Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland | Hannover, toffe hoofdstad van Nedersaksen

Duitsland Hannover Citytrip Nana's

December 2017 maakte ik kennis met Hannover. Naast een bezoek aan de diverse kerstmarkten in de stad, ploos ik de hoofdstad van de deelstaat Nedersaksen verder uit. De NS riep deze stad eerder uit tot het relaxte zusje van Berlijn’terwijl Booking.com de stad in (januari 2018) haar top 10 van stedenreizen plaatste. Tijd voor een nadere kennismaking.

Hannover

Hannover is een groene stad, beursstad en barst van de winkels. Daarnaast staat de stad bol van de geschiedenis, monumenten en musea. Tijd voor een nadere kennismaking. Gids Tino loodste me langs oude en nieuwe plekken in de stad. Ga je mee?

De Buik van Hannover

Duitsland Hannover citytrip markthalle
Shame on me, maar #nevernoteating is nu eenmaal op mij van toepassing. Vandaar dat ik als eerste de Markthal noem. Een populaire plek onder zowel locals als bezoekers van de stad. Het fungeert als markt, restaurant en uitgaansgelegenheid in een. Daarnaast zijn er plannen om het oude gebouw van staal en glas in volle glorie te herstellen. In WOII werd het pand bijna volledig in de as gelegd. Hopelijk maakt de stad geld vrij om deze feniks uit de as te doen herrijzen, dan is het een nog grotere aanwinst voor de stad.

Alles wat je niet nodig hebt

Duitsland Hannover citytrip Dithmars Kaufhaus
Op een rommelig binnenpleintje trekt Tino een deur open. Een wat muffige geurt ziet zijn kans en glipt naar buiten. In Dithmars Kaufhaus tref je alles wat je niet nodig hebt. Een verzameling cassettebandjes, bierpullen in alle soorten en maten. Kleding, huisraad, plastic planten, schilderijen en meer. Een kringloopcentrum maar dan net even anders.
➡ Heb je een voorliefde voor tweedehands? Zorg dan dat je op zaterdag(en) aanwezig bent op de rommelmarkt in het historische centrum. De markt aan de Hohes Ufer is niet alleen bere-gezellig, het is ook nog eens de oudste van Duitsland

Romantisch genieten bij Teestübchen

Duitsland Hannover citytrip Teestubchen
Oma Josifine richtte Teestübchen in de jaren ’70 op, thans zwaait haar kleindochter de scepter. “Dit is echt een plek waar je op je eerste afspraakje naar toe gaat,” glimlacht Tino, wanneer mijn tanden in groot stuk cheesecake zet.

Restaurant Masa en de muur

Op verschillende plekken in Hannover zijn stukken van de oude stadsmuur (uit de 14e eeuw) terug te vinden. Een stuk zit heel erg goed verstopt. Ga op zoek naar restaurant Masa (Georgstraße 50B), niet alleen kun je hier – volgens Tino – vreselijk lekker eten, het etablissement heeft de tofste tuin van de stad. Een gezellig terras met – je raad het al – een stuk oude omwalling.

Hannover aan je voeten

Nu was ik er zelf in de winter, maar in de zomer moet je naar Beachclub Hannover. Hier geniet je naast fijne cocktails van een uitzicht van 360º over Hannover.

Bezoek Linden

Hoewel het gemakkelijk wordt gezegd dat Linden een wijk in Hannover is, denkt Linden daar zelf anders over. Hannover leunt op Linden, niet andersom. Op de Limmerstrasse tref je studentikoze types, artistiekelingen en zij de kunst tot levensvorm verheven hebben. Ook (voornamelijk mannen) met een fles bier in de hand. Gids Tino vertelde me dat er zelfs een ‘officieel’ werkwoord voor is Limmern, oftewel op en neer lopen met een alcoholische versnapering in de hand.

In de zomermaanden geniet je in Linden van het stadsstrand aan de oevers van de rivier de Leine. Strandstoelen zijn bij Strandleben aanwezig en je kunt er zelfs een SUP huren om al peddelend de rivier mee af te zakken.

Duitsland Hannover citytrip Linden
Wip ook even binnen bij Kulturzentrum Faust, een creatief bolwerk gevestigd in een oude matrassenfabriek. Denk street art, eigenzinnige clubs en start-ups. ’s Zomers extra gezellig vanwege de uitgebreide biergarten, waar je ook nog eens een verdomd goede pizza eet.

Vega- en vegan eettentjes zijn in grote getalen te vinden in Linden. Ik zette mijn tanden in een vleesloze burger bij BurgerNah. Lekker? Jazeker, maar ik persoonlijk ga ik toch liever voor the real deal.

Cultuur snuiven

Theaters, museums galerieën, Hannover heeft het allemaal. Het is ondoendlijk alle culturele instellingen hier te noemen, dus een kleine greep uit het aanbod: Ga een avondje naar de Hannover Opera of kies eens voor het GOP Varieté Theater. Snuif cultuur in eht Sprengler Museum of geniet van kunst met een satirisch randje in Museum Wilhelm Busch. Het Kunstverein Hannover bestaat al 180 jaar maar is nog altijd hedendaags.

Wat WOII teweeg bracht

Duitsland Hannover citytrip Aegidien kerk
Wat de tweede wereldoorlog teweeg bracht hoef ik niemand te vertellen. Ook Hannover leed flink onder de bommen en gevechten die er woedden. Het historisch centrum is (bijna) volledig heropgebouwd en in ere hersteld. Een gedenkmonument nabij de opera toont de namen van slachtoffers en de aan flarden geschoten Aegidien kerk is een gedenkplaats voor slachtoffers van oorlogen en geweld. Opdat wij niet vergeten.

Voel je mini in het megalomane nieuwe raadhuis

Tussen 1901 en 1913 verrees das Neue Rathaus van Hannover. Niemand minder dan de Duitse keizer Wilhelm II knipte ter gelegenheid van de opening het lintje door. Bij goed weer – dus niet toen ik er was (lees: te koud) – is het mogelijk de koepel te beklimmen. Mocht je buiten het klimseizoen de stad en het gebouw bezoeken, geen nood. De hal is oogverblindend rijk gedecoreerd en de aanwezige maquettes geven je een inkijkje hoe Hannover in de loop der eeuwen groeide, sneuvelde en weer opkrabbelde.
Duitsland Hannover citytrip Nieuwe Raadhuis
➡ De koepel is te geopend van maart – oktober (afhankelijk van de weersomstandigheden)

Het goede (studenten)leven in de Südstadt

Gids Tino woont in de Südstadt. “Wat is er zo leuk om in dat deel van de stad te wonen?” vraag ik hem. “Ten eerste de Maschsee. Een pracht van een meer. Langs de oevers wordt gejogd, geflirt en genoten. Daarnaast het is er een stuk goedkoper dan in de Altstadt, terwijl die op een boogscheut afstand ligt.” Goede redenen lijken me zo, niet waar?

Plan je bezoek tijdens de kerstmarkt

Duitsland Hannover Kerstmarkt
Waarom niet het beste van beiden combineren. Oké, je kunt in deze tijd van het jaar niet naar het stadsstrand, of van de uitzichten over de stad genieten, maar de winterperiode brengt zoveel ander leuks. Kerstmarkten! Maak van je bezoek aan de kerstmarkt een citytrip.
Lees hier het artikel over Hannover tijdens de kerst(markt)periode

Schaf een Hannover Card aan

Duistland Hannover Citytrip HannoverCard
Je voordelen met de Hannover Card varieren van 10% tot 40% korting op entreegelden van musea, de dierentuin, restaurants en meer. Bovendien verschaft het kaartje je gratis toegang tot alle vormen van openbaar vervoer.

Nog veel meer….

Hannover heeft zo veel leuks, dat ik deze lijst met gemak nog een keer zou lang kan maken. Ik heb het namelijk nog niet eens gehad over de winkelmogelijkheden op Georgstrasse, kunst in de KUBUS (gratis entree), de kleurrijke Naga’s van kunstenares Niki de Saint Phalle langs de Leibizoever, de ambachtelijke brouwerijen, het prachtige metro station van Kröpcke of de immense tuinen van Herrenhausen.

Praktisch:

– Op eigen houtje het historische centrum verkennen? Volg simpel ‘de rode draad’. Er is trouwens ook een blauwe draad, daarmee ontdek je het nieuwe stadsgedeelte Calenberg
Duitsland Hannover Citytrip Rode Draad

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

3 reacties

  1. Die rode draad is handig zeg, haha. Ik zie alle toeristen al in polonaise over die lijn lopen 😉 Ik heb Hannover nog nooit bezocht en heb er eerlijk gezegd nog nooit aan gedacht. Kerstmarkten ben ik dol op dus wie weet eens samen combineren.

  2. Ik ben regelmatig in de buurt voor werk en ook al regelmatig op het punt te staan om er een of meerdere dagen Hannover aan te plakken. Helaas was er elke keer wel iets waarvoor ik terug naar huis moest. De wijk Linden trekt mij wel wat, lekker artistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *