Zoek
Sluit dit zoekvak.

Leeds: De grootste stad van Yorkshire is ideaal voor een citytrip

Leeds uil street art

Leeds, een stad die in de 14e eeuw opbloeide door Vlaamse wolwevers. Molens en industrie domineerden het aanzicht van de stad en dreigde bijna het Victoriaanse centrum teniet te doen. Gelukkig bleef veel van die grandeur bewaard, want dat maakt het nu juist zo fijn om tijdens een citytrip te bewonderen.

Bestemming Leeds

Leeds, is mijn vierde bestemming op mijn trip langs de Cities of the North. Mijn reis begon in Newcastle, per Transpennine Express treinde ik verder naar Liverpool. Na een paar dagen reisde ik, opnieuw per trein, door naar Manchester. Bakken met regen en bakken vol ervaringen verder beland ik na een volgende treinrit in Leeds.

Transpennine Express

Spoorwijziging

Tussen de forenzen wurm ik me een weg op het station in Manchester. Ik ben aan de vroege kant. Fijn, want zo hoop ik mijn kans op een zitplaats in de trein te vergroten. Terwijl ik alvast even in mijn reispapieren en op Google maps kijk hoever het hotel in Leeds van het station verwijderd is, hoor ik iets. Een krakende stem, roept iets onverstaanbaars om. Het enige dat ik opmerk is het woord Leeds.

Ik klamp een spoorwegmedewerker aan. ‘Mornin’ my love, how can I help you?’ klinkt het vriendelijk vanonder een flinke snor. ‘Ik moet naar Leeds, maar ik verstond het omroepbericht niet helemaal goed,’ leg ik de beste man uit. ‘Er is een spoorwijziging, als je je haast, haal je je trein nog net.’

Wat deze aardige meneer er niet bij vertelt is het feit dat ik met mijn bagage de ene trap op en elders nog een trap af moet. Het resultaat van mijn actie laat zich raden. Eenmaal op het juiste perron, sluiten de deuren van de trein, mij puffend achter latend.

Wachten duurt lang

Wachten duurt altijd lang. Voor mijn gevoel duurt het echter wel heel erg lang voordat de volgende trein zich aandient. Opnieuw trek ik een medewerker aan zijn gele hesje. ‘Leeds?’ reageert hij ‘die trein is vertraagd, het zal zo wel omgeroepen worden.’ Opnieuw klinkt er gekraak uit het omroepsysteem. Mijn geduld wordt verder op de proef gesteld, de vertraging bedraagt namelijk vijftien minuten.

‘Ja, daar is tie dan,’ denk ik blij bij mezelf. Ik heb een zitplaats en het zonnetje schijnt (na een aantal dagen regen). Dat oponthoud ben ik terstond vergeten. Net geen uur later (55 minuten op precies te zijn) sta ik in de geboorteplaats van Mel B.

Leeds uilen hekje waterfront

Leeds Marriott Hotel

In tegenstelling tot de andere plaatsen verblijf ik in deze stad, slechts een nacht. Ik pak mijn trolley bij de trekstang en wandel op het gemakje vanuit het station naar het Leeds Marriott Hotel. Vijf minuten later sta ik bij de receptie om mezelf in te checken.

Ik heb geluk, mijn kamer is al gereed. Snel naar boven, mijn kamer inspecteren (blijft leuk) en mijn bagage dumpen. Vervolgens direct weer naar buiten, want ik wil de uren die ik in de stad tot mijn beschikking heb ten volste benutten.

Hotspot volgens Lonely Planet

Lonely Planet tipte in 2017 Leeds als hotspot van het jaar. Wanneer ik de Leeds Corn Exchange induik snap ik dat direct. Wat een toffe plek is dit! Rekken vol vintage kleding, per kilo te koop afgewisseld met een bierspeciaalzaak en een winkeltje waar je producten vanuit heel Yorkshire koopt. Een tattooshop, maar ook een plantenzaak en een hip koffietentje. Je treft het allemaal. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de awesomeness van het pand zelf. Een victoriaanse koepelgebouw waar je u tegen zegt. Bovendien is het een van weinige corn exchanges in het Verenigd Koninkrijk dat nog altijd een handelsfunctie heeft. Het is dan wel geen mais meer, maar mijn inziens is het huidige aanbod een stuk interessanter.

Corn Exchange Corn Exchange

Lunchtime

Bundobust Bundobust

Camila van Visit Leeds heeft voor ons een tafel gereserveerd bij Bundobust, een Indiaas tentje waar men award winning Indian street food serveert en craft beer schenkt. Alhoewel we elkaar nooit eerder zagen, kletsen we alsof we elkaar al jaren kennen. Goed en eten en goed gezelschap doen de tijd voorbij vliegen, want opeens staat er een man aan ons tafeltje. Clifford komt me ophalen voor een wel heel bijzondere stadswandeling door Leeds.

Uilentour

Clifford is kunstenaar en stadsgids. De rondleidingen die hij organiseert wijken af van de standaardtours zoals je ze in vele steden aangeboden ziet worden. Deze eigenzinnige man laat je de stad op net een andere manier zien. Zijn thema; uilen.

➡️ De uil in de kopfoto is een street art uit het project A city less grey

Wapen Leeds uilen Owl tour

‘Uilen? Wat heeft Leeds met uilen?’ vraag ik hem.
De overlevering wil dat in de Middeleeuwen grootgrondbezitter John Saville een dergelijke roofvogel in zijn wapen had. Sterker nog niet een, maar drie. Drie oehoe’s om precies te zijn. Aangezien deze uilensoort niet in het Verenigd Koninkrijk voorkomt, gaat men er vanuit dat deze John de vogels op een van zijn reizen gezien moet hebben. In 1893 kreeg Leeds stadsrechten. Bij die rechten dienden vanzelfsprekend ook een stadswapen te komen. Er werd voor de uilen gekozen. Aangevuld met en schaap, het dier waaraan de stad haar rijkdom te danken heeft.

Goed een Leeds Owl Trail™ dus. Ogen open gesperd en camera in de aanslag. Ik ben er klaar voor.

Adembenemend mooie gebouwen

Dacht ik dat de Corn Exchange tof was – is het ook – tijdens mijn tour met Clifford kom ik nog op tal van andere juweeltjes tegen. Variërend van de knusse en intieme Queens Arcade, de drie verdiepingen hoge Thornton’s Arcade met glazen dak tot en met het hypermoderne Victoria Gate waar je alle luxe merken vanover de hele wereld bij elkaar treft.

passage

Clifford toont me echter niet alleen de gaanderijen maar we passeren eveneens het statige Town Hall, Civic Hall en de Central Library. Allen stuk voor stuk een lust voor het oog. Oh, en ook voor shopaholics een waar walhalla.

En uilen, niet te vergeten.

Kirkgate Market

Graag wil ik nog een plek in het bijzonder melden, te weten Kirkgate Market. Ik hou van markten en Kirkgate Market is een hele fijne plek – met uilen – als je mij vraagt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze grootste overdekte markt ivan Europa, met zijn 800 kraampjes wekelijks meer dan 100.000 bezoekers trekt. En dat sinds 1857!

Kirkgate Market Hayes Seafood

De dag vliegt voorbij. De zon verdwijnt, de avond valt. Tijd om afscheid te nemen van Clifford. Wat een leerzame en gezellige middag was het.

Galeries & Musea in Leeds

Mijn tijd in de stad is, helaas, tekort om een bezoek aan een galerie of  museum te brengen. Heb jij meerdere dagen tot je beschikkingen, de volgende plekken zijn (gratis te bezoeken en) de moeite waard:

museum Leeds

The Ivy Victoria Quarter Leeds

Go with a bang. Aan het einde van de dag strijk ik neer bij The Ivy. Een hip restaurant met een klassieke uitstraling. En het eten is er goddelijk. Op mijn tafel verschijnt een malse steak, een goed glas Malbec en als dessert chocoladetruffels. Een betere afsluiting van deze korte citytrip had ik me niet kunnen wensen.

The Ivy

Bereikbaarheid Leeds

Je vliegt in 1.15 uur vanaf Schiphol Amsterdam naar Leeds Bradfort. Low cost maatschappij Jet2 is een populaire keuze. Stap bij aankomst in een taxi en twintig minuten later sta je midden in het centrum. Het is ook mogelijk om de bus te pakken, deze doet er ongeveer 35 minuten over.

Vaar met P&O ferry vanaf Rotterdam naar Hull. ‘s Nachts vaar je, de volgende dag arriveer je in het Verenigd Koninkrijk. Pak vervolgens een taxi of de trein pakken. Beiden doen er allebei een uur over.

Met de Transpennine Express reis per trein je door heel Noord-Engeland van de ene naar de andere stad.

➡️ Check ook eens de website van House of Britian, daar tref je verschillende mogelijkheden om toffe steden in Noord Engeland met elkaar te combineren.

Leeds map Mcard

Hoewel de meeste attracties in Leeds gemakkelijk te voet te bereiken zijn, kan het interessant zijn een MCard aan te schaffen. Met deze kaart beweeg je je gemakkelijk in heel West Yorkshire. Met het pasje maak je gebruik van bussen en treinen die je nodig mocht hebben. Check hier welke MCard voor jou handig kan zijn.

Tip: Stap ook eens aan boord van de Leeds Water Taxi, deze kleine gele bootjes vervoeren je over de Aire rivier van de ene naar de andere kant van de stad.
Psst: mochten je denken deze bootjes, genaamd ‘Twee’ en ‘Drie’ eerder gezien te hebben, dat kan. Ze komen namelijk uit Amsterdam.

Watertaxi

Dagtrips vanuit Leeds

Yorkshire Dales, North York Moors en de Yorkshire kust zijn ideaal als dagtrip vanuit Leeds.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

6 reacties

  1. Leeds hoor ik steeds vaker voorbij komen als bestemming om te bezoeken in Engeland. Ik weet er maar weinig van ook eigenlijk, dus leuk om eens over te lezen. Het lijkt me leuk om Leeds te bezoeken tijdens een treinreis door het land

  2. Leuk om deze blog te lezen! Zo’n tien jaar geleden woonde en werkte ik in Leeds. Sindsdien zijn er best wat leuke hippe plekken voorbij gekomen, al zie ik ook een aantal gouden ouden.

  3. Dat klinkt als een leuke bestemming.. ik hoor Leeds niet zo vaak voorbij komen, maar dat vind ik juist wel leuk. Ik zou Leeds wel eens willen bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *