Search
Close this search box.

Gambia | Zou dat ook leuk zijn voor Azië-fans?

Als Asiaholic is het niet zo heel erg vreemd dat ik nog nooit in Afrika ben geweest. Toch ben ik nieuwsgierig naar dit continent. Ik hoor goede verhalen over Gambia. Zou dat iets zijn om daar met onze reislustige kleine meid (geb. dec.2010) naar toe te reizen?

Ik besloot online op zoek te gaan naar info over het land. Wat vond ik en wat sprak me het meeste aan?
Gambia 4-wheel adventure

4-Wheel avontuur door Gambia

Sinds ons meisje de grote botsauto’s op de kermis ontdekt heeft, kan het haar er niet ruig genoeg aan toe gaan. Wellicht is een  meerdaagse excursies per 4-wheel-drive auto of truck een leuk idee. Deze tour van African Adventure Tours lijkt me wel wat. Naast het ruige avontuur staat ook een bezoek aan de lokale markt en een school gepland. Een bezoek aan een visserdorp en lunchen op strand klinken als muziek in mijn oren.
Krokodil

Krokodillen aaien

Oei, ik weet niet eens of ik dat zelf wel durf. Ik lees dat bij de Kachikally Crocodile Pool, een krokodillenvijver met zo’n 100 krokodillen, een krokodil leeft die zich graag laat aaien. Misschien moeten we Charlie – zo heet het beest blijkbaar – het voordeel van de twijfel geven, misschien is een wel een geode oude sul, die geen vlieg kwaad doet. Alsof een krokodil aaien nog niet gek genoeg is, kun je bij de Follonko Crocodile Pool – waar ook een reptielenfarm is – een slang om je nek hangen. Durf jij? Ik weet het zo net nog niet….
Roots

Roots Island

Eerlijkheidshalve moet ik, met het schaamrood op mijn kaken, bekennen dat ik noch het boek gelezen heb, noch televisieserie ooit gezien heb (was voor mijn tijd, draag ik graag als excuus aan). Waar ik het over heb, over Roots. Voor degenen die het ook niet kennen een korte Wikipedia samenvatting:

Journalist Haley vertelt in dit fictieve verhaal over zijn familie, die hij beweerde teruggevoerd te hebben tot de Gambiaan Kunta Kinte die in 1767 door slavenhandelaren werd ontvoerd en als slaaf werd verkocht in Amerika aan een planter genaamd Waller.

Vanuit de vele hotels is er de mogelijkheid tot het maken van een zogenaamde Roots excursie. Zo’n dag bestaat uit een bezoek aan de haven van Banjul, gevolgd door een stop bij het slavenmuseum in Albreda. De belangrijkste stop tijdens deze dag is die in Juffereh. Het dorp waar slaaf Kunta Kinteh – de hoofdpersoon uit het boek – woonde voordat hij werd getransporteerd. UIteindelijk vaar je door naar St. James Island, het eiland waar slaven werden ingescheept voor de lange tocht naar het verre Amerika. Boeiend! Toch maar eens even langs de bibliotheek gaan om het boek te lezen of het internet afstruinen op zoek naar beelden van de televisieserie uit 1977.

Verblijf in Gambia

Aangezien mijn vriend SPG member (Starwood Prefered Guest) is, lijkt me de keuze voor een hotel in Gambia niet zo moeilijk. Ik acht de kans zeer aannemelijk dat we in het Sheraton Gambia Hotel Resort & Spa in Serrekunda zouden belanden. Met voor ons meisje een SPG® Kids Pass; een all-inclusive dining programma en voor onszelf een wellness rondje in de spa. Bij wat verder surfen [lees: lekker maken] op het net: lijkt het Kombo Beach hotel ook zeker geen verkeerde plek om wat tijd door te brengen.

Sheraton gambia
sheraton gambia.3
sheraton gambia2
gambia colobusaap

Apen!

Met apen maak je je reis compleet. Afgelopen reis door Maleisië zwierden deze primate vrolijk van tak naar tak tijdens ons verblijf bij Kenyir Lake. Bij de Erawan Falls in Thailand (2012) spotte onze spruit voor het eerst een aap in het wild. Het Bijilo Monkey Park voeg ik aan mijn denkbeeldige lijstje toe. Ik begin steeds meer zin te krijgen om The Smiling coast of Africa te gaan ontdekken.

Workshops

Nederlander Wim van Heeswijk biedt vanuit zijn Soforal Lodge Berending & cultural centre verschillende workshops aan. Wat dacht je van boodschappen doen met de kokkin op de lokale markt, met een ezelskar hout sprokkelen of vissen in de Allehein rivier. Vermoedelijk zal Floor het wel leuk vinden om ’s ochtends een les bijwonen op een plaatselijke schooltje en als de schoolbel is gegaan daarna lekker te gaan voetballen tegen het straatteam van de tuinmannen – ook leuk voor papa(s).

Minder lichamelijk geweld gezocht? Je kunt ook deelnemen aan workshops placemats vlechten, sieraden maken van zelfgeraapte strandschelpen of kooklessen. Terwijl man en kind los gaan met een bal, wil ik wel wat meer van de lokale keuken te weten komen. Mjammie.

Oei oei oei, ik heb mezelf echt wel weer heel erg lekker zitten maken, misschien de volgende trip naar Afrika plannen en Azië toch maar eens een keertje links laten liggen.

Ben jij wel eens in Gambia (of Afrika in het algemeen) geweest? Ik hoor graag jouw ervaringen, tips & tricks

Meer Gambia

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

3 reacties

  1. Haha, ik wil ook, met of zonder kinderen! Je hebt denk ik hetzelfde persbericht als ik gelezen. 😉
    Vaccinaties vind ik een reden om het eventueel níet (met kinderen) te doen, maar er zijn ook zóveel redenen om het wél te doen.

    Tip (voor als je echt niet kunt wachten): http://www.kras.nl/vakantie/gambia/reis-31697/dagdeal-gambia-senegambia-beach-hotel**** (Niet de accommodatie die je in gedachten had, maar wel heel goedkoop: 399 pp, bij 2p; je hebt nog anderhalf uur om het te boeken. Ik heb ‘m al de hele dag open staan… ;-)) Begin december (rond sinterklaas) zijn er ook vaak mooie aanbiedingen naar Gambia.

    Om antwoord te geven op je vraag: ik ben in 2001 in buurland Senegal geweest. En daarnaast 2 x in Marokko, 2 x in Tunesie en 1 x in Egypte. Maar Senegal (en Gambia) zijn wel meer écht Afrika. 😉

    1. Hey Denise, Ja, ik heb mezelf echt wel heel erg lekker zitten maken gisterenavond. Wie weet, wie weet….. (ps. grappig dat je me een aanbieding van Kras stuurt, daar heb ik jaren (geleden) gewerkt)

  2. Ik heb veel goede verhalen gehoord over Gambia en het staat zeker ook op ons lijstje. Tips kan ik je helaas niet geven, dus ik lees even mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *