Zoek
Sluit dit zoekvak.

Chios | Kies eens voor deze authentieke Griekse bestemming

Griekenland kerkje klif Chios

Chios, Griekse parel

Het Griekse eiland Chios is met haar adembenemende en eeuwenoude dorpen, bloeiende tulpen, krokus-en lelievelden en meer dan zeventig stranden met een kristalheldere zee echt een parel!

Griekenland molens Chios

Authentiek Chios

Chios is het vijfde grootste eiland in Griekenland gelegen in de Egeïsche zee. Voor velen is het eiland nog relatief onbekend. Dat maakt dat je hier het authentieke Griekenland nog altijd proeft. Op het geboorte-eiland van Homerus zijn niet minder dan twintig zogeheten mastiekdorpen gebouwd in de 14e eeuw, waar de hars van de bomen wordt gewonnen om er een lokale lekkernij van te brouwen.

Elk van deze mastiekdorpen, het meest bijzondere dorp is echter wel Pyrgi. De huizen zijn bedekt met indrukwekkende zwart/wit schilderingen, het lijkt er wel een openluchtmuseum. Naast het feit dat van de mastiek lokale likeur wordt gestookt, wordt er van deze hars ook kauwgum gemaakt.

Griekenland Chios Pyrgi

Bovendien beschikt het eiland over een indrukwekkende kustlijn van maar liefst tweehonderd kilometer. Compleet met mooie baaitjes en indrukwekkende gebergten. Tel al het bovenstaande bij elkaar op en je weet dat dit zo maar eens je perfecte volgende vakantiebestemming is. Hier vind je alles; cultuur, natuur, gastronomie en avontuur.

Chios Mastic Museum

Chios is hét eiland van de Masticha. De hars van deze boom wordt onder andere omgetoverd tot een heerlijke likeur. In het Chios Mastic Museum leer je alles over dit vloeibare goud. Zowel historie als productie worden uitgelegd in het interactieve museum.

Niet alleen smaakt een glaasje Masticha heerlijk, het is eveneens goed voor je gezondheid. Wetenschappers ontdekten dat het de producten vervaardigd van de hars van de mastiekboom goed zijn voor de spijsvertering. Een beter excuus voor een glaasje Masticha na eten bestaat er niet.

Citroen, sinaasappels en meer

Citroen-en sinaasappeltuinen, zo ver het oog rijkt. Het dorp Kampos staat vol met deze citrusvruchten. Het ideale décor om leuke foto’s te schieten, maar ook om te wandelen en te fietsen.

Griekenland citroenen

Tip: Elk jaar in augustus vindt er in Kampos een halve marathon plaats. Al rennend geniet je van de aroma’s van Chios.
Eenmaal de finishlijn behaald, kom je bij in een van de cafeetjes waar je onder het genot van een kop koffie op adem komt. Bestel er dan meteen een ‘zoete lepel’ bij. Deze zoete mini desserts op een lepel heb je meer dan verdient na een pittige marathon.

Bloei

Het bergdorpje Avgonima is de ideale bestemming voor als je in de periode februari – juni tussenuit wil. Gedurende deze maanden staan de vlaktes rondom de nederzetting vol met kleurrijke bloemen. Tulpen, rozen, wilde orchideeën, zo ver het oog rijkt.

Terug in de tijd

Het middeleeuws Byzantijnse dorp Anavatos is gelegen op een klif en tussen rotsen. Deze plaats speelde een belangrijke rol tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog (1821 – 1829). Vandaag de dag lijkt de verlaten plaats meer op een spookstad. Hou je van een stevige wandeling met een verlaten fort als einddoel? Dan is dit de ideale bestemming op Chios voor jou.

Altijd een warm welkom in Chios

Gastvrijheid wordt Chios nog altijd met een hoofdletter G geschreven. Vraag maar rond in je vrienden- en kennissenkring, iedereen die het eiland als eens bezocht zal je vertellen hoe aardig en gastvrij de locals zijn.

Zelfs de gastvrijheid is – waarschijnlijk – terug te leiden naar de eerder genoemde mastiekteelt. Het winnen van de hars was en is hard werk. Een klus die je het beste met elkaar klaart. Samen sterk, samen delen. Dat is het credo. Een geste dat nooit veranderd is. Het warme hart is van voorouders van Chios klopt nog altijd in de huidige generatie. Diezelfde inwoners dragen jou als vakantieganger eveneens een warm hart toe. Je zult met open armen ontvangen worden.

Enthousiast geworden over Chios? Op de website van Visit Greece lees je nog veel meer informatie over deze bestemming.

Griekenland oudere dame op straat

Meer Griekenland:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *