Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Tunku Abdul Rahman National Park, relaxte eilanden nabij KK

Tunku Abdul Rahman National Park pier

Laat ik er geen doekjes omwinden, Kota Kinabalu is niet echt een geweldige stad. Doorgaans kom je hier aan als je Maleisisch Borneo bezoekt. Wat wel fijn is, het feit dat op slechts een paar kilometer varen van KK het Tunku Abdul Rahman National Park ligt.

Maleisie Borneo Sabah Tunku Abdul Rahman National Park bord

Tunku Abdul Rahman National Park

Het Tunku Abdul Rahman marine park ligt voor de kust van Kota Kinabalu in Sabah op Borneo. Het marine park dankt haar naam aan Tunku Abdul Rahman, de eerste premier van Maleisië. De eiland (Gaya, Manukan, Sapi, Sulug en Mamutik) werden in 1974 uitgeroepen tot Nationaal Park.

Island hoppen vanuit KK

Het is nog vroeg als ik onder de grote poort van in Kota Kinabalu doorloop. Mijn komst blijft niet onopgemerkt. Direct staat uit een kapotte klapstoel een mannetje op met de vraag; “Islands?”.

Eigenlijk kwamen we hier enkel informeren naar de tijden en kosten voor de ferry naar Brunei, maar een dagje weg uit de weinig inspirerende stad klinkt ook niet verkeerd. Mr. army-pants, zoals ik hem noem, vanwege zijn kledingstuk, heeft intussen een opgefrommeld foldertje uit een van de vele zakken van zijn broek getoverd. “Very nice,” zet hij met woorden de wat verkleurde foto’s kracht bij.

“Lijkt me best leuk,” zeg ik tegen vriendlief. En zo gezegd zo gedaan. Niet veel later rekenen we af en zijn we een hele stapel bonnetjes rijker. Op naar Tunku Abdul Rahman National Park.

Island life

Wie uitgebreide uitleg over de omgeving, het Tunku Abdul Rahman National Park en de eilanden verwacht, komt bij onze boatsman bedrogen uit. Hij heeft het geld in the pocket en daarmee is de dienstverlening direct afgelopen. Zijn mond gaat op slot, de moter van start. Met nog wat anderen die op de pier staan vertrekken we naar het eerste eiland.

Maleisie Maleisie strand op Tunku Abdul Rahman National Park Eva met snorkel spullen

Welke van de vijf eilanden het is? Geen idee. Mr. army-pants trekt twee bonnetjes uit onze hand. Een blijkt voor de overtocht, die ongeveer een kwartier geduurd heeft, te zijn. De andere neemt hij in en geeft er ons snorkelspullen voor in retour. Het is redelijk rustig op het eiland, we trekken onze flippers en duikbril aan en gaan op zoek naar bijzondere vissen.

Maleisie vissen in de wateren van Tunku Abdul Rahman National Park

BBQ on the beach

Na een uurtje of wat, zien we een stelletje dat bij ons aan boord zat, richting de pier lopen. We kijken elkaar aan en pakken onze spullen. Tijd om naar het volgende eiland te hoppen.

Onze ‘vriend’ schreewt bij het aan boord gaan; “ticket, ticket!”. Uit de kluwe van papiertjes trekt hij er wederom twee uit. “Twee,” mompel ik zachtjes tegen vriendlief. “We hebben nu toch al snorkelspullen?”

Maleisie strand

Een kort tochtje verder, bereiken we het tweede eiland. Ook hier geen melding omtrent de bestemming die we aandoen. “You, and you,” wijzend op vriendlief en mij. “In ten minutes BBQ!” Verbaasd kijken we elkaar aan. Een barbecue? We waren ons er niet van bewust dat we die er bij geboekt hadden, maar nu we er toch zijn.

Vis, garnalen en vleesspiezen sudderen op hete roosters. Met onze voeten in het zand scheppen we ons bordje vol met lekkers en laten het ons goed smaken. Een schaaltje ananas en meloen toe, niks mis mee.

Veel tijd om van de zon te genieten of het onderwaterleven hebben we niet. Amper ons bestek neergelegd, gebaart ons bootmannetje dat we weer verder gaan. Het derde (en tevens laatste) eiland volgt. We genieten van het strand, de zon en de rust. Wat een fijne dag.

Maleisie doorkijkje bomen strand Sabah Maleisië

Tunku Abdul Rahman National Park praktisch:

  • Tickets zijn te koop  Jesselton Point Ferry Terminal in Kota Kinabalu. Alle rederijen hanteren dezelfde prijzen. Let echter wel op of je voor een of meerdere eilanden boekt
  • Snorkelen: snorkelen is tijdens een dagtocht de perfecte tijdsbesteding in hetTunku Abdul Rahman National Park. Als je paar passen het water in loopt ontdek je al zoveel moois. Check of bij je ticket gear inbegrepen is of niet.
    • Let op: het water waar de bootjes aankomen is (vanzelfsprekend) niet het schoonste deel van het eiland. Ben je een echte liefhebber van de onderwaterwereld. Overnacht dan op een van de eilanden en hike naar de andere kant van het eiland voor de betere snorkelplekken
  • Duiken: mooier nog is om naar de eilanden te varen om er vervolgens te duiken. Dit regel je het beste met een van de resorts op de eilanden
  • Hiking: Op Gaya Island is het mogelijk een trekking te maken
  • Kanoën: Informeer naar de mogelijkheden om een kano te huren. De eilanden liggen niet ver van elkaar vandaan en zijn bij rustige zee goed per kano te bereiken
  • Oh, tenslotte hou de tijd en de bootjes in de gaten. De meesten varen rond de klok van 16.30 uur terug naar Kota Kinabalu. Mis je de boot, dan zul je moeten blijven overnachten of een priveboot terug naar het vasteland moeten nemen
  • Meer info: check de site van Sabah Tourism over het marine park

Meer Maleisië:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *