Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wie gaat er mee naar Phrae? Een plek zonder grote bezienswaardigheden

Thailand is groot. Bovendien is het land zeer veelzijdig. Veel gevarieerder dan de meeste reizigers vooraf verwachten. Velen zullen die diversiteit nimmer ontdekken. Daarom vraag ik je: ” Wie gaat er mee naar Phrae?”

Phrae

Eerlijk is eerlijk, Phrae stond niet direct bovenaan mijn lijst van te bezoeken plekken in Thailand. Toch belandde ik in de stad die vooral (bij de Thai zelf) bekend staat om de diepblauwe indigo kleding die er gemaakt wordt, alsmede houtsnijwerk vervaardigd uit teakhout. In mei schijnt er een fantastisch Rocket Festival te zijn, de aftrap van het rijstseizoen. Pech voor mij, want ik ben er in oktober.

Ik snap ook wel dat Phrae dikwijls overgeslagen wordt. Het ligt nou niet bepaald op de route die veel backpackers afleggen. Toch is een bezoek de moeite waard.

Bootraces in Nan

Nan Bootraces Thailand
Ergens op een zonnige middag – die heb je al snel in Thailand – sla ik een toeristen brochure open. Mijn oog valt op een evenement dat gehouden wordt in de plaats Nan. Jaarlijks vinden hier massale bootraces plaats. Een spektakel waar je bij moet zijn geweest. Dat is het fijne van een langere tijd op reis zijn, zonder vastomlijnd plan. Een blik met mijn reisgezel is genoeg en Nan wordt de spreekwoordelijke to-do-list gezet.

➡️ Meer info over de jaarlijkse bootraces lees je in de Bangkok Post

Vanuit Sukhothai naar Nan

Sukothai Thailand
Na een volle dag ruïnes kijken, besluiten we genoeg oude stenen te hebben gezien en maken ons op voor het vertrek naar Nan. Damn, dat is echt wel een serieus een lange busrit. Op het busstation staan we in dubio, wat te doen. Wat zijn de mogelijkheden? De samlor chauffeur die ons vanuit het guesthouse naar het busstation heeft gebracht, komt te hulp. “Lukt het niet met de kaartjes?” vraagt hij. Dat is het niet. “We willen de route onderbreken, zou dat kunnen,” vraag ik hoopvol. “Ga naar Phrae,” klinkt het antwoord. Zo gezegd, zo gedaan.
Dat we aan het loket bij het doorgeven van de bestelling enigszins uitgelachen worden, nemen we maar voor lief. Ik hoor ze al denken;” Wie gaat er nou naar Phrae?” Vanuit deze oude hoofdstad reis je immers of naar Bangkok of naar Chiang Mai.

➡️ Lees ook: Ayutthaya of Sukhothai, welke koningsstad kies jij?

Eerste indruk van Phrae

In mijn reisdagboek pende ik het volgende neer over Phrae:

“Phrae is klein en krijgt volgens mij weinig tot geen toeristen. Naast ons guesthouse zit een bioscoop, maar nu even niet (gesloten dus). Alle bezienswaardigheden, een aantal mooie wats en een oud houten huis liggen op steenworp afstand van elkaar. Dit is geen stad maar een dorp. In deze hele plaats is maar één restaurant met een Engelse kaart, bij andere zaakjes zijn we weggestuurd…..”

Wat te doen in Phrae?

Verwacht geen groteske bezienswaardigheden of oogstrelende landmarks. Zoals ik in mijn dagboek schreef, zijn er een aantal zeer fraaie tempels te bewonderen.
Thailand Phrae
Phrae Thailand tempel
De oudste tempel is Phra That Luang Chang Kham – een gebouw in zogeheten Lanna bouwstijl. Daarnaast heb je Wat Phra Non met een enorm Boeddhabeeld en verder is Wat Jom Sawan de moeite van het bekijken waard. Een plek waar een (deel van een) Burmese Tripitaka opgeslagen ligt.
Het oude houten huis, waarover ik schreef, is het Vongburi House. Ooit woonde er een prins, nu doet het dienst als museum.

Change of plans

Jazeker gaan we naar Nan, maar de plannen zijn enigszins gewijzigd. Aangezien we wat dagen over hebben, plakken we Lampang aan de route. Enige vraag is: Hoe komen we uit Phrae weg? Een fietstaxi – voor 2 Westerlingen en twee backpacks is de enige vorm van OV – arme man.

➡️ Lees ook: Lampang, voor iedereen die op zoek is naar het authentieke Thailand

Reisde jij wel eens in het Noord(-Oosten) van Thailand? Welke plekken deed je aan?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

8 reacties

  1. Leuk die dagboekflarden van je. Zo heb ik er ook nog zoveel. Ik ben daar van de week ook weer ingedoken.
    En ja, altijd leuk om een iets minder toeristisch deel te bezoeken. ‘Geen groteske bezienswaardigheden of oogstrelende landmarks.’ Ach, soms hoeft dat ook niet.
    Of ik in het noorden ben geweest? Ja, in het jaar dat ik in Thailand woonde ben ik via Thailand naar Laos gereisd. En een andere keer een paar dagen langs verstilde Thaise dorpjes aan de Mekong, ten westen van Vientiane. Bijzonder was dat! Dat wil ik nog steeds eens op mijn eigen blog zetten, omdat het zo mooi was; voor Reisomdewereld heb ik daar wel ooit over geschreven.

  2. Heel eerlijk, ik heb nog nooit gehoord van Phrae en moest ook even Googlen waar het ligt in Thailand! 😉 Zelf heb ik me in Thailand voornamelijk aan de standaard route gehouden (was m’n eerste land in Azië), maar dit stadje zou leuk zijn voor een volgende keer. want Thailand heeft inderdaad ontzettend veel te bieden! En dat ETEN! Oh my! Ik krijg alweer trek als ik aan Thailand denk 😉

  3. Nog niet in Thailand geweest en dus ook niet bekend waarom ik wel of niet naar Phrae zou gaan. Het lijkt me een leuke stad om te bezoeken, maar is echt het enige OV een fietstaxi? Wel leuk om je reis op die manier te laten bepalen en op plekken te komen waar je anders niet zou zijn geweest. Soms is het gaaf om van de hoofdroute af te gaan en je gewoon te laten verrassen. Leuk dat je dit ook hebt gedaan.

  4. Ik krijg heimwee naar Thailand bij het lezen van je blog. Phrae heb ik er niet bezocht en ik geloof niet dat ik wat gemist heb 🙂

  5. Wat toevallig, ik ben ook in Nan geweest tijdens de bootraces. Eigenlijk per toeval hoor, want ik was ziek geworden en kon dus even niet verder reizen en kwam toen soort van per ongeluk bij de bootraces terecht. Een heel spektakel! En ik vond het zo leuk dat het er helemaal niet toeristisch is. (12 jaar geleden in ieder geval). Phrae heb ik niet bezocht volgens mij. Het is alweer een tijdje geleden. Ik heb wel het Noord Oosten bezocht, ik ben van Chang Mai naar Kanchanaburi gereisd door onbekende plekken, erg leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *