Zoek
Sluit dit zoekvak.

Umm Qais , Golan & Jerash | Excursie vanuit Amman in Jordanië

Jordanië Um Qais uitzicht

Umm Qais, Golan & Jerash

Umm Qais is na haar aankomst in Jordanië, de tweede bestemming van de rondreis van Annebet. Na een de eerste irdrukken van de hoofdstad Amman verwerkt te hebben, maakt ze een dagtocht naar de opgravingen van Gadara in Um Qais en een aantal andere mooie plekken in het land.

Op naar Umm Qais

De eerste ochtendstralen dringen zich een weg door de nauwe opening in mijn gordijn. Ik kijk mijn hotelkamer ronde en besef me dat het vandaag weer een hele interessante dag in Jordanië gaat worden. Terwijl ik mijn reisgids doorblader zet ik in de ontbijtzaal mijn tanden in een khobz, een rond plat broodje, dat ik tussen twee happen door in de versbereide humus doop. Ik ben direct klaarwakker wanneer ik een slok van mijn shai, de zwarte zoete thee, neem. Zoveel zoetigheid op de vroege ochtend, daar ben ik echt (nog) niet aan gewend.

Chauffeur Eyad wuift me reeds tegemoet, ik ben klaar voor een dagje de omgeving rond Amman en het uiterste puntje van Jordanië te verkennen. Donker gesteente domineert het uitzicht. Nieuwsgierig vraag ik Eyad wat het precies is. “Basalt” klinkt zijn antwoord, waarna een korte les geologie volgt. Aansluitend wijst hij me op de bedoeïenententen die als sierlijke stipjes de horizon vullen. “Zo leefden mijn opa,” vertelt hij enthousiast. In de comfortabele stoel van de auto zak ik onderuit en luister geboeid naar de verhalen over zijn  grootvader die woestijnbewoner was.

Historische stad Gadara

Umm Qais is meer dan gesteente, zo leer ik tijdens deze uitstap. Mijn camera kan het aantal foto’s dat ik wil maken nauwelijks bijhouden, wanneer ik de ruïnes van de Hellenistische-Romeinse stad Jerash Jordanië bezoek. Ooit was Gadara een belangrijke centrum voor cultuur in Jordanië. Griekse dichters en filosofen kwamen er graag, ze noemden het zelfs ‘het nieuwe Athene’.

Umm Qais zuilen Jordanië Amfitheater Jordanië

Vanuit Umm Qais door naar Golan en Gerasa

Intens gelukkig voel ik me, genietend van het weidse uitzicht tijdens de stop bij de Golan hoogvlakten. De bergen reflecterend in het meer van Galilea. De felle zon, de warme lucht, een zacht briesje dat mijn jurk laat dansen. Uren zou ik hier door kunnen brengen, wat een fijne plek.

Jordanië Golan

Voordat ik de oude Romeinse stad Jerash, ook wel bekend onder de naam Gerasa, nader onder de loep neem, strijk ik neer bij een lokaal restaurant met wederom een fantastisch uitzicht over de heuvels van de stad. Waande ik me deze ochtend nog in Athene, loop ik nu voor mijn gevoel in Rome. In tegenstelling tot de Italiaanse hoofdstad, hier geen drommen toeristen die de bezienswaardigheden willen bezoeken. Nauwelijks kom ik andere buitenlandse bezoekers tegen, wat me in de gelegenheid stelt relaxed door de stad te dwalen.

Jerash Jordanië

Ik kan niet kiezen

Kiezen wat ik met mooiste vind, is simpelweg ondoenlijk. De monumentale Zuidpoort, de indrukwekkende zuilengalerij, het Romeinse theater. Wauw, wat prachtig is dit! Dan heb ik het nog niet eens gehad over de Zeustempel en de verschillende Byzantijnse kerken met werkelijk fenomenaal mooie mozaïekvloeren.

Eyad wenkt me, het is tijd om te gaan. Het voelt alsof ik in een teletijdmachine stap, van oudheid terug naar het hier en nu. Terwijl de tijd op de klok verder tikt, geraken we met elke kilometer die we afleggen beetje bij beetje terug in de hectiek van de grote stad. Nog geen uur later sta ik weer Amman.

Travelers Tales

In de rubriek Travelers Tales delen reizigers verhalen over reizen die diepe indruk op hen hebben achtergelaten. Voor Annebet was dat haar reis naar Jordanië. De komende weken neemt ze je mee op haar rondreis door het land. Beginnend in de hoofdstad Amman vervolgt ze haar weg door Jordanië, van hoogtepunt naar hoogtepunt.

Wil jij ook jouw avonturen delen? Mail naar info@omnitraveler.nl

Umm Gais uitzicht

 

Meer avonturen van reizigers:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *