Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kreta | Wat te doen in een week op dit Griekse eiland?

Kreta maakte Barbie, Sterretje en Matsoe Matsoe wereldberoemd bij t.v. kijkend Nederland, binnen en buiten de Haagse Schilderswijk. Toen deze ‘sterren’ nog in de spreekwoordelijke luiers liepen, tourde ik in het jaar 2000 reeds rond over het eiland.

Een weekje Kreta

Op het Griekse Kreta tref je een bergachtig landschap afgewisseld met prachtige stranden. Echter op het Lassithi hoogvlakte liggen ook groene valleien. Al tourend over het eiland passeer je zoals rotsachtige bergen en authentieke dorpjes. Deze Kretenzische dorpen zijn authentiek, de Griekse tradities zie je door het hele dorp terug. Vanuit het hoger gelegen gedeelte, heb je fraai uitzicht op het azuurblauwe zeewater van de Middellandse Zee.

Oh Oh Cherso

Even een korte intro: Ten tijde van deze trip, werkte in de reisbranche. Onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden; reizen tegen inkoopsprijs. Hierdoor werd een extra tripje in het najaar iets waar ik simpelweg geen nee tegen kon zeggen. Na velen malen in Spanje te zijn geweest, was het tijd voor een nieuwe bestemming. Transavia bracht me met enige vertraging naar Heraklion. Een transfer verder en ik was mijn bestemming voor de komende week, Chersonissos

Red mijn vakantie

De kamer in het Palmera Beach Hotel is zeer basic, de badkamer is gemaakt voor Ieniemienie. In mijn reisdagboek schrijf ik er het volgende over: “….de badkamer is piepklein. Als je op het toilet zit, zit je met je voeten in de douchebak. Wanneer je je haar uit wilt spoelen onder de douche, hang je met je hoofd in de W.C. pot. De deur kan niet helemaal geopend worden, want dan ram je de W.C…..” Het ontbijt is knudde, over het diner begin in maar niet. Wat dat betref is de prijs – kwaliteit in orde, zullen we maar zeggen.

Just rent-a-car

Kreta leent zich perfect om per auto te verkennen. Het is niet al te druk op de wegen, verhuurbedrijfjes genoeg en leuke bestemmingen om naar toe te tuffen. Net buiten de boulevard van Chersonissos, heeft een lokale aanbieder een tijdelijke actie. 5 = 2, niet gek, vijf dagen een auto huren, slechts voor twee dagen huur betalen. Achteraf gezien klopt deze berekening niet helemaal, maar goedkoop blijft het wel. Een kwartier na binnenkomst zijn de formaliteiten afgehandeld en zit ik een Seat Marbella.

Lassithi hoogvlakte van Kreta

Via pittoresk Agios Nicolaos, tuf ik de meest bezochte streek van het binnenland in, omgeven door het Dikti gebergte geniet ik van de Lassithi hoogvlakte. Een reisgidsje leert me dat de grond wordt bevochtigd met smeltwater uit de bergen en daardoor zeer vruchtbaar is. Al rijdend zie ik velden met aardappels, graan, vruchten en groente. Een vrouwtje in het zwart gekleed, op een ezel. Windmolens met wieken van zeildoek, een vertrouwd symbool van de streek maken het perfecte vakantieplaatje af. Jammer, dat er steeds minder van zijn, ze moeten baan ruimen voor efficiëntere dieselpompen ten behoeve van de irrigatie.
Tip: sla de geboortegrot van Zeus met een gerust hart over, dit is niet meer dan een vette toeristische trekpleister.

Rethymnon

“Wat een leuke badplaats!” lees ik terug in mijn aantekening van deze reis. Na een dagje strand aan de andere kant van het eiland, bekijk ik de Venetiaanse burcht. Ooit gebouwd om de Turken buiten te houden. De legende gaat dat het ooit als grootste fort gebouwd is. Geen idee of het waar is want aardbevingen en bombardementen in WOII veranderde het complex in een ruïne.

Geschiedenis in Gortys & Faistos

Kreta_Gortys_Faistos
Gortys was ooit een van de grootste steden op Kreta, thans zijn verschilltende de bouwwerken uit de Romaanse en Byzantijnse tijd te bewonderen. In 1884 begon men met de opgravingen, die nog immer voortduren. Voor iedereen die ooit lessen kunstgeschiedenis heeft genoten – ik dus – kent Faistos van…. de schijf van Faistos. Deze plaats is schitterend gelegen met uitzicht over de Mesara-vlakte. In een kamer van een impossant kasteel uit 1.900 voor Christus, vond men een kleine ronde schijf van klei. In een spiraal staan verschillende tekens, die nog altijd niet ontcijferd zijn.

Hip(pie) Kreta: Trek naar Matala

Kreta_Matala
Voor een stukje strand, tuf ik naar Matala. In de jaren zestig beroemd geworden omdat hippies onder leiding van (toen) bekende artiesten als Cat Stevens en Bob Dylan, er heen trokken. Ze nestelden zich in de gratis accommodatie, de historische grotten bij het strand. Archeologen kwamen in opstand en verdreven het langharig tuig. Wie de oorspronkelijke grotten uitgehakt heeft, varierend van kleine vertrekken tot complete kamers inclusief banken, ramen en harden, blijft nog altijd onduidelijk. In ieder geval, een fijn stukje kust.

Het hart van de Minoische beschaving op Kreta, Knossos

Kreta_Knossos
Op zo’n beetje de heetste dag van mijn verblijf op het eiland, besluit ik het verblijf van de legendarische koning Minos en het labyrinth van de Minotaurus te bezoeken. Sir Arthur Evans, stuitte in 1894 op dit, ooit grootste en machtigste paleis. In het artikel Toeristenval schreef ik al eens over mijn deceptie van deze site. Te druk, te weinig originele fresco’s, te overgerestaureerd, teveel de fantasie van slechts een man….

Cooling down in Water City Water Park

Kreta Water City
De entreeprijs is niet mals, maar daar krijg je een dag vol waterplezier voor terug. Dit grootste en beste waterpretpark op Kreta, in Minoische stijl opgetrokken, ligt landinwaarts bij Kokini Hani in de buurt. Meer dan twintig glijbanen, een golfslagbad en een lazy river, het is er allemaal. Top!

Archeologisch Museum Kreta in Heraklion

Kreta Archeologisch Museum Heraklion
Na mijn bezoek aan Faistos en Knossos is het tijd om de zaken die daar zijn gevonden tijdens de opgravingen, met eigen ogen te aanschouwen, in het archeologisch museum. Het is na het archeologisch museum van Athene het belangrijkste museum in haar soort in Griekenland. De collectie bevat werken afkomstig uit de afgelopen 5.500 jaar geschiedenis. Het herbergt de grootste en belangrijkste collectie van Minoïsche werken. De schijf van Faistos is trouwens heel klein, zo klein dat ik in eerste instantie al aan voorbij gelopen was…

Star Beach Water Park

Als je denkt dat Star Beach banaal werd door RTL5, dan heb je het mis. In mijn reisdagboek omschrijf ik het waterpretpark als volgt:”Het park heeft een hoog ‘Het is hier fantastisch-gehalte’, een plek waar stappers elkaar overdag treffen. Activiteit van vandaag: een slagroomlikwedstrijd. Oftewel, welke jongen kan het snelst een met slagroom ingesmeerd meisje schoonlikken…..”

Kortom

Het hotel en de Griekse keuken konden mij op Kreta niet direct bekoren, maar dat neemt niet weg dat het een fijn en veelzijdig eiland is, met voor ieder wat wils. Huur zeker een auto om de verschillende gezichten van Kreta te ontdekken.

Wanneer was jij op Kreta en welke plekjes ontdekte jij er?

Meer Griekenland

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *