Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Bratislava, de gezellige hoofdstad van Slowakije

Vergeet Praag, vergeet Boedapest, laat je betoveren door Bratislava.

Bratislava, te leuk om links te laten liggen

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, is het middelpunt van het land. Maar ook op economisch en politiek gebied is het belangrijkste stad in het land. Deze leuke stad laat zich het beste omschrijven als een plek waar heden en verleden hand in hand gaan. Aan de ene kant zijn er meer dan genoeg historische bezienswaardigen, waar het kasteel dat hoog boven de stad uittorent een goed voorbeeld van is. De vele café’s en uitgaansgelegenheden, galeriën en musea tonen de andere kant van de stad.

Mede door de aanwezigheid van diverse universiteiten is Bratislava hip en happening. Niet alleen jongeren uit Slowakije spenderen hier graag het weekend, studenten uit nabijgelegen (buur)landen zij weten hun weg naar de goedkope hoofdstad te vinden.

Wat er te doen is in deze leuke stad en haar directe omgeving? Nou, meer dan genoeg!

Danubiana | Meulensteen Art Museum Bratislava

Bratislava_Danubiana
Dhr. Meulensteen, Gerard voor vrienden, opende in 2000 het Danubiana-museum voor moderne kunst vlakbij Bratislava. Eigenlijk was het de bedoeling het museum in zijn eigen stad Eindhoven te openen. Bureaucratie en bijbehorend papierwerk brachten hem naar de Slowaakse hoofdstad. De kunstcollectie van Meulensteen telt meer dan duizend moderne schilderijen en beelden. Een greep uit de collectie: grote namen als Karel Appel, Corneille, Ad Snijders, Ger Lataster. Daarnaast is er tevens plaats voor een grote selctie Oost-Europese kunstenaars. Voor de actuele exposities kijk je even rond op de website van het museum.

Is it a bird, is it a plane….. Noooo it’s a UFO!

Bratislava_UFO
Most SNP; over deze brug over de Donau zijn een hoop wetenswaardigheden te vertellen. Ze veranderde een paar keer van naam, het is de langste asymetrische tuibrug ter wereld, dat het gevaarte heel lang en ook nog eens heel zwaar is. Het belangrijkste is, bovenop de pyloon is een heuse UFO geland. E.T. of andere aliens tref je hier niet, wel een hip restaurant/bar/uitgaansgelegenheid UFO Bratislava. Jammer, maar de avond dat ik me in het ruimteschip bevind regent het. Helaas, een beperkt uitzicht. Voor de mooiste zonsondergang over de Donau, klim je 430 treden naar boven, of je neemt simpel de lift.

Kijk, Oostenrijk en daar Hongarije….

Bratislava Kasteel
Al 5.000 jaar torent het kasteel – ook wel burcht genoemd – van Bratislava bovenop een heuvel, boven de stad uit. Waar je ook in de stad loopt je ziet altijd wel een van de vier torens van dit bouwwerk, dat in de loop der eeuwen tot het symbool van de stad uitgroeide. Na een grondige renovatie huisvest het Slowaaks Nationaal Museum thans, in de deel, van het kasteel. Tevens dient het als de residentie van de President van de Slowaakse Republiek. Bovendien heb je vanaf een fraai uitzicht op de UFO en kun je bij helder weer de buurlanden zien liggen.

Slenterend door het oude centrum van Bratislava

Bratislava oude centrum
Bratislava, gelegen aan weerszijden van de Donau, aan de voet van de Kleine Karpaten, kies je om het oude centrum te ontdekken de linkeroever van de rivier. Let op, je bent hier niet alleen. Lees je rustig op een bankje in je reisgids, spiekt er over je schouder ineens een soldaat uit het leger van Napoleon mee. En Cumil wat hangt die daar nou eigenlijk op de stoeprand te doen. Rust hij even uit, of gluurt hij stiekem onder de rokken van de dames? Tip: Laat je betoveren door de oude stad en volg de zogenaamde Coronation route. Je volgt simpelweg de ronde koperen emblemen, voorzien van een kroontje. Of download hier de gratis wandeling.

Terug in de tijd in het transport museum

Bratislava Transport Museum
In een oud (het eerste ooit in de stad) station, uit de 19e eeuw, huist het Múzeum dopravy Bratislava Hier zie je oude auto’s, krakkemikkige fietsen uit grootmoederstijd, motorfietsen uit de beiden Wereld Oorlogen, maar ook – vind ik persoonlijk het leukste – oude treinen én daar mag je gewoon opklimmen en aanzitten.

Doen net buiten Bratislava: een boottocht naar Devín

Aan het begin van onze jaartelling verrees het kasteel van Devín. Het leger van Napoleon creëerden er een ruïne van, waarin thans een museum huist. De bijbehorende tuinen dienen als toneel voor een keur aan festiviteiten en gekostumeerde historische evenementen. De middag dat ik er was, was er een middeleeuws feest gaande. Op zich is de ruïne van Devín niet heel spectaculair, maar het is zo’n aangename boottocht die je vanuit de stad er heen brengt (en ook weer terug, natuurlijk).

Wijn, maakt een reis extra fijn

Bratislava_Pezinok
Dit zegt genoeg, lijkt me:

“Hardly any brand in Slovakia is able to pride on development so dynamic and progressive as the family Winemaking of Peter Matyšák”.

Zo’n twintig kilometer buiten Bratislava, kun je je laven aan geweldig lekkere wijnen bij Víno Matyšák.
Zijn deze zeven redenen nog niet genoeg? Ik vierde tot laat in de nacht feest op een partyboot in de Donau, woonde een folklore show bij, at verschrikkelijk lekker en overnachtte in een – jawel ze zijn er nog – typisch Oostblok hotel en de prijzen zijn er voor onze begrippen ontzettend laag.

Oh, mocht je nu om onbeduidende redenen aan een bezoek aan Bratislava niet genoeg hebben. De Oostenrijkse hoofdstad Wenen, ligt op een boogscheut van de stad vandaan (zo’n 60km). Een tocht per draagvleugelboot over de Donau brengt je in in no time van de ene naar de andere stad.

Bratislava is écht de moeite waard!
➡️ Meer van het land zien? Lees dan het artikel: Roadtrip naar Slowakije

Was er al eens? Hoe vond je het? Zo niet, hoe komt het dan dat je je nog niet hebt laten betoveren door deze superleuke stad?

Meer leuke citytrips

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

4 reacties

  1. Wat een prachtige foto’s zeg! Ik ben er zelf nog nooit geweest maar dit land staat zeker op mijn lijstje 🙂

  2. Vind Bratislava een super stadje. compleet met je eens! Ook leuk als uitvalsbasis voor dagje Wenen maar ook is het leuk een dag naar Banska Stiavnica te gaan (ga wel eerst de mijn in; die gaat om 4 dicht dacht ik). Super leuk. Ook het Lednice&Valtice landgoed in Tjeschie is vlakbij voor een dagtocht, en veel beter te doen dan vanuit Praag!

    1. Hi Chris, leuk in jou een medestander te hebben omtrent Bratislava. De plekken die jij nog tipt, moet ik eens nader uit gaan zoeken. Thanks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *