Zoek
Sluit dit zoekvak.

Landal Hochmontafon, wintersport in Gargellen (zuidelijk Vorarlberg)

In Nederland of in de sneeuw? Een vraag die snel beantwoord is. Voor ons een witte kerst, zeker weten. Na de afweging welk gebied te kiezen, valt de keuze uiteindelijk op een weekje wintersport bij Landal Hochmontafon gelegen in Gargellen in de regio Montafon in het zuiden van Vorarlberg.
Oostenrijk Landal Hochmontafon

Landal Hochmontafon

Na een eerder verblijf bij Landal Brandnertal en Landal Winterberg valt ook voor de Kerstvakantie (2017) de beslissing onze dagen in de sneeuw in een Landal park door te brengen. Landal Hochmontafon om precies te zijn. Vanuit het Zuiden des lands stappen we in alle vroegte in de auto. Op naar Oostenrijk, op naar Landal.

Sneeuw

Onderweg vraagt een (net) 7-jarige zich af of er wel sneeuw ligt. Ik kan me haar bedenkingen goed voorstellen. Nergens op de Duitse Autobahn is ook maar een vlokje sneeuw te bekennen. Sterker nog, het is niet eens koud. Mijn nieuwe ski-jack kan ik bij de verschillende stops simpelweg in de kofferbak laten liggen. Toch geen witte kerst?

Aan het eind van de middag bereiken we Voralberg waar de eerste velden niet groen maar wit kleuren. “Yes!,” klinkt het opgelucht vanaf de achterbank. Niet veel later ritsen we onze jassen dicht en kruipen we weg in onze kragen. De sneeuw kraakt onder onze schoenen. Het is fris, zo op 1.450 meter hoogte. “Sneeuw!”

Warm welkom op Landal Hochmontafon

De warmte komt ons tegemoet, zodra we de deur van het receptiegebouw opendoen. Wat een verschil met de buitentemperatuur. Een vriendelijke receptioniste – gehuld in Oostenrijkse klederdracht – heet ons – in het Nederlands – hartelijk welkom. Snel verwisselt de sleutel van huisje 411 van de ene naar de andere hand. In de andere hand wat paperassen, zodat we op de hoogte zijn van de activiteiten op het park, toegang tot het internet hebben en (eventueel) broodjes kunnen bestellen.

De auto mag na alle gereden kilometers de rest van de week uitrusten in de overdekte parkeergarage. Vanuit de parking, langs de skiruimte, bereiken we zonder ook nog maar een minuut kou te hoeven leiden ‘ons huisje’.

Landal Hochmontafon: Home away from home

Ik steek de sleutel in het slot. Nog voordat ik zelf een stap binnen kan zetten, wringt een enthousiast reismeisje zich langs me heen. “Ik vind het zo spannend,” klinkt het als verontschuldiging. Als ik dan uiteindelijk ook in het halletje sta, zoeft ons nageslacht als een bliksemschicht door het appartement.

Waar slaap ik?


“Mama!” Paniekerig klampt ons meisje zich aan me vast. “Mam, er staan maar twee bedden, waar moet ik dan slapen – en mijn vriendjes (lees: knuffelbeesten)?” De bezorgdheid maakt plaats voor een grote lach. “Slapen in een kast?” zegt ze en kijkt me met grote ogen ongelovig aan. Toch is het zo. De enorme kast het woongedeelte is een heus tweepersoonsbed.

Uiteindelijk halen we het matras eruit en leggen het in de slaapkamer. Zo wordt het een driepersoonskamer. Ook gezellig.

What’s cooking?


Ja, ook op vakantie kook ik. Waarom niet? De keuken in het huisje is van alle gemakken voorzien. Er is zelfs een broodrooster, dat heb ik thuis niet eens. Het zal je dan ook niet verbazen dat bijna alle dagen achter het fornuis te vinden was.

Check. Alles aanwezig!

Oostenrijk Landal Hochmontafon
Samen met haar papa, controleert ons enthousiaste meisje of alles aanwezig is en of alles het doet. En omdat mama altijd overal foto’s van maakt, blijven zij niet achter.

Brrrrr

Oostenrijk Landal Hochmontafon
’s Nachts vriest het behoorlijk. De volgende ochtend is het frisjes in de woonkamer. Ik draai de thermostaat hoger. Na een uur merk ik nog steeds geen verschil. Eerst maar naar buiten, dan zien we daarna wel verder. Na een dag vol activiteiten keren we terug huiswaarts. In de hal is het behaaglijk, maar in de living. Brrrr. Ik zet draai de knop richting de 25 graden en ga koken. Na het diner is het nog altijd niet warm. Gehuld in ski-jack en snowboots begeef ik me richting de receptie.

Begin van het seizoen en vloerverwarming blijken de boosdoeners te zijn. “Het heeft tijd nodig, eer dat de verwarming op temperatuur is.” Om er toch warmpjes bij te zitten, krijg ik van de receptioniste een zak haardhout mee. Mij hoor je niet klagen. (NB: In de loop van ons verblijf, doet de verwarming – na een check van twee monteurs – het uiteindelijk wel)

Een dag niet gezwommen….

Oostenrijk Landal Hochmontafon

Ik weet niet wie sneller is. Vriendlief om op de piste te komen of dochterlief om bij het zwembad te geraken. “Schiet nou op mam!” Omdat de dames niet op de ski’s gaan, is de ochtend het uitgelezen moment voor een plons in het zwembad. Het gros van de gasten daalt de hellingen rondom Gargellen af, zodoende hebben wij bijna elke ochtend het rijk alleen. Heerlijk!

Bollo @ Landal Hochmontafon

Oostenrijk Landal Hochmontafon
“Jawel, dat wil ik wel!” Geduldig poseert ze naast Bollo bij het receptiegebouw. Op de vraag of ze ook naar de Bollo-club wil, kijkt ze me aan alsof ik heel iets raars vraag. “Wat knutselen, spelen of iets bakken,” opper ik. Mevrouwtje is Oost-Indisch doof, pakt haar slee op en beent richting de sneeuw. Zou de liefde voor Bollo nu dan echt over zijn? Stopt die als je zeven bent (geworden)?

Spelletjes en sleeën

Oostenrijk Landal Hochmontafon

Behalve zwemmen wordt er met volle teugen van de sneeuw genoten. Want gedurende het verblijf, valt er pakweg 15 centimeter aan verse sneeuw. Sleeën is de absolute favoriet (te huur bij de receptie voor € 5,- per dag). Na een dag zwemmen en sneeuwpret volgt relaxen in het huisje en eindeloos spelletjes spelen. Daar is het tenslotte vakantie voor.

Aan alles komt een eind

Aan alles komt een eind. De sneeuw weet echter nog niet van ophouden. Wat een geluk dat de auto overdekt staat, anders waren flink wat tijd kwijt geweest deze schoon te maken voor het vertrek. Het uitchecken verloopt even snel als het inchecken. Na het afrekenen van een gebroken glas (€ 1,25) stappen we opnieuw in de auto. Dag sneeuw, dag Landal Hochmontafon, dag 2017!

➡️ Lees ook Montafon met kinderen in de zomer

Landal Hochmontafon praktisch:

 • Wij verbleven in Landal Hochmontafon in accommodatietype 4A. Hier kun je met 4 personen verblijven. Kinderbed is niet standaard aanwezig, kinderstoel wel
 • Het appartement is vanaf 15.00 uur beschikbaar. Het is de bedoeling dat je voor 10.30 het huisje op de dag van vertrek weer verlaat
 • Meer informatie over Landal Hochmontafon lees je na op de website van Landal
 • Lees ook het uitgebreide report op Parkvakanties.nl
 • Vergeet niet een vignet voor Oostenrijk aan te schaffen

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

8 reacties

 1. Wat heerlijk, ik verbleef voornamelijk in Landal in Nederland. En in Lipno Tsjechië ook bij een skigebied, misschien een aanrader voor jullie volgend jaar 😉

 2. Wat heerlijk, een witte kerst. Ik kan me voorstellen dat de kids onderweg niet meer gedacht hadden dat er daadwerkelijk sneeuw zal liggen. Toch super handig natuurlijk met een gezin om dan lekker in een huisje te zitten met alle gemakken bij de hand. Ik was wel benieuwd naar die kast die een tweepersoons bed werd 🙂

 3. Haha die opmerking over dat bed, geweldig die eerlijke reacties en opmerkingen van kinderen! Fijn dat jullie het zo leuk hebben gehad 🙂 Ik zit de komende twee weken in de sneeuw, maar kan me nu in Wenen amper voorstellen dat er aan de andere kant van het land sneeuw ligt, het is hier behoorlijk warm voor deze tijd van het jaar ;p

 4. Zelf verblijf ik in maart bij Landal Texel en de laatste keer is echt eeuwen geleden. Ben altijd wel fan van Landal. Niet te duur en altijd op leuke plekken. Dus ben benieuwd hoe het deze keer zal zijn. Jullie hadden iig een erg toffe locatie.

 5. Heerlijk zo’n witte kerst! Ik hoop dat wij dit jaar ook nog richting de sneeuw kunnen. Hoe was het skigebied? Daar gaan wij namelijk toch wel voor 🙂

  1. Hi Britte, het skigebied Montafon/Gargellen is prima, maar voor de geoefende skier/snowboarder te klein voor een week. Derhalve is je skipas te combineren met het Brandnertal zodat er genoeg pistes te ontdekken zijn (en blijven).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *