Thailand Fietsen in Bangkok

Fietsen in Bangkok, wellicht moet je er niet aan denken in een stad met ongeveer twaalf miljoen inwoners. Het verkeer is er doorgaans een chaos. Taxi’s, bussen en tuktuks halen elkaar langs alle kanten van de weg in en motorrijders kiezen rustig voor de stoep wanneer er geen plaats meer is op de reguliere rijbaan.

Fietsen in Bangkok?!

Tjsa, toen mijn reisgenoot voorstelde om een ochtend te fietsen in Bangkok, stond ik niet direct te juichen. Maar je moet alles eens een keer geprobeerd hebben. Mijn nachtmerries om onder een lokaal voertuig te belanden, bleken dan ook  totaal ongegrond. Het fietsen zelf vond helemaal niet plaats in het broeierige centrum van de hoofdstad maar ongeveer zo’n 50 kilometer daarbuiten.

Thailand Fietsen in Bangkok

Lang

“Sawadee kah, my name is Jib, I’m your guide”. Een vlotte jonge Thaise, zal ons deze ochtend langs smalle paadjes, eetstalletjes, tempels en de groene kant van Bangkok heen loodsen.  Maar zo ver is het nog niet, eerst dienen de fietsen afgesteld te worden. Aangezien mijn reisgenoot tegen de twee meter gaat, en de fietsen maatje Thai zijn, zorgt dit voor een hoop hilariteit bij Jib. Als een klein schoolmeisje giechelt ze, haar lach achter haar hand verschuilend. “You so taaaaaaaaaaaaall!”

Trappen maar

Goed, tijd om op de pedalen te stappen. Over smalle houten bruggetjes rijden we langs een riviertje. De Thai zwaaien naar ons vanuit hun huizen of kleine boten in het water. “Careful, watch out,” waarschuwt Jib bij alles wat door haar als een eventueel obstakel wordt beschouwd.

Boem. Au.

Net als ik denk: “Ik ben een Nederlander, ik kan heus wel fietsen hoor……”. Blijkt mijn stuurpin niet helemaal goed te zijn vast gedraaid. “Ohhhhhh noooooooooooo……!” “You okay?”, roept Jib en snelt zich naar mij toe. Verwilderd lig ik ergens bij een vriendelijke Thaise familie in de moestuin. Waar ik rechts af wilde gaan, besloot mijn stuur anders, hetgeen tot deze kennismaking met Thaise groente leidde. Wanneer ik daadwerkelijk onder een lokaal voertuig was gekomen, had Jib niet erger bezorgd kunnen zijn. Ze komt aan gesneld met haar EHBO kit en een flesje water. De schade is echter beperkt tot wat vlekken in mijn kleren, niets om je druk over te maken.

“Sorry sorry sorry, I’m so terrible sorry, thousand times sorry.” Arme Jib, ze is erger geschrokken dan ik. Wanneer ik haar er van heb weten te overtuigen dat er echt (echt!) niets aan de hand is, is ze gerustgesteld.

Niet alleen fietsen in Bangkok, ook proeven

Eenmaal terug in het zadel, bereiken we een lokale markt. Jib die nog altijd met haar schuldgevoel worstelt, staat er op voor ons wat lekkernijen in te slaan.  “You know dourian? Smelly fruit, I don’t like it, but they sometimes call it king of the fruits, I bought you something better…..”, glimlacht onze gids. Voor ons neus houdt ze een vrucht die aan de buitenkant iets weg heeft van een mislukte pruim. “This, this is the queen, her name; mangosteen, you know?” Onder de paarse schil gaat een maagdelijk wit vruchtvlees schuil, dat heerlijk zoet smaakt.

Rijstvelden en tempels

Via groene rijstvelden en een serene kleine Boeddhistische tempel, arriveren we ongeveer drie uur later weer op het punt waar we de tocht begonnen zijn. Met een wai, handpalmen tegen elkaar en een lichte buiging, en een welgemeend Kap Khun Kha, nemen we afscheid van kleine Jib. Terug naar de betonnen jungle, na een heerlijke ochtend in de groene zone van de metropool.

Meer (fietsen in) Thailand:

Bang Kachao Bamboo bikes Bangkok Thailand Family Tour

Oplichterstrucs in Thailand. Trap er niet in!
Trotter Thailand – van reizigers voor reizigers
Bang Kachao | Het verrassende groene geheim van Bangkok

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather