Zoeken
Sluit dit zoekvak.

7 dingen die we allemaal leerden van onze eerste verre reis

Het maakt eigenlijk niet uit waar je naar toe reis, de ervaringen die je op doet tijdens een verre reis zijn universeel. Het maakt niet uit of je net je eerste backpackreis erop hebt zitten of dat je een door de wol geverfde reiziger bent. Deze 7 dingen leerde ik en jij vast een zeker ook tijdens onze eerste verre reis.

1. Soms gaan dingen op je verre reis niet helemaal zoals verwacht, dat levert de meest fantastische verhalen op

Ik weet het nog goed, mijn eerste verre reis naar China. Met een wat verouderde Lonely Planet arriveerde ik tot drie keer toe bij een adres waar geen hostel (meer) te bekken was. Op een plek restte zelfs nog enkel een hoopje bakstenen. Na een lange dag reizen een moment om te janken. Achteraf hilarisch natuurlijk.

Of die keer dat ik in Seoul in een bomvol warenhuis mijn mobiel op de openbare toilet liet liggen, daar kwam ik echter pas achter toen ik terug in mijn hotel was. Helemaal aan de andere kant van de stad. Na een half uur met de metro terug te hebben gereden naar de bestemming bleek mijn telefoon af te geven te zijn bij de klantenservice. Eind goed al goed.

Dan ken ik ook nog iemand (vriendlief) die tijdens onze reis door de Isaan (Noordoost Thailand) de klep van de kofferbak op zijn hoofd krijg. Op het moment dat het gebeurde echt niet om te lachen, de afwikkeling/afloop ervan is een goed verhaal.

➡️ Lees ook: En dan gaat het mis! Onze roadtip Thailand begint op de spoedeisende hulp

Verhalen van reisgenoten waarbij dingen fout gaan, zijn ook altijd goed voor een vermakelijk gesprek. Van een meisje dat solo reist en tijdens de Trans Siberië Express iets te diep in het (wodka)glaasje kijkt, haar tas kwijt raakt en (blijkbaar) sex heeft gehad met een (eveneens dronken) Rus. Of wat dacht je van reizen in het regenseizoen in Azië, straten die blank staan en wanneer het transferbusje de deuren opent, de rugzak van die kwal op de voorste bank in het nat valt….

2. Vriendelijke mensen zijn altijd binnen handbereik

cambodia 7 dingen die we allemaal leerden van onze eerste verre reis
Mocht het dan even mis gaan dan is er altijd wel iemand in de buurt die je te hulp schiet. Doorgans zijn dat de locals. Ze wijzen je de weg of raden je een goed hostel aan. Net zo vaak zijn dat andere reizigers, zij weten immers dat reizen niet altijd alleen maar fun is. met een lach en een traan help je elkaar weer verder te gaan.

3. Maak je tijdens je verre reis los van je online leven en voel je als herboren

Tijdens mijn eerste verre reis (naar Thailand en China) had ik nog geen mobiel en mistte het niet bereikbaar zijn dan ook niet. Bij latere reizen checkte ik toch wel dagelijks in een internetcafé even mijn mail. Op een gegeven moment lijkt een locatie te vinden met Wi-Fi bijna belangrijker te worden dan de bestemming zelf. Unplug en geniet! Social media en mail wacht wel.

4. Travel light, want je hebt niet veel nodig om je gelukkig te voelen

Ik ben een enorme fan van travel light. Doorgaans weegt mijn backpack maximaal 11 kilo, ongeacht of ik een week of een half jaar op reis ga.
Terugkomend op het bovenstaande punt, het thuislaten van laptops, tablets en andere elektronische zaken, scheelt direct ook een hoop in gewicht.

5. Je herinnert je voor altijd de smaken van de maaltijden die je tijdens je verre reis proefde

7 dingen die we allemaal leerden van onze eerste verre reis travel food


Tijdens mijn eerste reis in Vietnam arriveerde ik laat in de avond vanuit China in Hanoi. De mensen in het guesthouse waren enorm vriendelijk en boden me, als vermoeide reiziger, wat vers fruit aan. Een vrucht die nooit eerder zag, een dragonfruit. Zo heerlijk, mals en sappig als die avond heb ik de vrucht nimmer meer gegeten.

Tijdens diverse kookcursussen (Chiang Mai, Bali, Phnom Penh) leerde ik de lokale keuken beter kennen, als ik mijn ogen sluit, proef ik direct weer de smaken van de gerechten die ik leerde bereiden.

➡️ Lees ook: Verre reizen met een positieve impact #positivetravel

6. Het beste plan, is geen plan hebben

Tijden mijn verre reis van een half jaar door Rusland, Mongolië, China, Vietnam, Laos, Cambodja en Thailand, had ik slechts mijn heen- en terugvlucht vastgelegd en het traject per Trans Mongolië Express naar Beijing. Daarna stond niets vast en kon alles. Heerlijk!

Wanneer je de tijd aan jezelf hebt, laat dan het weer, je humeur, je reisgenoten bepalen wat je die dag gaat doen. Blijven we nog een nacht hier of reizen we verder. Gaan we naar het Zuiden of toch terug richting het Noorden. Soms krijg je dan een minder logisch schema, maar wat maakt het uit, het is jouw reis, jouw ervaring.

Mocht je toch een plan maken? Kies dan voor rechtstreekse vluchten. Dit kan tot 50% in CO2-uitstoot schelen t.o.v. een vlucht met een overstap.

7. Reizen is verslavend

Moet ik hier echt verder op ingaan?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

8 reacties

  1. Nummer 4 hebben wij eigenlijk pas echt ontdekt tijdens onze wereldreis. Wij hebben altijd met best wat bagage gereisd en ik heb dit nooit als last ervaren, totdat we ineens langer weg waren. Wat een verschrikking zeg, zoveel bagage. Nu wij onze reis moesten onderbreken heb ik een nieuw backpack gekocht van 40 liter, zodat we alleen nog maar met handbagage gaan reizen. Ik kijk er naar uit! En ja, reizen is ontzettend verslavend, haha. En geen plan is ook mijn favoriete plan :p

    1. 40 liter? Knap. Mijn backpack is 60 liter, maar die zit doorgaans niet helemaal vol. Afgelopen jaar reisde ik met een handbagage trolley 3 weken door Thailand en ik had bij terugkomst thuis, niet alles aangehad….

  2. Ik kan ze allemaal afvinken! Ik heb wel met die smaken van het heerlijke eten op reis, dat als ik dat thuis probeer na te bootsen, dat ik ineens niet meer weet waarom ik het ook alweer zo lekker vond. Zo was ik tijdens mijn rondreis door zuidelijk Afrika helemaal verslaafd aan biltong (gedroogd vlees – toen at ik dat nog ja…). Ik nam een voorraad mee naar huis, maar eenmaal thuis was het niet te eten. Bah! Net als die zoete chai thee. Die smaakt vreemd genoeg alleen goed in India.

  3. Haha, nee daar hoef je niet op in te gaan. 🙂 Herkenbaar verhaal. Ik geloof dat wij hetzelfde geleerd hebben, vooral tijdens onze lange reis in 2007-2009. En je eerste voorbeeld komt geregeld van pas.. in het “echte leven”.

    1. Bedankt voor je reactie Yvonne. En tsja, het echte leven. Was het reisleven maar het echte leven 😉

  4. Allemaal herkenbaar! En ik ben het vooral heel erg eens met nummer 6, het hebben van geen plan. Ik vind het altijd zo zonde als ik zie dat mensen van dag tot dag al alles uitstippelen. Ik snap het wel als je niet heel lang de tijd hebt, maar anders is het zonde! De leukste dingen zijn vaak juist de dingen die spontaan gebeuren. Wij vliegen volgende week naar de Filipijnen en hebben alleen de vliegtickets. En nummer 7… nee, geen uitleg nodig ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *