Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reistips Laos van Nederlandse ‘local’ Perry

Local Perry geeft je de beste reistips Laos

‘Tussen de hoofdsteden Ho Chi Mihn, Bangkok, Phnom Phenh, Naypyidaw en Beijing ligt Laos met als hoofdstad Vientiane. Tussen al het grove geweld van groeiende, industriële economieën, file’s en duizenden backpackers kom je volledig in een andere wereld terecht.” Aldus Perry die sinds enige tijd in het land woont. In deze aflevering van Local Life deelt hij zijn reistips Laos  en liefde voor het Aziatische land met je.

Local Life Perry leeft in Laos meisjes

Local life in Laos

Een wereld waar mensen niet veel zorgen hebben, een wereld waar het niet uit maakt of je rijk of arm bent. Wanneer je klaar bent met wat je wilt doen, drink je samen Beerlao met ijs. En eet je een vers kippetje op een buurman en buurman gemaakte bbq.

Onder de paar westerlingen die in Laos wonen denken wij vaak dat de ontwikkeling is gestopt op het moment dat Beerlao was uitgevonden. Je zult hier dus weinig merken van ontwikkelingen buiten de grenzen van het land.

Een leven zonder zorgen

Dit is echter niet altijd zo geweest, tussen 1964 en 1973 zijn hier meer dan 2 miljard kilo aan bommen gevallen. Volgens het NOS ‘meer dan de helft van het totale aantal bommen dat werd afgeworpen tijdens de Tweede Wereldoorlog.’ De problemen zijn tot de dag van vandaag nog steeds te zien. Dagelijks lees je in de Vientiane Times stukjes over een van de cluster bommen die is afgegaan omdat kinderen dachten dat het een bal was. Toch zijn de mensen daar niet boos over, zij geloven namelijk in de goedheid van vergeven.

Op diverse plekken wordt je nog met het wapentuig geconfronteerd. Gelukkig, zijn er verschillende organisaties waar je meer op reis kunt, om de bommen op te sporen en te zien exploderen.

Vang Vieng

Local Life Perry leeft in Laos Vang vieng brug
Local Life Perry leeft in Laos Vang vieng rijstvelden

Een hoop mensen gaan naar Vang Vieng, Luang Prabang, of Pakse, dit is zeker aan te raden. Daarnaast is het aan te raden om een stad als Vang Vieng op te zoeken, maar er net buiten te verblijven.

In Vang Vieng, over de houten brug, net over de rivier die door de stad gaat, sta je oog in oog met geweldige rijstvelden. Je slaapt niet in het centrum, maar dat is vanuit die plek slechts 10 minuten lopen. Bij Vang Vieng tref je eveneens grotten, view points en is er de mogelijkheid tot een ballonvlucht. Dat laatste kost ongeveer 90 USD pp, maar je krijgt er iets unieks voor terug.

Luang Prabang

Reis verder richting het Noorden en je arriveert in Luang Prabang , een stad waar je direct kunt zien dat tijdens de bezetting van het Franse rijk de Franse architecturen is overgenomen. In het midden van de stad heb je een prachtige tempel, bovenop een berg met de naam: Phou si. Verder zijn er prachtige grotten en watervallen te vinden, zoals de waterval Kuang Si en Tad Sea.

Reistips Laos: Volg de Mekong

Local Life Perry leeft in Laos Mekong

Zak je verder de Mekong rivier af,  dan reis je richting Pak Beng, Huay Xai waar je de Gibbon Experience kunt doen.

Down South

Verder naar het Zuiden ontdek je het Bolovan Plateau (een van de mooiste ritten die ik heb gemaakt). Je rijdt richting Pakse en de 4000 Islands. In het zuiden heb je overigens een van mijn favorieten grotten zien, Tham Khoun Xe Cave. Een verblijf van twee dagen is aan te raden. Je hebt in de grot een giga spiegel, goed te gebruiken voor foto’s.

➡️ Lees ook: Betoverend Bolaven plateau

The 4000 Islands liggen nabij de Mekong Delta. Zoals de naam al suggereert, zijn er veel eilanden. De meeste zijn kleine eilandjes, veel hebben geen stroom en ook geen internet. Ideaal om met een boek tot rust te komen. Als je geluk hebt zie je zoetwater dolfijnen. Helaas zijn er niet veel meer, er is wel een programma om deze terug te krijgen in de rivier. Hier heeft zelfs een Nederlander een hostel.

Reistips Laos: Sla de hoofdstad niet over

Wanneer je voor een paar dagen in Vientiane bent moet je natuurlijk de Patuxai, That Luang zien. En Kapsalon eten bij Pomodoro Pizzeria (echt super lekker!). Net buiten de stad raad ik je Nong Seuam Restaurant en Dansavanh Resort Pier aan.

Oprecht

Mensen in Laos zijn simpel, puur en lief. Zelden kom je iemand tegen die slechte bedoelingen heeft. Als iemand je een compliment geeft is dit niet direct omdat zij iets willen verkopen of hebben, maar omdat ze dit oprecht vinden.

Reistips Laos van Terry

 • Laos is communistisch, zeg niets over de overheid. Vraag er niet naar, tenzij iemand er over begint tegen jou. Mensen in Laos kunnen in problemen komen als zij iets verkeerd zeggen
 • Ga niet na 21:00 uur naast Mekong staan, zitten, lopen etc. Thailand is enorm streng, wanneer de politie je ziet kost dit je 500 Dollar.
 • De wegen zijn slecht, het is meer een gat met wat asfalt dat het bij elkaar houdt.
 • Koop GEEN drugs! Niet van een Tuktuk driver, ook niet van iemand die je iets komt aanbieden.
 • Leer Sai – Bai – Dee bor? Je spreekt het uit als Saaibaaidee Boor? Met deze uitdrukking zeg je Hallo. Bovendien vraag je direct hoe het gaat.
 • Ga nooit naar een tempel, overheid gebouw of instelling op slippers, korte broek of shirt zonder mouwen (ze kunnen je weigeren, daarbij hoort ook ‘war museum’).
 • Mensen in Laos haten mensen die op straat zoenen, dus gedraag je!
 • Laos is duurder dan de omliggende landen. Voor een pizza betaal je makkelijk 7 tot 8 USD.
 • Je kunt betalen met LAK/KIP (munteenheid vanuit Laos), Thai Bath en USD.
 • Het eten is in alle delen van Laos anders, in Vientiane hou ik van Laab, met sticky rice, dus een vette aanrader, echter is Laab in het Noorden volledig anders.
 • Over maaltijden gesproken; het eten is overigens goed pittig, wanneer je denkt dat je het kunt hebben zeg je ‘pit lai lai, bor falang pit, Lao pit’
 • Falang – jij, ik, iemand uit Vietnam, of uit Afrika is een Falang. Het is officieel ‘Frans man’ maar tegenwoordig is dit iedereen. Wanneer je iemand Falang hoort zeggen, ga er dan maar vanuit dat ze over jou praten.

Local Life Perry Reistips Laos

Meer Reistips Laos

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

3 reacties

 1. Wat leuk, deze tips van iemand die in het land zelf woont. Laos is één van mijn favoriete landen in Zuidoost-Azië. Inderdaad – zoals ook Perry zegt – omdat de mensen zo lief en zacht zijn. Het voelt als een heel relaxt en authentiek land. Zou er graag weer naar terug gaan!

 2. Jeetje, 2 miljard kilo aan bommen… Wat heftig! Leuk om in dit artikel meer over Laos te weten te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *