Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Athene | Al 2.300 jaar de moeite waard

Een trip naar Athene is geen straf, zeker wanneer je voldoende tijd hebt de Griekse hoofdstad te ontdekken. De stad vol archeologische schatten zoals het Parthenon op de Acropolis en het antieke Agora is het bezichtigen meer dan waard. Lees snel verder voor de beste tips in deze stad vol kloosters, smalle straatjes en de prachtige uitzichten.

Athene Griekenland zonsondergang

Athene, al 2.300 jaar de moeite waard

Athene is naast de hoofdstad tevens de grootste stad van Griekenland. Daarnaast is het ook een dichtbevolkte stad, bijna 50% van de Grieken woont en werkt in de stad. Een stad die bol staat met schatten uit de oudheid, een openluchtmuseum waar heden en verleden naadloos met elkaar verweven zijn. Ontdek deze bruisende metropool met haar autovrije centrum, gezellige pleinen vol terrassen. Sla daarbij de gezellige winkelstraten en musea van wereldniveau zeker niet over.

Hoogste deel van de stad

Zorg dat je aan boord van het vliegtuig een raamplaats boekt, aangezien je tijdens de landing reeds van een fenomenaal uitzicht op het symbool van de stad, de Arkopolis, getrakteerd wordt. De 156 meter hoge berg betekent in het Grieks dan ook ‘het hoogste deel van de stad’. De belangrijkste bezienswaardigheden uit de Griekse oudheid zijn hier te vinden. Het bekende Parthenon, werd als tempel gebouwd voor de beschermgodin van de stad: Athena Parthenos. Het Erechtheion, met haar beroemde kariatiden tribune – een zuilengalerij waarbij 2,3 meter hoge vrouwenfiguren wiens hoofden als kapiteel dienen – was in religieus opzicht tijdens de gloriedagen belangrijker dan het veel grotere Parthenon.

Athene Griekenland acropolis
Daarnaast herleeft het verleden bij de restanten van de propyleeën. Naast een functie als toegangspoort tot de Akropolis diende het bouwwerk als plek waar dieren werden geofferd om de goden te vereren. Het beste uitzicht op de Egeïsche Zee heb je vanaf de tempel van Nikè, gewijd aan de god van de overwinning.

Beklim de berg via de zuidelijke helling, deze route leidt je naar het theater van Dionysos.

Oudheid herleeft in Athene

Voor meer geschiedenis, bezoek je tijdens je trip aan Athene de Tempel van Zeus. In de 2e eeuw na Christus werd de bouw van de gigantische – naar het schijnt de grootste van Griekenland – tempel voltooid. Eeuwenlang werd er aan de tempel gewerkt, Keizer Hadrianus droeg de tempel op aan de oppergod. Een enorm beeld van goud en ivoor werd naast een imposant beeld van de keizer in de tempel geplaatst. Tegenwoordig staan er nog een paar zuilen overeind, ook van deze beelden is niets over. In het Nationaal Archeologisch Museum, bewonder je de kunstschatten uit de oude Griekenland.
Tip: zorg dat je het  bronzen beeld van Poseidon niet overslaat, een topstuk.

Happen en trappen

Stap op de fiets en combineer je een kennismaking met de Griekse keuken met het bezichtigen van de stad. Een Nederlandse gids vertelt over de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en laat je genieten van typische Griekse Mezedes. Deze kleine hapjes zijn een essentieel onderdeel van de Griekse keuken. Ze staan garant voor een kennismaking met het dagelijkse, sociale leven van de Griek.

Athene Griekenland fietsen

Griekse gezelligheid

Athene is niet enkel een stad vol historische bezienswaardigheden, sinds de Olympische Spelen van 2004 is de Griekse hoofdstad getransformeerd in een levendige metropool met dito centrum. Trek naar de oudste (volks)wijk van de stad: Plaka. Gelegen aan de voet van de Akropolis staat een labyrint aan smalle straatjes bol van de kleurrijke pandjes en gezellige terrassen. Struin over de markt, waar luidruchtige marktkoopmannen hun waar aan de man brengen. Op zoek naar een presentje voor de thuisblijvers? Een handgeweven tapijt, koperen koffiepot of olijfolie? Zeker weten dat je in een van de vele souvenirwinkeltjes slaagt.

Voor meer tips, lees je de inside information die Eliza met de lezers van OmniTraveler deelt

Verlaat de stad

Gelegen aan de Atheense Riviera, is tijdens een bezoek aan de stad Athene, het strand nimmer ver weg. Net buiten de stad ligt Phalerum, een plek om even bij te komen van de hectiek van de stad. Drink een Ouzo in de schaduw van een palmboom of duik in het helderblauwe water. Of trek er een middag op uit naar het mooie strand van Glyfada, gemakkelijk vanuit de stad te bereiken per tram.

Wat meer vrije tijd? Overweeg dan vanuit de havenstad Piraeus per boot naar één van de vele eilanden te varen. Flaneer over de boulevard van Palaio Faliro en bezoek de moderne jachthaven. Geniet bij de diverse strandtenten van een cocktail en vlei jezelf neer op een van de strandbedjes.

Praktisch: vervoer naar Athene

Sinds april 2016 voert de Griekse luchtvaartmaatschappij Aegean non-stop vluchten uit tussen Schiphol en haar thuisbasis Athene. De luchtvaartmaatschappij werd in 2015 voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot beste regionale luchtvaartmaatschappij in Europa door het Britse onderzoeksbureau Skytrax. De A320 toestellen zijn uitgerust business class seats waarbij middelste stoel wordt vrijgehouden. Naast een keuzemaaltijd genieten passagiers in deze klasse tevens van uitstekende wijnen. Wie economy class vliegt, ontvangt eveneens gratis een warme maaltijd aan boord.

Luchtvaartmaatschappijen KLM en Transavia voeren net als Aegean rechtstreekste vluchten uit tussen Amsterdam en Athene.

Praktisch: vervoer in Athene

Vanaf de luchthaven is het centrum van Athene gemakkelijk per metro bereikbaar. De rit duurt ongeveer 40 minuten. Ben je van plan meerdere ritten te maken tijdens je verblijf, schaf dan een 24-uurs of weekkaart aan voor dit schone en efficiënte metronetwerk.
Taxi’s rijden er in overvloed. De prijzen zijn in vergelijk met Nederland zeer voordelig. Het verkeer is chaotisch en chauffeurs willen nog wel eens nachttarief berekenen terwijl de zon nog hoog aan de hemel staat.

Weinig tijd? Kies dan voor de ‘hop-on-hop-off bus’ een bus die langs 15 toeristische trekpleisters van Athene rijdt.

Dit artikel schreef ik voor traveletc. magazine – een uitgave van UNIGLOBE – #21 voorjaar 2017.

Foto credits: VisitGreece

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

6 reacties

  1. Ik ben dus nog nooit in Griekenland geweest. Staat dus zeker nog op de wensenlijst, gezien alle historie.

    1. Athene. Daar moest ik als werelderfgoedreiziger natuurlijk toch al naar toe, maar ik wist dus ech nie dat er een strand in de buurt was.

      Ik wil er vanwege de geschiedenis al heel lang heen, maar nu heeft vrouwlief ook gelijk een reden. Nou alleen nog even die corona de wereld uithelpen….

  2. Leuk om te lezen omdat Athene op mijn ABC Wishlist staat. Ben erg van geschiedenis dus denk dat ik hier mijn hart ga ophalen.

  3. Athene lijkt me erg leuk! Tof dat je er ook fietste, dat vind ik altijd een aanrader tijdens een tripje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *