Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Olifanten bezoeken in Thailand? Deze parken hebben een licentie van Tourism Authority of Thailand

Olifanten bezoeken in Thailand Lampang

Olifanten bezoeken in Thailand, het blijft een heikel punt. Vanzelfsprekend zijn de meesten onder ons het er over eens, dat een ritje maken op deze grijze lobbesen anno nu toch echt not done is. Maar hoe zit het dan met de verschillende olifanten kampen / sanctuaries in Thailand? Deze lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Is dit wel verantwoord toerisme en hoe zit het met het dierenwelzijn?

Olifanten bezoeken in Thailand verkeersbord

Olifanten bezoeken in Thailand

Wel of geen olifanten bezoeken in Thailand? Dat is voor veel reizigers een lastige keuze. De Tourism Authority of Thailand tracht de keuze wat gemakkelijker te maken. Zij hebben een aantal plaatsen in het land een officiële licentie gegeven.

Toerisme is voor Tourism Authority of Thailand belangrijk, maar dierenwelzijn eveneens. Derhalve werden voor de uitreiking van de licenties NGO’s, dierenartsen, lokale autoriteiten en experts geraadpleegd. De organisaties die voorzien zijn van deze officiële licentie.

Olifanten bezoeken in Thailand: Elephant Haven (Kanchanaburi Province)

In Kanchanaburi komt je dicht bij de olifanten, maar rijden is niet toegestaan. Na een uitgebreide briefing maak je eten klaar voor de beesten en ga je te voet de jungle in om de olifanten te zien relaxen in een van de vele (modder)poelen. Tenslotte is wel de mogelijkheid om met de dieren in bad te gaan. De keuze is aan jou.

📍 Elephant Haven, Rural Road, Sai Yok District, Kanchanauburi

Phang Nga Elephant Park (Phuket)

Ethical Elephant Programmesdaar draait het volgens de website van Elephant Haven om.

“At Phang Nga Elephant Park we strongly promote ethical elephant tourism and here’s why: In 1989, the Thai government banned logging in protected areas, basically closing all remaining natural forests. While undoubtedly this was the right decision in terms of animal welfare, one unfortunate side effect was that many thousands of logging elephants were then out of work.” Bron: Website Elephant Haven

Om de werkeloze olifanten te behoeden van nare toeristische praktijken, vinden de gedomesticeerde olifanten hier een tweede leven/carrière. Zo zien olifant en eigenaar de toekomst (weer) rooskleurig tegemoet.

📍 Phang Nga Elephant Park, 49/1 Moo 3 Thung Kha Ngok, Mueang Phang-nga District, Phang-nga

Thaise olifant in het water

Phuket Elephant Sanctuary (Phuket)

Phuket Elephant Sanctuary was het eerste olifantenkamp dat het predicaat ethical elephant sanctuary toebedeeld kreeg. Niet rijden, niet baden. Kijken, maar aankomen niet, lijkt hier het credo. Het enige moment dat je dichtbij de beesten kunt komen, is tijdens de voedertijd. Verder bekijk je de olifanten (vanuit uitkijkposten in de jungle) die vrij rondlopen op het 30 hectare grote terrein.

📍 Phuket Elephant Sanctuary, 100, Moo 2,, Paklok, Thalang, 83110, Thailand

Pattara Elephant Farm (Chiang Mai)

Pattara Elephant Farm zet in op het leren kennen van de olifant. Zo leer je tijdens je bezoek aan deze plek alles over de achtergrond van deze zoogdieren, kom je meer te weten over het fokprogramma en hoe trainer en olifant met elkaar omgaan.

Naast het voederen en het badderen van de olifanten, mag je op deze farm (nog) wel op de olifanten rijden.

📍 Pattara Elephant Farm, Ban Pong, Hang Dong District, Chiang Mai

Olifant Thailand

Olifanten bezoeken in Thailand: Into The Wild Elephant Camp (Chiang Mai)

Into The Wild Elephant Camp heeft met grote letters op de website staan; No riding! De olifanten die je hier treft zijn gepensioneerd. Ze werkten voorheen in de houtindustrie of op een of andere wijze in het toerisme. Dit olifantenkamp wil niet enkel goed doen voor de dieren, maar ook iets teruggeven aan de samenleving. Zij ondersteunen daarom een lokale (Karen) hilltribe. Leden van deze stam zijn aangenomen als mahout, ook stelt de organisatie goederen en kleding beschikbaar aan de nabijgelegen dorpen.

📍 Into The Wild Elephant Camp, Maewang, Chiang Mai

Thai Elephant Conservation Cente (Lampang)

In 2003 was ik zelf in het Thai Elephant Conservation Cente. Zij fungeerden toen vooral als hospitaal voor gewonde olifanten die bijvoorbeeld in buurland Myanmar op een mijn getrapt hadden. De olifanten deden er toen ook kunstjes (verven, voetballen etc). Ik ga er vanuit dat daar in de voorbijgaande jaren intussen verandering in gekomen is.

Iemand op Facebook attendeerde me erop dat er anno nu in Lampang twee plekken zijn, die zich beiden ziekenhuis noemen. Slechts een daarvan is daadwerkelijk een opvang voor olifanten. Zodra je entree dient te betalen, weet je dat je bij een park bent waar de beesten als attractie worden gebruikt. Bij het daadwerkelijke hospitaal betaal je geen entree, een donatie wordt echter wel enorm geapprecieerd.

📍 Thai Elephant Conservation Cente, 295 Thanon Lampang-Chiang Mai, Wiang Tan, Hang Chat District, Lampang 52190, Thailand

Hands off

Tevens via Facebook, ontving ik nog een tip omtrent een initiatief genaamd Hands off. Als bezoeker (enkel in kleine groepen) mag je de olifanten dus niet aanraken. De enige aan wie dat voorbehouden is, is de mahout. Waar kun je deze initiatieven vinden? Ik ontving twee parken die aan dit principe voldoen:

 • Somboon Legacy Foundation in Kanchanaburi
 • Chang Chill in Kachanaburi

Olifanten bezoeken in Thailand? De keuze is aan jou!

Tip:

Tenslotte heb je nog op een aantal plaatsen in Thailand de mogelijkheid olifanten in het wild te spotten. Daarvoor trek je naar een van deze onderstaande plekken.

 • Kaeng Krachan National Park 🐘
 • Kui Buri National Park 🐘
 • Khao Yai National Park 🐘

Wees echter wel voorzichtig. Als de olifant een slechte bui heeft, bestaat de kans dat je aangevallen wordt met de slagtanden. Respecteer elkaars territorium.

Meer Thailand:

Allerleukste plekken in Thailand volgens 17 bevlogen reizigers
Isaan – Een roadtrip kris kras door het Noordoosten van Thailand
Lampang, voor iedereen die op zoek is naar het authentieke Thailand

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

 1. Beste,

  Jammer dat je dit post. De licenties zijn een farce in een (nog steeds) deels corrupt land als Thailand. Er zijn vele oorgetuigenverslagen van de laatste jaren die kunnen bevestigen dat ook in deze gelicenseerde parken dieren gewoon aan de ketting gaan als er geen toerist meer is. Olifanten wassen mag soms ook nog.

  Met name de zin:”staan derhalve garant voor goede zorg voor de olifanten.” is perinent onjuist, maar geeft argeloze lezers wel een verkeerd beeld.

  Verder niets dan lof voor je site

  1. Beste Rob, bedankt voor je reactie. Ik ontving deze informatie van de Nederlandse vertegenwoordiging van TAT. Zoals je wellicht uit mijn artikel leest, verbaasd het mij ook enigszins dat wassen en bij een park zelf rijden (nog) toegestaan is. De zin waar je het over hebt, heb ik naar aanleiding van een opmerking van iemand op Facebook reeds aangepast.
   Hopelijk kom je nog eens terug op OmniTraveler.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *