Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wadi Rum | Brenda werd verliefd. Op de woestijn in Jordanië

Jordanië Wadi Rum

Wadi Rum is waar Brenda woont en werkt. Ze verloor haar hart aan Wadi Rum, de mooiste woestijn ter wereld. Vol enthousiasme deelt ze haar verhaal met OmniTraveler.

Wadi Rum, misschien wel de mooiste woestijn ter wereld

In de Wadi Rum woestijn waar ik woon, voel ik me als Bedoeïen, de nomade die ik altijd heb willen zijn. De Wadi Rum is misschien wel de mooiste woestijn ter wereld en wordt niet voor niets de vallei van de maan genoemd. De film ‘Lawrence of Arabia’ is er opgenomen en ‘Theeb’ en heel populair, ‘The Martian’ met Matt Demon waarbij de Wadi Rum de planeet mars voorstelt vanwege het rode zand en rotsen.

In de voetsporen van Lawrence of Arabia

Treedt in de voetsporen van Lawrence of Arabia, de engelse officier die tijdens de eerste wereldoorlog, hier de Arabische revolutie genoemd, het land mede heeft bevrijd van de 800 honderd jarige overheersing van de Ottomanen. Na die tijd heeft het land een snelle ontwikkeling meegemaakt dankzij de koningen die via Sheikh Hoessein, de bewaarder van Mekka, afstammen van de profeet Mohammed. Daarom wordt het land het Hashemitisch Kingdom of Jordan genoemd, Hashemitisch duidt op deze afstammimg.

Jordanië-Travelers-Tales-Brenda-water

Land van de Bedoeïenen

Wees welkom in het land van de Bedoeïenen waarvan veel in het toerisme werken en zo een bestaan hebben opgebouwd. Je vind echter nog genoeg autonome Bedoeïenen die ervoor kiezen met hun vee in een tent in de woestijn te wonen. Hen bezoeken is het neusje van de zalm in de Wadi Rum. Even terug in de tijd en je voorstellen hoe het is om zo te leven, regelmatig het hele huishouden verplaatsend om de dieren van goede grond te voorzien om genoeg te grazen. Ja er is veel groen in de Wadi Rum, zeker in het vroege voorjaar na de winterregens. Je ziet dan veel kuddes kamelen, schapen en geiten grazen op de groene vlakten.

Klim op de rug van een kameel

Nadat veel groen is opgegeten veranderd de woestijn weer in zandvlakten met rotsen in heldere gevarieerde warme kleuren. De zon werpt schaduwen over de rotsen waardoor de kleuren nog intenser worden. Als je langzaam beweegt door de woestijn zie je alle schitterende details die nauwelijks zijn te omschrijven. Klim op de rug van een kameel of als je kunt paardrijden op een bedoeïenen paard of ga wandelen om te ervaren hoe klein wij als mensen tussen de enorme rotsen zijn. Sommigen omschrijven het zelfs alsof ze in een hele grote kathedraal zijn.

Jordani Wadi Rum Brenda Kameel

Inkijkje in Saudi Arabia

Weet je dat de hoogste berg, de Um Addami in het zuiden van de Wadi Rum aan de grens met Saoedi Arabië, een prachtige beklimming is waar je eenmaal op de top van 1874 meter een geweldig uitzicht hebt over de Wadi Rum, een inkijkje hebt in Saoedi Arabië en bij helder weer zie je de Rode Zee bij Aqaba. Er zijn ook andere beklimmingen zoals de hoge brug Burda die je zonder touwen kunt beklimmen. Ben je een professioneel bergbeklimmer dan zijn er genoeg uitdagingen in de Wadi Rum.

Krijg je het al warm van al die sportiviteiten? Je kunt je het ook makkelijk maken met een ballonvlucht over de Wadi Rum. Of de woestijn verkennen met een 4×4 wheel met een lokale Bedoeïen als gids.

Wadi Rum zit vol historie

Vroeger, een paar duizend jaar geleden werd de Wadi Rum al doorgetrokken door handelskaravanen en door pelgrims, je kunt hun duizenden verhalen en tekeningen terugvinden op de rotsen.

Water is kostbaar in de woestijn, dus werden er reservoirs in de rotsen gebouwd door de Romeinen, de Nabateeërs, die Petra hebben gebouwd en door de Bedoeïenen, je vind er nog vele van terug. Gevuld met of zonder water afhankelijk van de tijd van het jaar.

Het grootste geheim van de Wadi Rum is dat er op ongeveer 300 meter diepte een groot waterreservoir is gelegen waar op dit moment miljoenen mensen van leven.

Ga met Brenda naar Wadi Rum en wordt ook verliefd

Genoeg uitdagingen om de woestijn echt te ervaren, we laten je graag nader kennis maken met het lokale leven in de Wadi Rum zoals slapen onder de miljoenen sterren, de melkweg en de maan. Mijn collega Bedoeïen Abdullah en ik laten je dan op een authentieke manier de woestijn verkennen. Geniet van de traditionele Bedoeïenen Maaltijden die meestal op een houtvuur worden bereid. Drink van de Bedoeïenen Thee, waar vaak wat woestijn kruiden aan zijn toegevoegd. Stap even in een heel ander leven waar de tijd lijkt stil te staan. En je wilt natuurlijk meemaken hoe oorverdovend de stilte en uitgestrektheid van de woestijn kan zijn.

Ahlan wa sahlan, welkom in Wadi Rum.

Jordanië wadi Rum -Travelers-Tales-Brenda-hond

Bio

Naam:Brenda van den Brink
Leeftijd: 56
Beroep: Gids te paard en per kameel, importeur La Cure Dode Zee cosmetica in Nederland, Arabisch massage therapeut, organiseren van woestijnreizen in Jordanië op maat.

Meer local life

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *