Zoek
Sluit dit zoekvak.

Utrecht: 9 x must-see highlights in de historische Domstad

Nederland Utrecht gracht

In het midden van Nederland ligt Utrecht. Met haar middeleeuwse binnenstad ideaal om te voet te verkennen. In de verschillende kwartieren (wijken) van de stad maak je kennis met leuke eettentjes en cafés, historische panden en interessante musea. Ben je onverhoopt verdwaald? Een punt zie je vanuit alle hoeken van de stad, de Domtoren.

Highlights Utrecht

Op twee verschillende plekken werkte ik in Utrecht (aan de Catharijnesingel en in de wijk Lombok), als freelancer kom ik ook nog dikwijls in de Domstad. Een jaarlijks terugkerende reden is (natuurlijk) de Vakantiebeurs. Soms gun ik mezelf tijdens zo’n bezoek net iets te weinig tijd om goed van de stad te genieten. Zonde, daarmee doe ik mezelf en de stad tekort.

Andere keren blijf ik slapen, volg ik er een kookworkshop of struin musea af. Ik zou tal van redenen kunnen noemen waarom Utrecht de moeite waard. Ik hou het (voor nu) op negen highlights. Enjoy!

Nederland Utrecht Dom toren

Domplein

Een grote reden (hoge) om naar dit stuk Utrecht te gaan is (de beklimming) van de Domtoren. Na 465 treden in de Gotische kerktoren wordt je beloont op een fantastisch uitzicht over de stad. Hoogtevrees? Kies dan voor DOMunder een ondergrondse ontdekkingstocht vol archeologische schatten. Eenmaal terug in het daglicht neem je plaats op een van de terassen met uitzicht op de Dom.
Nederland Utrecht grachten

Oudegracht Utrecht

Toen ik aan de Catharijnesingel liep ik in mijn lunchpauze graag even naar de Oudegracht. Slenterend langs het water snap je direct waarom Utrecht een van de mooiste grachtensteden van Europa wordt genoemd.

Kasteel Oudaen

Voor mijn werk als freelance redacteur woonde ik hier wel eens een seminair bij. Eigenlijk is het best een beetje surrealistisch een kasteel midden in het winkelhart van de stad. Het kasteel werd reeds in 1276 gebouwd en was destijds een van de eerste stenen gebouwen van Utrecht. Ook als geen leerstof op het programma hebt ben je bij Oudaen van harte welkom. Eet een hapje in het restaurant of proost op de stad met een biertje uit eigen brouwerij.

TivoliVredenburg in Utrecht

Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik nog (steeds) niet in het grootste muziekcentrum van Utrecht ben geweest – Ook niet in het oude Tivoli of Vredenburg trouwens. Shame on me. Want je zou zeggen dat er in een van de vijf concertzalen toch altijd wel een optreden naar je smaak is.

Tip: Woon je geen concert bij, schuif dan aan voor de lunch in het gezellige eetcafé
Nederland museum Speelklok

Museum Speelklok

Samen met met moeder bezocht ik al weer wat jaren geleden dit museum. Wat een wondere wereld aan zelfspelende muziekinstrumenten. De gids die ons rondleidde was ook zo leuk! Bij elke muziekdoos of orgel had ze een boeiend verhaal. Daarnaast schroomde ze niet om op de klanken van de orgels een dansje door de zaal te maken.

Paushuize

Wist je dat Paus Adrianus VI de enige paus die Nederland gekend heeft? Ik ook niet. Deze goede man resideerde in een pracht van een pand vol renaissance en gotische invloeden. Een lust voor het oog.

Rietveld Schröderhuis te Utrecht

Ik bewonderde (o.a.) de iconische stoelen in het Centraal Museum van Utrecht. Het Rietveld Schröderhuis, het beroemdste huis van Utrecht, blijft tot nu toe onontgonnen terrein voor me. Mijn moeder bezocht het pand uit 1924 verschillende keren en laat me weten bij mijn volgende bezoek aan de stad toch echt een keer tijd vrij te maken voor een bezoek aan dit iconische woonhuis. Het staat natuurlijk niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Nederland Utrecht Nijntje Museum

Nijntje Museum

Wie is er niet groot mee geworden. Het favoriete konijn van ons allemaal. Niet alleen in Utrecht, in heel Nederland en ver daar buiten. Toen ons reismeisje nog maar heel klein was, speelde ze uren in het huisje van Nijntje in het gelijknamige museum. Naar huis gaan? Nog lange niet!
Nederland Spoorweg museum

Het Spoorwegmuseum

Jarenlang was ik in de veronderstelling dat het Utrechtse Spoorwegmuseum pal naast Utrecht Centraal ligt. Had ik het even mis. Het museum is namelijk gevestigd in het voormalige Maliebaanstation, net buiten het winkelhart van de stad. Treinen, treinen en nog eens treinen. Zowel oude treinstellen om te bewonderen als interactieve tentoonstellingen. Een leuk dagje uit voor jong en oud.

Meer Nederland

Hometown glory : Breda in 22 foto’s
De leukste plekken in Rotterdam
Dwalen door Deventer

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

8 reacties

  1. Jaaa, mijn stadsie in het zonnetje! Ik heb jarenlang gewoon in Utrecht en vind het een prachtstad. Inmiddels ben ik de stad uitgetrokken, maar woon ik nog vlakbij. Veel van de plekken die je noemt ken ik goed. Ik ben alleen nog niet in het museum speelklok geweest.

    1. Hi Esther, wat leuk te horen dat je uit Utrecht komt. Ik vond museum Speelklok verrassend leuk, echt een aanrader.

  2. Ik heb eigenlijk schandalig weinig gezien in Utrecht. Verder dan een dagje winkelen kom ik meestal niet. Het Nijntje museum lijkt me leuk om met mijn nichtje te doen als ze iets groter is. Het spoorwegmuseum wil ik ook nog steeds een keer naar toe.

  3. Leuke plekjes!

    Ik kan niet wachten om met mijn dochter naar het Nijntje museum te gaan. Zelf ben ik helemaal fan van Nijntje – misschien de kleine straks ook. Haar Utrecht romper van Dick Bruna is inmiddels te klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *