Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zuid-India | Esther reisde 1.300 kilometer door Tamil Nadu en Kerala

Esther liet zich verrassen door Zuid-India

Tijdens een reis door de provincies Tamil Nadu en Kerala werd zij keer op keer, dag na dag verrast. Zuid-India is zo veelzijdig!

India Zuid-India Travelers Tales Esther

➡️ Lees ook: 12 handige tips voor de eerste keer India

Bijzondere combinatie, bijzondere cultuur

Er zijn tal van leuke plaatsjes te bezoeken en de mensen zijn heel vriendelijk. Het is een bijzonder land met een bijzondere cultuur waar je vooral van moet genieten. Het zuiden is een mooie mix van cultuur en natuur. Wat meer toegankelijker, meer toeristisch en iets minder confronterend dan het noorden. Via de vakantiebeurs zijn wij in contact gekomen met een reisbureau in Rotterdam bij wie we onze 17 daagse onvergetelijke reis naar Zuid-India hebben geboekt. We vliegen met Etihad via Abu Dhabi naar Chennai – gelegen in de provincie Tamil Nadu zuidoost India. Na een warm onthaal met bloemenslingers naar het strand resort in Mahabalipuram om een paar dagen te acclimatiseren.

Tempel leven in Zuid-India

We bezoeken diverse tempels in Kanchipuram en shore tempels in Mahabalipuram die onder Unesco werelderfgoed vallen. Ieder met zijn eigen prachtige uitstraling en bijzonderheden. Bijna dagelijks werden we in een van de tempels ontvangen met een Bindi, een witte of rode stip die wordt geplaatst tussen de wenkbrauwen. Deze zal ons beschermen als een derde oog.

ndia Zuid-India Travelers Tales Esther tempel

Jibee, onze privé chauffeur zal ons rondrijden door India, totaal 1300 km. Hij neemt ons mee naar alle bezienswaardigheden en wanneer we daar aankwamen wacht er altijd keurig een Engels sprekende gids op ons.

Van het ene indrukwekkende tempelcomplex naar een nog groter en mooier complex met diverse ceremonies.

Blond in Zuid-India. Dat vraagt om een foto

De bevolking is zo ontzettend lief en willen massaal met ons op de foto omdat we zo lang zijn en ook nog eens blond haar hebben. Hele families staan in de rij om met hun mobieltje een foto te kunnen maken. Onderweg kunnen we enorm genieten van het alledaagse leven wat ons passeert. De persoonlijke aandacht van de reisagent in India voelt als een warm bad. Ze willen dagelijks van ons weten of alles in orde is en of we nog iets te wensen hebben.

Via Pondicherry- voorheen een Franse kolonie met mooie gebouwen uit die tijd- reizen we door naar Tranjore-Trichy-Madurai met in iedere plaats verschrikkelijk mooie tempels.

Thaipusam van dichtbij bekijken

In Madurai zijn we op weg naar het grootste tempelcomplex en tevens bedevaartsoord voor de Hindoes- de Meenakshi Amman tempel. We rijden over een brug van een droogstaande rivier. Aan de linkerkant in de rivierbedding staat een hele grote groep vrolijk en kleurrijk geklede mensen. Onze gids Ritchi vraagt aan ons of we daar willen gaan kijken. Hier wordt het Thaipusam festival gevierd.

Een eer

In eerste instantie zeggen we nee uit respect. We willen ons niet als buitenstaander mengen in hun feest. Onze gids geeft aan dat ze het een juist eer zouden vinden als wij daar gaan kijken.

Hij legt ons uit wat het Thaipusam festival inhoud. Tamil Hindoes vieren dit feest door middel van het piercen van hun eigen lichaam. Ze aanbidden de Hindoe Godin van de liefde – Parvati.

India Zuid-India Travelers Tales Esther festival

Speerpunten

Parvati zorgt dat Murugan- de Hindoe God van oorlog- een speer krijgt zodat hij de demonen kan laten verdwijnen. Omdat er iets niet loopt zoals het moet, zoals bijvoorbeeld een ziek kind of juist om te danken voor het uitkomen van wensen of om te boete voor een zonde die ze hebben begaan en daarvoor moeten boeten.

We mengen ons tussen de groep mensen, jong en oud, mannen en vrouwen, jongens en meisjes van alle leeftijden. Ze willen graag dat we luisteren en vertellen vol trots hun verhaal. Ze willen heel graag dat we alles fotograferen. En zij ons.

Om ons heen lopen muzikanten met trommels en fluiten, ze produceren een opzwepende melodie waarvan sommige mensen om ons heen in trance raken.

Geen kik

Enkele mensen hebben gele gewaden aan en zijn ingesmeerd met Kurkuma (gele specerij). Dit wordt gedaan om ontstekingen en littekens te voorkomen die kunnen ontstaan door het piercen. Ook is er geen bloed te zien wanneer de spies de huid doorboort. Ze geven geen kik. We zien mannen met kavadi’s – houten of stalen stellages op hun hoofd en door hun huid. Ze zijn versierd met verse bloemen, fruit, gekleurd papier en pauwveren, dat maakt het in totaal enorm zwaar voor de mannen die de kavadi’s dragen. Ze worden vol overgave aangemoedigd door hun familie. Het is heel bijzonder en overweldigend om deze rituelen van zo dichtbij te zien, al helemaal als je je bedenkt dat het op dat moment ruim 35 graden is en dat er geen schaduw te bekennen is. Respect.

Je komt ogen tekort in Zuid-India

India Zuid-India Travelers Tales Esther festival

Onze gids geeft aan wat en waar er iets gaat gebeuren. Het is zo indrukwekkend dat je niet weet waar je moet kijken. Het heeft ook even de tijd nodig gehad om het verwerken, maar we zijn ook enorm dankbaar dat we dit hebben mogen meemaken.

Eenmaal aangekomen bij de tempel beleven we ook nog een ander ritueel voor zwangere vrouwen. Allerlei smalle armbanden worden bij de zwangere vrouw om de arm geschoven totdat de hele onderarm vol zit. Er mag er geen een breken. Ze offeren bloemen en fruit in de tempel.

Door naar Kerala

We rijden door naar Periyar in de provincie Kerala, zuidwesten van India. De temperatuur daalt en het regent af en toe onderweg. In Periyar maken we een boottocht over het meer en kunnen we allerlei dieren spotten. Vanuit daar gaan we door naar Munnar. Hier maken we een trekking van 4 uur in de Letchmi Hills tussen de kardemom- en theeplantages door. Prachtige uitzichten vanaf boven. In mum van tijd hebben we alle weertypes beleefd, zon-wind-regen-mist-warm-koud.
India Zuid-India Travelers Tales Esther
India Zuid-India Travelers Tales Esther thee

Chinezen van Cochin

We reizen door naar Cochin. Deze plaats in Zuid-India staat bekend om de Chinese vissers. Zij hebben een bepaalde manier van vissen. Ook kun je in deze plaats de traditionele dans van India aanschouwen-Kathakali Dans. Dit is een dans via gezichtsuitdrukkingen en lichaamsgebaren.

In Cochin hebben we ook een kookworkshop gevolgd. Typisch kruidige lekkere Indiase gerechten leren maken en daarna zelf als lunch nuttigen. Heel leuk om te doen. Deze plaats was tevens een bed and breakfast. Leuke accommodatie vol met souvenirs uit vele landen.

Varend Zuid-India aan je voorbij zien trekken

India Zuid-India Travelers Tales Esther boot

Het meest mooie gebied in Kerala zijn de backwaters in Alleppey. Dit is een natuurgebied. Hier varen de traditionele houseboats. Deze boten werden vroeger gebruikt voor het vervoeren van rijst. Je kunt op zo’n boot een rondvaart maken met overnachting. Er zijn personeelsleden aan boord die alles voor je doen. Men vaart door het fantastische natuurgebied en je kunt op een heel ontspannen manier het prachtige, kleurrijke dagelijkse leven aanschouwen. Opvallend in dit gebied zijn de vele katholieke kerken aan de kade. We leggen aan om deze te bezichtigen. Voor de lunch, het diner en overnachting legt men ook aan. Je eet en slaapt aan boord. Tafel is gedekt en er wordt heerlijk voor je gekookt. We voelen ons net prins en prinses.

Aan alles komt een eind

Afsluiten aan het strand in Kovalam om alle indrukken van onze reis door Zuid-India te verwerken voordat we naar huis vliegen! Incredible India!
India Zuid-India Travelers Tales Esther

Visum India

Vergeet tijdens het plannen van je reis geen visum aan te vragen. Het visum voor India kun je gemakkelijk online indienen, het duurt slechts 5 minuten.

Enkele tips voor het aanvragen van je visum India:

 • Zorg ervoor dat je een recente pasfoto van jezelf hebt. deze dient geüpload te worden bij het online indienen van de aanvraag
 • Als je dan toch aan het scannen bent, ook van het paspoort dient een scan bijgevoegd te worden
 • Check de vervaldatum van je paspoort, aangezien je reisdocument bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig dient te zijn
 • Check ook meteen even het aantal lege pagina’s in je paspoort. Voor het Indiaas visum heb minimaal twee lege pagina’s nodig
 • Eenmaal in het bezit van je e-visum, print het uit en stop het bij je reisbescheiden en neem het mee op reis
 • Bij aankomst worden biometrische gegevens afgenomen, dat kunnen iris scan, vingerafdrukken of andere fysieke persoonsgegevens zijn
 • Zorg ervoor dat je over reisbescheiden (tickets) met retour datum beschikt, deze zijn namelijk vereist
 • Plan je trip zorgvuldig, aangezien je e-visum enkel geldig is op de volgende luchthavens: Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarh,Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum, Varanasi en Vishakhapatnam en de zeehavens Cochin, Goa en Mangalore
 • Reis je over land naar India? Dan is het e-visum, helaas, is niet geldig
 • Verlaat India een zogeheten Immigration Check Posts (ICPs)
 • Helemaal fan van India geworden? Let op als je plannen maakt voor vervolgbezoeken; ja mag (slechts) 2 e-visums per kalenderjaar aanvragen
 • Oh, enne laat die aanvraag niet tot vlak voor je vertrek liggen. Vraag het uiterlijk 4 werkdagen van te voren aan. Daarna kun je geen e-visum meer aanvragen.

Meer Travelers Tales

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

5 reacties

 1. Mooie foto’s! Ik wil graag een keer naar India, maar mijn vriend wil echt niet mee gaan. En ik neem hem liever wel mee, natuurlijk 😉 De tempels bezoeken inderdaad. En als je dan ook nog een feest mee mag maken is dat helemaal geweldig.

 2. Wauw wat een kleurrijke foto’s, mooi! Ik kan me voorstellen dat blonde haren daar wel een attractie zijn ;p Mijn ex-vriend was ook blond en 1.90, waardoor hij in China ook op honderden foto’s werd gezet. Liever hij dan ik haha. India lijkt me een hele gave bestemming, maar ergens houd het me toch tegen om er alleen naartoe te gaan, ik denk dat ik door al die indrukken en mensen waarschijnlijk een beetje gek zou worden en dan is het wel fijn om een reisgenootje bij je te hebben om over de frustraties en problemen te praten.

 3. Ik zou graag een keer naar India gaan, maar net als Aniek krijg ik m’n vriend niet mee. Het lijkt me fantastisch om getuige te zijn van rituelen, maar ook tempels bezoeken en de kleurrijke bevolking met de camera vastleggen. Wie weet gaat het er ooit van komen.

 4. Wat een leuk artikel! Blond is wel vaker een attractie op zich, wij maakten het in Afrika ook al een paar keer mee. Wat bijzonder dat Esther die rituelen mee heeft gemaakt, dat was vast een hele ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *