Zoeken
Sluit dit zoekvak.

VDNKh park, dé plek in Moskou waar nostalgie hoogtij viert

Wanneer je naar Moskou reist, bezoek je zonder twijfel het Rode Plein, het Kremlin en de Basilius kathedraal. Wellicht bezoek je nog een museum, ga je naar een balletuitvoering of maak je een boottocht. Eet een bord borsj en spoelt het weg met een glas wodka. Koopt een bontmuts en natuurlijk een matruschka. Sla een plek vol USSR nostalgie niet over tijdens je bezoek aan de Russisch hoofdstad, het VDNKh park.
Moskou VDNKh park ster

VDNKh park Moskou

Wellicht heb je er wel eens van gehoord, grote kans dat je je schouders ophaalt bij het horen van de woorden VDNKh park Moskou. VDNKh is de afkorting voor Vystavka Dostizheniy Narodnogo Khozyaystva ook wel All-Russia Exhibition Centre genaamd (letterlijke vertaling luidt: Tentoonstelling van de verwezenlijkingen van de nationale economie). Het VDNKh werd in 1939 in Moskou gebouwd als tentoonstellingspark voor een grote beurs. De paviljoens werden opgetrokken als monumentale socialistische kunstwerken. Elk land dat onderdeel uitmaakte van Sovjet Unie bouwde er zijn eigen paviljoen. Het idee doet denken aan de opstelling zoals je dat terugziet bij een Wereldtentoonstelling.

Moskou VDNKh park
Paviljoen van Oekraïne
Moskou VDNKh park
Paviljoen Oezbekistan

Verdwaal niet

Het terrein is enorm. Niet minder dan 207 hectare grond is bebouwd met 82 panden. De een nog fraaier om te zien dan de andere. De een ook beter onderhouden dan de andere. Het meest indrukwekkend is de poort aan de hoofdingang. Een gigantische triomfboog met prachtige communistische beelden van een arbeider en een kolchozenmeisje.

Moskou VDNKh park
Paviljoen Armenië
Moskou VDNKh park
Paviljoen Karelië

Vier de vriendschap

Aan een weids plein ligt het pronkstuk van het park, de Fontein van de Vriendschap der Volkeren. Vergulde vrouwenbeelden, uitgebeeld in traditionele klederdracht van diverse Sovjetrepublieken, dansen boven het klaterende water.
Moskou VDNKh park
prullenbak

Zodra het maar enigszins lekker weer is, stroomt dit enorme park in Moskou vol. Het doet tegenwoordig dan ook dienst als recreatie- en winkelpark, compleet met kermis. Er wordt geflaneerd, geflirt, geskatet en gedronken. In de winter ligt er een ijsbaan en zijn de dansende dames bedekt met een maagdelijk laagje witte sneeuw. Ik vind het een bijzondere plek en kom er graag als ik (te lang geleden al weer) in Moskou ben.

Was jij al eens in Moskou? En bezocht je dit park dan ook?

Meer Moskou:

Moskou voor beginners
Per metro Moskou ontdekken

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

3 reacties

  1. Eigenlijk staat Rusland helemaal niet op m’n wensenlijstje… Stom, want zo te lezen en zien is Moskou een mooie bestemming! Leuk dat het park zo populair is en er zoveel te doen is. Jammer dat het dan ook meteen een smeerboeltje wordt…

    1. Hi Nanouk, bedankt voor je reactie. In mijn vorige leven – een leven als werknemer bij een reisorganisatie – reisde regelmatig naar Rusland. Moskou heeft fraaie plekken, maar persoonlijk vind ik St.Petersburg mooier en gezelliger dan de Russische hoofdstad. Zeker een (steden)tripje waard en helemaal niet zo ver weg.

  2. Moskou boven verwachting zo bijzonder en mooie gebouwen.
    Ook het wereld tentoonstellingsterrein van 1939 zeker de moeite van het bezieken waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *