Tijdens een zonnig weekend in juni (2020) strijkt OmniTravel neer op Landal Amerongse Berg. Op een paar zeer stevige buien na genieten we van een paar een zonovergoten dagen op dit gemoedelijke vakantiepark. Vanuit de comfortabele bungalow ontdekken we het park en haar faciliteiten en maken kennis met verschillende attracties op de Utrechtse Heuvelrug.
Landal Amerongse Berg
Landal Amerongse Berg is een relatief klein (72 bungalows) maar zeer gemoedelijk park, gelegen in de Utrechtse plaats Overberg, nabij Amerongen. En de Amerongse Berg, waaraan het park haar naam ontleent. Klein maar fijn is de juiste omschrijving, want ondanks het beperkte aantal huisjes zijn de faciliteiten er niet minder om.
➡️ Lees ook het uitgebreide park review over Landal Amerongse Berg op Parkvakanties.nl
Vrijdag: aankomst Landal Amerongse Berg
Vanuit onze woonplaats Breda is het slechts een uurtje rijden naar Landal Amerongse Berg. Wat een verschil kunnen 60 minuten maken. Vanuit het vlakke Brabantse land, naar het glooiende landschap van de Utrechtse Heuvelrug. De drukte van de stad versus de oase van rust op het vakantiepark. Het contrast kan bijna niet groter.
We rijden het terrein op en melden ons bij de receptie. In luttele minuten zijn we ingecheckt en kan deze mini-break in eigen land beginnen. Vriendlief duikt de kleine parkshop in om een paar lokale biertjes aan te schaffen. Lekker voor bij de barbecue straks.
Twee slaapkamers, een sauna ruimte, een washok, een ruime badkamer met stoomcabine en een grote woonkamer met aangrenzende keuken zijn de komende dagen ons domein. Niet dat we er zo gek veel gebruik van maken, want we vertoeven de meeste tijd op het aangrenzende terras. Aan de grote eettafel met vier stoelen, op een van de twee ligbedden of in het ‘vogelnestje’ (hangstoel), daar zijn we te vinden.
📍 Landal Amerongse Berg, Dwarsweg 73a, 3959 AE Overberg
Weekend!
Ons reismeisje (9 jaar) stapt op haar (huur)fiets en crosst rondjes op het vakantiepark. Even aan de waterkant kijken. Dan weer naar het luchtkussen fietsen. Of de minigolfbaan (alvast) inspecteren. Wij installeren ons op het terras van de bungalow, trekken een drankje open en genieten met volle teugen van het park en het mooie weer. Proost! Op het weekend.
In de ruime keuken bereid ik de barbecue voor. Kipfilet in de satékruiden, satésaus maken in een pannetje op het enorme gasfornuis. Kip aan satéprikkers rijgen. Verse tomatensalsa bereiden en voorbereidingen treffen voor de grove guacamolesalade van gegrilde groenten. Nog wat olijven, stokbrood en aioli erbij en het vuur van de BBQ kan aan.
De kooltjes smeulen nog na. De laatste druppel bier verdwijnt uit het glas. De borden zijn leeg, onze buikjes gevuld. De zon gaat onder. Wat een heerlijke start van het weekend.
Zaterdag: Op de pedalen, lunchen in het bos en heel veel bomen
Hoe start je de zaterdag na een heerlijke vrijdag? Ga door waar je was gebleven. Lekker eten in de tuin. Rond 09.00 uur wordt ons onbijtpakket aan de deur bezorgd. Verse broodjes, een grote keuze aan broodbeleg en genoeg te drinken. Met recht een goede start van de dag.
Het ontbijt vormt een goede basis voor de fietstocht die we gaan ondernemen. Per (huur)fiets trappen we deze ochtend van Overberg, via Leersum, naar Doorn.
Middels een knooppuntenroute toeren we over de Utrechtse Heuvelrug. Waar we thuis nauwelijks onze versnellingen gebruiken, draait het ding in deze omgeving overuren. Omhoog, omlaag. Hoog verzet en weer lager. Langs provinciale wegen, smalle fietspaden in het bos en dwars door de plaats Doorn bereiken we tegen lunchtijd onze bestemming: Parkhuys Rosarium.
Lunchen bij Parkhuys Rosarium
‘Wat ooit begon in 1928 als rozentuin van Keizer Wilhelm II is sinds 1967 een recreatiepark.’
Is het een tuin? Een speeltuin? Is het een restaurant? Op alle drie de vragen is het antwoord ja. Diep verscholen in de bossen ligt dit unieke horeca concept. Al jaren een begrip in Doorn en op de Utrechtse Heuvelrug. Sinds 2018 voorzien van een geheel nieuw horecapaviljoen.
We parkeren de fietsen in de daarvoor bestemde rekken en nemen plaats op het grote terras van het etablissement. Voor de kinderen (tegen betaling) is er volop vertier. Wat dacht je van een skelterbaan, trampolines en een minigolfbaan? Een salade geitenkaas, een twaalf-uurtje en een kop verse tomatensoep is onze bestelling. De bediening is aardig en vlot en het geserveerde laat ons goed smaken. Wat een fijn plekje om aan te leggen tijdens het wandelen of fietsen in deze omgeving.
📍 Parkhuys Rosarium, Molenweg 4, 3941 PT Doorn
Nationaal Bomenmuseum Gimborn
Naar een museum gaan terwijl de zon hoog aan de hemel schijnt, lijkt misschien onlogisch. Niet als je naar Nationaal Bomenmuseum Gimborn gaat. Het enige bomenmuseum – en de grootste botanische tuin – in ons land.
De fietsen gaan opnieuw op slot. Eenmaal het poortje bij de entree door, begroeten kolossale groene reuzen ons. De kruinen zachtjes knikkend in de zachte voorjaarswind. Een oase van rust, een overdaad aan groen. Over de stoffige kiezelpaden passeren we de ene boomsoort na de andere. Deze collectie is uniek in de wereld.
‘De enorme Boomhut van Max midden in het arboretum is een bezoek meer dan waard. Door jong en oud. Er is van alles te zien en lezen over bomen, over hun leefomgeving en over de evolutie.’
Op diverse plekken in het museum tref je tal van bankjes en prieeltjes. Voor je uit mijmerend neem je de omgeving het best in je op, terwijl op de achtergrond de vogels vrolijk kwetteren.
Onze jongste bezoeker heeft op de plattegrond iets anders gezien. “Daar wil ik even een kijkje nemen!” De boomhut van Max is voor kinderen het centrale punt in het arboretum. Een eekhoorn, een slechtvalk, een kist vol boeken en uitkijkposten en educatieve platen aan de muur. Hier kun je uren zoet zijn.
Het feest wordt nog groter in de – naast de boomhut gelegen – speeltuin, waar je met balken je eigen blokhut bouwt. Een ware hidden gem, hier op de Utrechtse Heuvelrug.
📍 Nationaal Bomenmuseum Gimborn, Velperengh 13, 3941 BZ Doorn
BBQ repeat
Dwars door Doorn en Leersum trappen we onze fietsen terug richting Landal Amerongse Berg. Een short cut, blijkt een onverhard pad, dwars door het bos te zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Moe, maar voldaan, zijn we tegen de klok van zessen terug op het vakantiepark.
Omdat de barbecue van gisteren meer dan goed is bevallen, herhalen we het tafereel vandaag gewoon nog een keer. Met een wijntje in de hand, genieten we van de dag die achter ons ligt en het fijne terras bij onze vakantiebungalow.
Zondag: Geen hole in one, plons en alles over leven op een kasteel
Zoals de barbecue voor herhaling vatbaar is, geldt dat ook voor de ontbijtservice van Landal Amerongse Berg. De klok wijst net geen negen uur wanneer een rijke gevulde doos bij ons huisje wordt afgeleverd. De ideale basis voor nog een dag vol vertier op de Utrechtse Heuvelrug.
Putten maar
Met de broodjes en croissants amper achter de kaken, stappen we op de huurfiets en rijden richting de entree van Landal Amerongse Berg, naar de Adventure golf baan. Met elk een putter in de hand, trachten we – onder toeziend oog van diverse bosdieren – onze bal in zo min mogelijk slagen in het gat te krijgen.
De eerste paar holes bakken we er erg weinig van, maar gaande het parcours krijgen we letterlijk en figuurlijk de slag te pakken. Amper de laatste bal geslagen, fietsen we terug naar onze bungalow om een tas vol badlakens op te halen. Tijd voor de volgende activiteit.
Plonsen op Landal Amerongse Berg
Het zwembad op Landal Amerongse Berg is klein maar fijn. Bovendien hebben we tijdens ons spettermoment het zwembad voor ons zelf alleen, hoe heerlijk is dat?
Ook al ben je 9 jaar, even plonsen in het peuterbadje blijft toch ook erg leuk. Met de – aanwezige – ballen spelen, aan papa hangen en baantjes trekken. Als het aan ons reismeisje ligt, blijven we hier nog uren ronddobberen.
Regen!
Na een zonovergoten zaterdag gooien de weergoden vandaag even roet in het eten. Onze plannen om per fiets naar Kasteel Amerongen te rijden moeten we schrappen vanwege een enorme hoosbui. De huurfiets blijft op slot en we stappen in de auto om ons bezoek toch doorgang te laten vinden.
Er was eens
‘Kasteel Amerongen heeft een rijke familiegeschiedenis van 700 jaar. Het kasteel is omringd door historische tuinen en ligt aan de voet van het pittoreske dorp Amerongen.’
Er was eens… Zo beginnen toch alle verhalen waarin een kasteel de hoofdrol speelt? Ook dit verhaal laat zich als een sprookje vertellen. Over adellieden, oorlogen, verwoestende Fransen, verval en wederopbouw, vertrek naar Engeland, gebrek aan erfgenamen en kleinkinderen die het kasteel uiteindelijk aan de hedendaagse stichting overdragen.
Het gebouw dat uit zijn voegen bast van de rijke geschiedenis werd in 1977 voor het laatst bewoond en verwierf vervolgens de status van museum. Tussen oude details, aanpassingen die door de decennia heen zijn doorgevoerd, zie je ook een modernere kant. In een van de vertrekken staat zelfs een televisie en is centrale verwarming aangelegd.
Ons bezoek brengt ons van keuken tot pronkkamer en van de lange gang tot slaapvertrek. In elke ruimte een enthousiaste gids die ons alle ins & outs over de kamer en de geschiedenis van het kasteel en haar bewoners vertelt.
De laatste druppels vallen uit de lucht wanneer we een schat aan informatie rijker het kasteel weer verlaten. Door de 10 hectare grote kasteeltuin, slenteren we terug naar de auto.
📍 Kasteel Amerongen, Drostestraat 20, 3958 BK Amerongen
Bye Landal Amerongse Berg
De tassen gaan in de auto, de bedden afgehaald en ons fijne vakantiehuisje aangeveegd. Tijd om de sleutels in te leveren en Landal Amerongse Berg achter ons te laten. Wat een topweekend was het!
Landal Amerongse Berg in het kort
Zoals gezegd is Landal Amerongse Berg een kleinschalig park, met iets meer dan zeventig vakantiewoningen. Daardoor doet het park gemoedelijk aan en (her)kent het personeel en de parkmanager een paar uur na het inchecken je direct. Ondanks het geringe formaat is het park – zoals je dat van een Landal park mag verwachten – van alle gemakken voorzien.
Naast een zwembad en een golfbaan, is er een grote speeltuin een basketbal/voetbal kooi, een parkwinkel en een kabouterpad. De vakantiewoningen zijn van alle gemakken voorzien. Ons huisje had zelfs een stoombad en een sauna. Wil je nog meer luxe? Boek dan een woning met jacuzzi.
Laat overbodige spullen en je zorgen thuis en kom volledig tot rust op dit fijne park.
➡️ Landal Amerongse Berg ligt op de Utrechtse Heuvelrug en vormt zo de ideale uitvalsbasis voor een actieve vakantie in de natuur. Raadpleeg de website van Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei voor talloze wandel- en fietsroutes, Tevens tref je op de site eindeloos veel tips voor musea, kastelen, streekproducten en goede lokale restaurants.
Tenslotte: Landal Adventure
Een week voor onze aankomst op Landal Amerongse Berg lanceert Landal een game voor jonge bezoekers (8 – 12 jaar). Kinderen en hun ouders in en rond de parken worden uitgedaagd in een digitale speurtocht. Tijdens de tocht in de vrije natuur worden ‘grondstoffen’ verzameld om zelf een digitale boomhut te ontwerpen en te bouwen. Het eindresultaat kan worden bekeken in Augmented Reality.
Ons reismeisje springt tijdens het verblijf op Landal Amerongse Berg regelmatig op haar huurfiets om materialen te verzamelen voor haar digitale boomhut.
➡️ Hier lees je meer over de Landal Adventure game
Meer Landal:
Landal Village l’Eau d’Heure, een lang weekend in de Waalse Ardennen
Belgisch Limburg ontdekt vanuit Landal Mooi Zutendaal
Landal Sluftervallei, heerlijk uitwaaien op de Waddeneilanden (Texel)