Zoek
Sluit dit zoekvak.

Van Gogh Wandelroute Etten-Leur | Dwalen door de Pannenhoef

Van Gogh Wandelroute Etten-Leur Brabant doorkijkje Nederland

Van Gogh Wandelroute Etten-Leur: De inspiratiebron van Vincent

Van Gogh Wandelroute Etten-Leur is niet alleen een hele mooie wandeling, is een tocht die je voert langs de plekken die Van Gogh inspireerde en als je goed naar zijn werken kijkt wellicht zelfs wel herkent.

Eerst Etten-Leur Centrum

Alvorens we het natuurgebied ingaan waar de beroemde kunstschilder zo graag kwam, maken we eerst een klein rondje in het compacte centrum van Etten-Leur. Op slenter-afstand van elkaar vandaan staan we oog in oog met de meester (zijn standbeeld) zelf. De voormalige kosterwoning – hier had Van Gogh zijn eerste atelier – het oude raadhuis, de kerk en zelfs een boom, alles in deze Brabantse plaats lijkt verbonden aan Van Gogh.

Mural Van Gogh Van Gogh Wandelroute Etten-Leur standbeeld Vincent

De paden op, de lanen in

Zodra het lekker weer was, trok Van Gogh eropuit om te gaan tekenen. Weg van de drukte, de natuur in. De Menmoerhoeve is onze startplaats voor de 14 kilometer lange Van Gogh Wandelroute Etten-Leur. Het is een mooie voorjaarsdag, een klein beetje frisjes, maar de natuur doet haar opperste best om het mooiste van zichzelf aan ons te tonen. We zouden bijna zelf potlood en papier ter hand willen nemen om het natuurschoon te vereeuwigen.

Veters goed vast, we gaan op pad. Op langs koeien, vlinders en groen.

bospadkoe

Van Gogh Wandelroute Etten-Leur: van ven naar ven

In de bossen met indrukwekkend hoge bomen lopen we over smalle paadjes van ven naar ven. Dat die vennen hier liggen is geen vanzelfsprekendheid. Dit gebied stond immers bekend om haar veen en turf. Brandstof voor vele huishoudens uit Vincents tijd. In de jaren ’70 van de vorige eeuw kocht het Brabants Landschap het (natuur)gebied aan. Om meer variatie aan te brengen in de biodiversiteit legde men in totaal 11 vennen aan. Wat een aanwinst voor de wandelaar en dit gebied.

Van Gogh Wandelroute Etten-Leur knuppelpad bruggetje

Via de Turfvaart naar de Zwarte Schuur

Ongeveer halverwege onze tocht lassen we, na onze stappen langs de turfvaart achter gelaten te hebben, even een korte pauze in. De bankje bij de Zwarte Schuur zijn daar ideaal voor. In de periode april t/m oktober doet het pand elke 3e zondag van de maand dienst als informatiecentrum over natuurgebied Pannenhoef.

Wanneer we het Padvindersven naderen, weten we dat de wandeling er bijna op zit. Op de poeziëbank laten we de tocht in gedachten even door ons hoofd gaan. Wat een mooie gebied, we komen hier zeker nog een terug. Eenmaal terug bij de Menmoerhoeve proosten we op Vincent en op de mooie tocht. Gezondheid!

Van Gogh Wandelroute Etten-Leur Zwarte Schuur Brabant Nederland

Van Gogh Wandelroute Etten-Leur praktisch

  • Van Gogh wandelroute Etten-Leur is 14 kilometer en gaat het overgrote deel over onverharde ondergrond.
  • Startpunt: De Menmoerhoeve in Etten-Leur.

wandelpaaltjeVan Gogh Wandelroute Etten-Leur Menmoerhoeve

Meer Brabant:


Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *