan, aan een tafel waar reeds twee dames zitten. Het zijn twee zussen uit Australië, die een paar dagen in de stad zijn en – net als ik – benieuwd zijn wat deze op culinair vlak te bieden heeft.

Scranchester tours Manchester

Jammer genoeg – ik weet dat ik dat al eerder zei – regent het. Nog steeds. Rob heeft, net als taxichauffeur John, zoveel interessants te vertellen, maar het weer doet ons keer op keer naar binnen vluchten. Dat vluchten heeft natuurlijk ook z’n voordeel. Binnen kun je immers ook naar anekdotes luisteren én tegelijkertijd lekkere hapjes tot je nemen.

Scranchester tours Manchester

De tour neemt me mee naar traditionele pubs, hippe foodhalls in een oud jasje (Mackie Mayor) maar ook naar hippe clubs. In een stad die zelfs een heuse Curry Mile (Wilmslow Road) heeft, mag een tafel vol Indiaas eten, vanzelfsprekend niet ontbreken tijdens de tour. We eindigen onze tour met eccles cake. Een een rond koekje uit Greater Manchester gemaakt van bladerdeeg gevuld met krenten.

Ook al heeft Rob ons bijna 4 uur op sleeptouw genomen, heb ik het gevoel dat we nog maar net op weg zijn. Ik wil meer horen over de stad. Meer proeven. Meer, meer, meer.
📍 Scranchester tours, Telefoon: +44 7824 617650

Droog

King Street Townhouse ontbijt

Na een heerlijke nacht, open ik de gordijnen. Oh, wat fijn. Het is droog. Geen regendruppel te bekennen. Ik gris de plattegrond van mijn nachtkastje en begin, gelegen in de comfortabele kussen, in bed plannen te maken om mijn dag in Manchester goed te besteden. Waar was ik gisteren ook al weer met John en Rob en wat wilde ik ook al weer nader bekijken? Ik kruis wat bezienswaardigheden aan en schiet dan in mijn kleren om in het restaurant een lekker ontbijt te nuttigen. Ik trek de veters van mijn sneakers stevig aan en ga op pad.

Boeiende bibliotheek

John Rylands Library

Om de stad in al haar facetten te beste ervaren, kies ik dit keer niet voor een taxi of een ander vervoermiddel, maar ga te voet op pad. In het hart van de stad, op steenworp afstand van mijn hotel ga ik binnen in een neogotisch gebouw. Hoewel de entree modern aandoet, gaat achter deze façade een eeuwenoude bibliotheek schuil. John Rylands liberary is vernoemd naar de gelijknamige filantroop en is een ware parel in de stad. Dwalend door de hoge zalen, vol met oude boeken waan ik mezelf spontaan in een Harry Potter film. Mocht je een keer in Manchester zijn, zeker even een bezoekje aan deze bieb brengen.
📍 John Rylands Library, 150 Deansgate, Manchester M3 3EH, Verenigd Koninkrijk

Mocht je niet in de gelegenheid zijn deze bibliotheek te bezoeken, Chetham’s Library is eveneens de moeite van een bezoekje waard.

Geschiedenis komt tot leven

People's History Museum

Vanuit de bibliotheek loop ik naar het People’s History Museum. Op een schoolklas na, ben ik vrijwel de enige bezoeker. Het museum staat bomvol zaken die de bezoeker herinneren aan mooie, maar zeker ook aan de minder fraaie herinneringen in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Van het bloedbad van Peterloo (‘het Waterloo van Manchester’), de hoogtijdagen van Margaret Thatcher, maar ook zaken als slavernij worden niet geschuwd.
📍 People’s History Museum, New Ct St, Manchester M3 3ER, Verenigd Koninkrijk

Museum in het oudste station ter wereld

Museum of Science and Industry

‘Hier moet je zeker even binnen gaan kijken,’ drukt taxichauffeur John me op het hart terwijl we het pand van het oudste spoorwegstation ter wereld passeren. Net als het People’s History Museum en vele andere musea in de stad (en Engeland in het algemeen) is ook dit museum gratis toegankelijk. Een vrijwilliger stapt direct op me af, zodra ik door de schuifdeuren het pand betreed. Direct duwt hij een foldertje in mijn hand; ‘Hier staan alle activiteiten van vandaag op, kijk maar of er iets leuks voor je bij zit,’ zegt hij terwijl hij me vriendelijk in de richting van de garderobe duwt. De industriële revolutie die op gang kwam door de katoen/textiel industrie wordt – uiteraard – uitvoerig belicht.

Een schoolklas loopt, gehuld in gele hesjes, van hot naar her op de afdeling waar diverse proefjes gedaan kunnen worden. ‘Dit is echt de leukste afdeling van het hele museum,’ vertrouwd een jochie met warrig rood haar me toe. Zijn zin amper afgemaakt, rent hij zijn vriendjes al weer achterna, op naar een ander interessant proefje om uit te voeren.

De air & space hall was tijdens mijn bezoek niet toegankelijk. Hopelijk heb je tijdens jouw bezoek meer geluk, want deze hall is gevuld met vliegtuigen en andere interessante technische hoogstandjes. Kortom genoeg te zien en te doen in dit veelzijdige museum. Een aanrader.
📍 Museum of Science and Industry, Liverpool Rd, Manchester M3 4FP, Verenigd Koninkrijk

Evelyn’s Cafe & Bar

Evelyn's Cafe & Bar

Na al dat gewandel en rondlopen in deze musea, is het stilaan lunchtijd geworden. Ik loop van de ene naar de andere kant van de stad om aan het schuiven bij Evelyn’s Café & Bar. Een hip tentje, dat door Visit Manchester niet voor niets als Instagramable spot wordt getipt. Ze hebben er all day breakfast en daar hou ik van. Ik bestel dan ook zonder enige schaamte de French toast. En die zijn lekker!
📍 Evelyn’s Cafe & Bar, 44 Tib St, Manchester M4 1NB, Verenigd Koninkrijk

Northern Quarter

Northern Quarter

Evelyn’s ligt aan de rand van de Northern Quarter. Gisteren liep ik samen met Rob tijdens de foodtour al wat stappen weg door deze wijk. Nu is het tijd – het is nog steeds droog – deze hippe wijk eens nader onder de loep te nemen. Hou je van street art, dan kom je in dit deel van Manchester ruimschoots aan je trekken. Op vrijwel elke hoek van de straat, op elke pand, prijkt een fraaie mural. 

Affleck's

Hou je van shoppen? Dan zit je in deze wijk goed. Alleen al in Affleck’s, een alternatief warenhuis vol grappige snuisterijen en aparte (tweedehands) kleding kun je een halve dag ronddwalen. Of sla je slag bij  Cow Vintage van gedragen Van’s schoenen tot ooit/opnieuw hippe trainingjackies en meer. Veel meer! Stap ook eens binnen bij het Manchester Craft and Design Centre, regionale designers en ambachtslui verkopen hier de prachtigste producten. Variërend van sieraden tot kleding, alles handgemaakt.

Food Sorcery Cookery Manchester

Ook al is het nog steeds droog, toch stap ik opnieuw in een taxi. Simpelweg omdat lopen te ver is en het openbaar vervoer me niet dichtbij genoeg bij mijn bestemming brengt. Deze avond ga ik niet uit eten, ik knoop zelf het schort om bij de Food Sorcery Cookery & Barista School, een eindje buiten de stad. De taxichauffeur heeft dan ook enige moeite mijn bestemming te vinden.

Food Sorcery Cookery & Barista School

Chef Jason en zijn team staan reeds paraat in een enorme keuken, vol werkbladen en fornuizen. Gelukkig, ik ben niet de laatste. Snel strik ik mijn schort om en nip van mijn welkomstdrankje terwijl Jason vertelt over zijn reizen en carrière in diverse keukens over de gehele wereld. Er is aan deze man een stand-up comedian verloren gegaan. Met een grap en een grol deelt hij zijn verleden en met plagerige opmerkingen zet hij de dames van zijn keukenbrigade ongewenst in het middelpunt. De meiden zijn het blijkbaar gewend en zetten de baas net zo hard (terug) op zijn stuk.

Ready, steady, cook

In een stad waar Indiaas eten als Engelse kost wordt beschouwd, is het niet verwonderlijk dat ik gekozen heb deel te nemen aan een cursus waar deze keuken centraal staat. Hakken, snijden, roerbakken. Ghee, kokosmelk, pittige kruiden, het zijn slechts enkele van een scala aan ingrediënten die deze avond op mijn werkblad verschijnen en in de pan verdwijnen. In een paar uur tijd tover ik de volgende gerechten (sorry voor de Engelse benaming) uit mijn potten:

Food Sorcery Cookery & Barista School Manchester

 • Yoghurt Mint Chutney
 • Onion Bhajis
 • Indian Stuffed Potato Paratha
 • Mangalorean Fish Curry
 • South Indian style Cabbage Sabzi- Cabbage Palya

Aanvallen

Het samen koken is ontzettend gezellig en Jason weet er de sfeer goed in te houden. Hij steekt waar nodig een handje toe, maar laat je (gelukkig) ook veel zelf doen. Na het kokkerellen volgt het leukste gedeelte van de avond. Alle gerechten opeten. Samen met alle wannebe-chefs schuif ik aan, aan de bar en geniet van de heerlijke, smaakvolle gerechten die me een paar uur eerder nog onbekend waren. Een topavond!

📍 Food Sorcery Cookery & Barista School, Wilmslow Road Adjacent to Waterside Hotel M20 5WZ, Verenigd Koninkrijk

Bye bye Manchester

‘Indiaas gegeten?’ vraagt de nachtportier me wanneer ik en mijn kook walm uit de taxi en de lobby instap. ‘Nee, gekookt,’ glunder ik. Ik duik mijn bed in. Wat een smakelijke afsluiter van mijn verblijf in Manchester.

Voordat ik mijn ogen sluit, denk ik aan John, Rob en Jason, deze mannen hebben mijn verblijf in de stad zoveel leuker gemaakt, dan ik vooraf had kunnen denken. Hen ga ik onthouden, die regen ben ik allang weer vergeten.

Manchester

De ochtend gloort zoals ik ze in Engeland nog niet eerder heb zien doen. Het zonnetje straalt. Ik pak het handvat van mijn trolley stevig in mijn hand en geniet van de laatste momenten in de stad. Even geen taxi, ik stap, met mijn bagage, door de straten van Manchester op weg naar het station. Mijn reis door de ‘Cities of the North’ gaat verder. Aan boord van de TransPennine Express verlaat ik de stad, op naar Leeds.
➡️ Check ook eens de website van House of Britian, daar tref je verschillende mogelijkheden om toffe steden in Noord Engeland met elkaar te combineren.

 

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

5 reacties

  1. Hi Denise, tsja die regen…. Goede reden om een keer terug te gaan en alles in het zonnetje te bekijken

 1. Ik vond Manchester een hele toffe stad! Ik ben ook wel een echte street art liefhebber 🙂 Affleck’s vond ik he-le-maal geweldig! Gelukkig hebben wij het er het hele weekend droog gehouden en heb ik geen taxi van binnen gezien.

  1. Wat fijn dat je de stad zonder druppels heb kunnen verkennen. Stap een volgende keer zeker bij John in de taxi, hij is van zo’n toegevoegde waarde! Die man is echt fantastisch.

 2. Haha.. alles willen zien.. klinkt als een antwoord van mij.. mooi dat je zoveel hebt kunnen zien. Toffe street art in Northern Quarter, ik hou daarvan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *