Zoek
Sluit dit zoekvak.

Soloreis door Cambodja | Lucretia gaat alleen op pad

Lucretia maakt een soloreis door Cambodja. En dit is haar verhaal

Een Soloreis door Cambodja stond al lang op haar lijstje. En nu is het zo ver. Lucretia reist door Cambodja: Solo reizen vind ik heerlijk. Het ontmoeten van nieuwe mensen met dezelfde passie voor reizen en de gesprekken met de lokale bevolking. Dan is solo niet alleen.

Mr.P

Soloreis door Cambodja Siemreap Mr. P
Ik vind de aankomst op een vliegveld in een ander land altijd heerlijk. De geuren, de kleuren en het, meestal, warme weer. Dit was allemaal aanwezig bij mijn aankomst op het vliegveld van Siem Reap. En hoe fijn was het om mijn naam op een A4-tje te zien en Mr. P mij in een tuk tuk naar het hotel bracht. Cambodja, ik ben er! Eindelijk. Want Cambodja was een land wat heel lang in mijn ‘top 10 van landen die ik wil zien’ heeft gestaan.

Soloreis door Cambodja: Drie dagen Angkor

Travelers Tales Cambodja Angkor toegang
Een van de redenen waren de tempels van Angkor. Dankzij Mr. P en zijn snelle tuk tuk stond ik vooraan in de rij om een 3-daagse pas voor Angkor World Heritage aan te schaffen. De eerste stop daarna was bij Angkor Wat, wachten op de zonsopkomst. Dit was het vroege opstaan meer dan waard. Met Mr. P had ik besproken dat ik na de zonsopgang bij Angkor Wat ergens zou ontbijten. Hij wist wel een plek, tussen verschillende tempelcomplexen. Het gehele tempelcomplex van Angkor beslaat zo’n 400 km2. Dat zijn veel tempels; teveel om in 3 dagen te bezichtigen.

Hoewel de meeste tuk tuk chauffeurs een standaard route aanbieden, heb ik vooraf mijn eigen plan getrokken. Op de tweede dag heb ik om 6.15 uur de zonsopgang van Bayon (Angkor Thom) meegemaakt. Bijna geen mensen en een prachtige tempel. Ik weet niet meer hoeveel tempels ik gezien heb of hoeveel kilometers ik heb afgelegd. Mijn bezoek aan Angkor was een lang vervulde wens waar ik met zoveel plezier aan terugdenk.
Check hier alle informatie omtrent de verschillende tempels, entreegelden en openingstijden
Travelers Tales Cambodja Angkor Wat

Om het vele wandelen te compenseren, bracht ik de rest van de tijd in Siem Reap door in het zwembad bij het hotel (aanrader als je een paar dagen in Angkor door gaat brengen) en in Pub Street. Ik merk dat ik, wanneer ik alleen reis, snel aanspraak krijg. Zowel van andere toeristen maar ook zeker van de lokale bevolking. Het duurde niet lang of ik had mijn ‘stamkroeg’ gevonden waar ik een leuke tijd heb gehad met de mensen die er werkten.

Ronddwalen in Siempreap

Soloreis door Cambodja informatie
Siem Reap is heerlijk om rond te dwalen. Er is zoveel te zien buiten Pub Street en Angkor, dat ik besloot om langer te blijven. Ik had al snel ontdekt dat ik Khmer food erg lekker vind (met als topper de Beef Lok Lak) en een kookcursus niet mocht ontbreken. De bevlogenheid van de docent, de gezellige mede-cursisten en het zijn in een mooie omgeving maakte het eten extra lekker.

Soloreis door Cambodja: Go with the flow

Ik maak vooraf nooit een uitgestippelde planning, maar laat me leiden door het weer en verhalen van anderen. Derhalve besloot ik om een paar dagen naar Phnom Penh te gaan, voordat ik naar Sihanoukville zou reizen. Daar had ik veel over gehoord en had ik ontzettend veel zin in. Badplaats, backpackers, feesten en mooie stranden. Maar Sihanoukville viel me tegen, en dat kwam door de regen (constant) en het gebrek aan toeristen (ik was er buiten het seizoen).
Travelers Tales Cambodja Sihanoukville

Kampot & Kep

Tijd om mijn planning om te gooien en een bus naar Kampot te nemen. Kampot is klein en bekend om de relaxte sfeer. Het is een charmant dorpje. Naast de mooie omgeving is er in Kampot zelf niet veel te doen. En hierom vond ik het er heerlijk. De zon scheen volop en ik heb mijn tijd doorgebracht met Kampot en de omgeving te verkennen. Mijn reis is vervolgd met een tuk tuk naar Kep.

Kep is een kleine badplaats en staat bekend om de krab markt. Kep heet eigenlijk Kep-sur-Mer en werd begin 1900 gesticht door de Fransen. Tegenwoordig wordt het in het weekend bezocht door de rijke inwoners van Phnom Penh. Maar seafood is wat Kep bekend heeft gemaakt. De Crab Market is een toeristische trekpleister. De Peper Kampot Crab is heerlijk. Verse krab uit de zee, verse peper uit de omgeving van Kampot en dit zo op je bord. Omdat er weinig verkeer was, heb ik een brommer gehuurd en heb zo Kep en omgeving verkend. Wat een vrijheid. Wat genieten.

Onder de indruk van Phnom Penh

Met het aanbreken van de laatste paar dagen besloot ik via Kampot terug naar Phnom Penh te gaan. Ik vond Phnom Penh groot en druk en besloot nog een paar dagen te genieten van de relaxte sfeer in Kampot. Mijn laatste volle dag in Phnom Penh was de heftigste dag van mijn vakantie. Cambodja is een land met een heftige geschiedenis, die nog niet zo oud is. De oorlog is in 1979 aan een eind gekomen. Dit is nog merkbaar in het land. Er is een groot verschil tussen arm en rijk. De opbouw van het land is nog gaande.

‘Don’t step on bone’

Tijdens mijn bezoek aan de Tuol Sleng (S21) gevangenismuseum werd ik rondgeleid door een dame die 13 was toen de oorlog uitbrak. Haar broer en vader zijn vermoord. Haar persoonlijk verhaal met de beelden in het museum maakte veel indruk op mij. Tuol Sleng was vroeger een hogeschool en is door de Rode Khmer overgenomen en gebruikt als gevangenis. Het is nu een museum. Hierna ben ik naar de Choeung Ek, Killing Fields gegaan. Hoe bizar was het om te realiseren dat ik dezelfde route aflegde als de gevangen destijds. Iets om stil van te worden. En dat ben ik de hele dag gebleven. De Killing Fields waren heftig. Alles, de killing tree, de verhalen (via audiotour) maar vooral het feit dat er overal borden stonden met ‘don’t step on bone’. En dan realiseer je je dat je over een massagraf aan het lopen bent.

Conclusie Soloreis door Cambodja: Dubbel

De dag daarna ging ik via Kuala Lumpur weer naar Nederland. Mijn gevoel was dubbel: mijn reis door Cambodja was een van uitersten. Van intens genieten tot bijzonder geraakt door de geschiedenis.

Meer Cambodja

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Ik kijk best met dubbele gevoelens terug op Cambodja. Ik vond Angkor Wat geweldig, maar sommige mensen ronduit onbeschoft.

    Misschien moet ik het een tweede kans geven…

    1. Een tweede kans is nooit een slecht idee. En overal ter wereld heb je leuke en minder leuke mensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *