Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Moskou voor beginners | Van Kremlin tot fastfood met een koe

Rusland Moskou Matroesjka

Twee dingen die je sowieso moet weten over Moskou. Het is een grote stad – maar echt groot! – en het is zeker geen goedkope stad. Besluit je toch naar de Russische hoofdstad af te reizen, dan zijn dit deze bezienswaardigheden die je zeker niet over mag slaan.

Absolute Moskou must-see: Kremlin

Rusland Moskou Kremlin
Ten eerste, vrijwel elke Russisch stad van enige betekenis, heeft een Kremlin, niet alleen Moskou. Kremlin betekent namelijk versterkte stadskern. Ten tweede je kan en mag de stad eigenlijk niet verlaten zonder binnen de muren van dit historische centrum te hebben gekeken. Een kaartje kost wat knaken, maar dan heb je ook wat. Naar alle waarschijnlijkheid is de Oespenski-kathedraal een van de meest gefotografeerde bouwwerken binnen het Kremlin, met haar prachtige vergulde uienkoepels. het Congresgebouw,voltooid 1961, naar mijn mening het lelijkste.
Tip: Bedenk voor je bezoek – of in ieder geval voordat je voor de kassa staat – welke gebouwen je allemaal van binnen wil bezichtigen, aangezien er verschillende typen kaartjes verkocht worden.

Pak de metro

De wegen in Moskou lijden aan een continue verkeersinfarct, pak daarom de metro. Niet alleen ben je voor weinig geld snel waar je wezen moet, de meeste stations zijn ook nog eens een lust voor het oog. Een bezienswaardigheid op zich!
➡️ Lees ook: Moskou per metro ontdekken

Rode Plein & Basilius Kathedraal

Rusland Moskou Rode Plein Basilius Kathedraa
Een bekentenis mijnerzijds; ik vond/vind het Rode Plein niet zo indrukwekkend als ik voor mijn eerste bezoek gedacht had. Ja, dit plein vol historie viel mij enigszins tegen. Sterker nog ik vond het eigenlijk best wel klein. Zeker in vergelijk met Het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing.
Dwaal door het GUM, ooit een staatswarenhuis nu een winkelgalerij voor upperclass van Moskou. Schiet eindeloos veel foto’s van de kleurrijke Basiliuskathedraal en loop langs de buitenmuren van het Kremlin en eer de voormalige leiders van het land.

USSR nostalgie

Rusland Moskou VdNKH park
Dit vond ik (ik was een keer of 5 a 6 in Moskou) dan weer wel een hele fijne/leuke plek. Ik logeerde een aantal keren in Hotel Cosmos, dat op steenworp afstand van dit VdNKH park ligt. Fijn om op een zomerse avond rond te slenteren (in de winter trouwens ook mooi, wanneer de beelden met sneeuw bedekt zijn en de fontein met een laagje ijs bedekt is) en de locals in het zonnetje te zien genieten.
➡️ Lees ook: VDNKh park, nostalgie galore

Moskou vanaf het water


Rusland Moskou boottocht
Een beter zicht op het Kremlin dan vanaf het water heb je waarschijnlijk niet. Een boottocht klinkt misschien meer iets voor je grootouders, maar ik kan je verzekeren je ziet de stad op een heel andere (aangename) manier.

Iconen bewonderen in het Tretyakov Museum

Tijdens mijn eerste kennismaking met Moskou in 2002 bezocht ik de uitgebreide kunstverzameling van meneer Tretykov. Kan Russische schilderkunst uit de 18e, 19e en 20e eeuw je bekoren, evenals iconen, dat zit je hier goed.

Woon het wisselen van de wacht bij

Rusland Moskou Graf onbekende soldaat wisselen van de wacht

Bij het graf van de onbekende soldaat (langs de buitenmuur van het Kremlin) wordt dagelijks, elk uur, de wacht gewisseld. Een indrukwekkend schouwspel.

Volg de toeristen, op naar de Arbat

Rusland Moskou Arbat


Op zoek naar souvenirs voor de thuisblijvers of Westers georiënteerde winkels en een stroom aan toeristen, dan moet je naar de Arbat. Let op zakkenrollers en oefen op je afding-skills.

Meer Moskou:

 • Bezoek de Izmailovo markt in het gelijknamige park
 • Ga op zoek naar Gagarin
  ➡️ Lees ook: Wie wil er Gagarin zien?
 • Het Novodevichy Klooster is ook prachtig
 • Vind alle zeven zusters van Moskou – Tip: de imposante universiteit is er een van
 • Stap in een Marshrutka, een onofficiële vorm van openbaar vervoer
  ➡️ Lees hier: Een rit per Marshrutka
 • Ga op bezoek bij Lenin, die er wat stijfjes bijligt
 • Fastfood op zijn Russisch: Eet een maaltijd bij Teremok (ik at alleen bij deze keten in St.Petersburg). Een eenvoudige maar voedzame maaltijd voor weinig geld
 • Een vergelijkbaar concept: My my (spreek uit moe moe) herkenbaar aan een koe voor de ingang
 • Stap er op de trein naar Vladivostok of Beijing
  ➡️ Lees ook de artikelen over de Trans Siberië Express

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

3 reacties

 1. Informatieve blog!

  Ik ben slechts een keer in Moskou geweest, maar toen wel een dag of 5. Indrukwekkende stad met een aantal imposante conventen, kloosters en musea. Ik denk dat ik me er langer zou kunnen vermaken – dan zou ik gelijk dat park meepakken.

  1. Het park is echt heel leuk. Ik sliep 2 x in een van de Izamailovo hotels (Gamma-Delta en Vega), Moskou’s grootste hotelcomplex gebouwd voor de Olympische Spelen van 1980. Of bedoel je het VdNKh park?

 2. Moskou lijkt mij een hele bijzondere maar mooie stad met zijn gebouwen. Toch wil ik dit ooit een keer zien maar staat niet heel hoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *