Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gigantische Monumenten in de Wereld – en ik bezocht ze

Gigantische Monumenten in de Wereld

Bij elke bestemming die je bezoekt, blijft er dikwijls dat ene speciale gebouw of monument je voor de rest van je leven bij. Soms omdat het zo mooi is, soms juist omdat het gewoonweg afschuwelijk is. Een enkele keer ook omdat het gigantische monumenten zijn, zodat je er gewoonweg niet omheen kunt. Derhalve nestelt het zich ook meteen in een groot deel van je geheugen.

Nimmer zag ik met eigen ogen Angel of the North in Engeland of verrekte ik mijn nek bij het opkijken naar Christus de Verlosser in Brazilië. Noch voelde ik me nietig aan de voet van het immense Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte  in Senegal of aanschouwde ik live het ooit grootste standbeeld ter wereld van Moeder Moederland op Russisch bodem. Toch kan ik een aantal gigantische monumenten in de wereld van mijn lijstje afstrepen.

Genghis Khan Standbeeld in Mongolië

Gigantische Monumenten in de Wereld
Genghis Khan, Mongools heerser en veroveraar, fier op zijn paard
Gigantische Monumenten in de Wereld
Mijn Franse vriendinnetje en ondergetekende schaapachtig poserend bij the man of Mongolia

Dit enorme grootste monument werd gebouwd in 2008, staat zo’n 50 kilometer ten oosten van Ulaanbaatar. Het is maar liefst 40 meter hoog. Genghis Khan zit fier op de rug van zijn paard en kijkt hij uit over de vallei. In zijn  voet is een enigszins kneuterig museum, waar je (onder andere) een film te zien krijgt over de bouw van het monument. Kosten nog moeite werden gespaard, want dit ruiterstandbeeld kostte een slordige 4 miljoen euro. Dat is niet alleen voor ons veel geld, maar Mongoolse begrippen helemaal. Genghis Khan glimt je reeds van verre tegemoet, voor het beste uitzicht (en de meest gemaakte foto op dit monument) neem je de trappen naar boven, tot op ooghoogte (of moet ik schofthoogte zeggen) bent met het hoofd van het paard. Je klim naar boven wordt beloont met een weids uitzicht over de vallei en Tull rivier.

Peter de Grote Standbeeld in Rusland

Gigantische Monumenten in de Wereld
Tsaar Peter hield niet van zo Moskou, hij haatte het en verplaatste zijn hoofdstad naar St Petersburg. Toch siert zijn hij de Moskva rivier…..

Het omstreden monument van Peter de Grote dat de Moskou-rivier in twee delen splitst, valt moeilijk over het hoofd te zien. Het monument is gebouwd ter ere van het driehonderd jarig bestaan van de Russische vloot. Het gevaarte is  91 meter hoog, wat bijna dezelfde hoogte is als dat van de Christus-de-Verlosser Kathedraal die op die aan de overkant van de rivier in dezelfde periode werd gebouwd.

Bouwers beweerde tijdens de bouw in 1996, dat een gedeelte van het brons door de maffia verkocht is. Ook doen er geruchten de ronde dat het standbeeld eerst een ander monument was. Zo zou het eigenlijk een standbeeld zijn (geweest) dat Columbus, die de nieuwe wereld ontdekt, voor moet stellen. Toen daar geen animo voor was, werd het naar Rusland verscheept en draaide de burgemeester van Moskou er het hoofd van Peter de Grote op.

Of het waar is….? In 1996 kopte de Volkskrant omtrent het groteske beeld: ‘Monument Peter de Grote staat bovenaan lijst lelijke bouwsels.’ NRC noemde het beeld in 2007 nog Godzilla in de Moskva. Mooi is het niet echt, gigantisch in ieder geval wel.

Mansudae Grand Monument in Noord-Korea

Gigantische Monumenten in de Wereld
Toen ik in 2005 voor het eerst het land bezocht, bestond Mansudae Grand Monument enkel uit dit beeld.
Gigantische Monumenten in de Wereld
Sinds 2012 ziet het monument er zo uit. Tijdens mijn laatste bezoek in 2013, begeleidde ik een reis en nam geen foto’s. Deze foto is geleend van de reisorganisatie waar ik toen voor op pad was. © Yourplanet

Noord-Korea staat vol met grote monumenten, maar de standbeelden van Mansudae Grand Monument zijn denk ik wel de grootste van het land. Ze zijn zo’n 20 meter hoog. Links staat het bronzen standbeeld van Kim II-Sung. Sinds 2012 vergezeld zijn zoon Kim Jong-il hem (overladen in 2011). Eerst dacht ik dat er simpelweg een beeld naast was geplaatst, maar toen ik de beelden (en later thuis ook de foto’s) beter bekeek, zag ik dat er twee compleet nieuwe beelden zijn geplaatst.

Gigantische Monumenten in de Wereld
2003: 1e bezoek – er was nog geen kabelbaan hier naar toe….
Gigantische Monumenten in de Wereld
2013: meest recente bezoek. Zelfde trap, zelfde Boeddha, nu mét kleine meid

Tian Tan Boeddha in Hongkong

In het rijtje gigantische monumenten mag deze niet ontbreken. De Tian Tan Boeddha is de grootste zittende bronzen Boeddha in de open lucht. Zo dat is een hele mond vol. Tussen mijn eerste en mijn meest recente bezoek verstreek een decennium. Het monument zelf is niet verandert, de omgeving des te meer…. 

Welke gigantische monumenten in de wereld, bezocht jij? Misschien wel dezelfde als ik. Of welke zou je graag nog eens met eigen ogen aanschouwen?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

    1. Thanks, onze kleine meid (vorige week 4 geworden) is al net zo reislustig als haar papa en mama. Als het aan haar ligt gaan we snel weer naar Hongkong of Singapore, want dat zijn haar favo steden – zegt ze zelf –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *