Search
Close this search box.

Fietsroute Alphen | Fietsen op de grens van Brabant en België

Fietsroute rond Alphen Fietsnetwerk.nl

Het Brabantse dorp Alphen ligt dicht tegen de Belgische grens. Een gebied dat zich perfect leent voor een (grensoverschrijdende) fietstocht.

OmniTraveler fiets een route  waarbij de dorpen Alphen, Chaam en Baarle-Nassau door akkers, naaldbossen en heidegebieden aan elkaar geregen worden. Fiets je mee?

Startpunt: Chaam

Hoewel de fietsroute op de website van fietsnetwerk.nl als een rondje Alphen te boek staat, start OmniTraveler de route in Chaam. En dat is meteen het handige van deze fietsapp. Eenmaal een route geselecteerd, maakt het niet uit bij welk fietsknooppunt je je route start.

Chaamse bossen Fietsnetwerk.nl

De dag van de tocht waait het weliswaar stevig (lang leven de ebike), maar gelukkig niet zo erg als op 25 juni 1967. Op die warme zondag trekt er namelijk een tornado over de Chaamse bossen. Het is moeilijk voor te stellen dat de hoge naaldbomen op de route, destijds als luciferhoutjes knakten. De windhoos richtte een enorme schade aan, variërend van afgerukte daken tot in het rondvliegende caravans.

Het bos maakt plaats voor eindeloze akkerlanden. De ploegende boeren op hun groene John Deere trekkers maken na aardig wat kilometers rijden op hun beurt plaats prachtige oude hoeves. Het verhaal gaat dat de monniken van Tongerlo (België) eigenaar waren van de zogeheten Pelicaenhoeve. Ze hielden er diensten in een schuurkerk. De fundamenten van diezelfde schuurkerk werden in 2002 per toeval ontdekt en zijn nu voor passanten, gekenmerkt door een bescheiden kruis, te bewonderen.

➡️ Wil je het fietsen afwisselen met een wandeling? Download dan Ommetje Schuurkerkroute

Schuurkerk Chaam Brabant Nederland

Bonenpikkers

Verderop, net voor je het centrum van Chaam binnenrijdt, staan er in een woonwijk twee beeldjes die direct in het oog springen. Een gebukte vrouw en tegenover haar een geknielde man met een pet op het hoofd en een zak in de hand. Het tweetal zijn de Chaamse bonenpikkers. Toen de Norbertijner monniken uit Tongerlo zich aan de rand van Chaam vestigden, introduceerden ze tal van landbouwmethoden en begonnen met het verbouwen van bonen. De legende gaat dat de inwoners van deze Brabantse gemeente daar hun (bij)naam aan te danken hebben. Andere bronnen melden echter dat deze naam gelinkt is aan de jaarlijks terugkerende kermis van Chaam. De tijd waarin groene en witte bonen als kermiskost op het menu staan.

Fietsroute rond Alphen Bonenpikkers Chaam

Leuk detail: De echte fietsliefhebbers onder ons kennen Chaam natuurlijk van de Acht van Chaam, een belangrijke wielerronde die wordt gereden op de woensdag na de Tour de France. Tom Boonen en Tom Dumoulin pakten hier al eens de zege. De pinautomaat wordt dan ook gesierd door een foto van deze iconische rit.

Eenmaal Chaam verlaten, staren schapen, paarden, alpacas en nieuwsgierige herten je na.

Fietsroute Alphen hertenkamp

Fietsroute Alphen: volgende halte Baarle Nassau

De fietsroute Alphen brengt je naar een plek waar de Nederlandse en de Belgische grens bijna naadloos in elkaar over gaan.

Baarle-Nassau vormt samen met de Belgische gemeente Baarle-Hertog het Kempense dorp Baarle. En Baarle is misschien wel het meest merkwaardige dorp ter wereld. Niet minder dan 30 stukken België en Nederland zijn hier in elkaar verweven. Dikwijls gaat men er vanuit dat Baarle precies op de grens van Nederland en België ligt. Een plek waar de grens door één straat loopt. Het tegendeel is waar, hier heeft men te maken met een versnipperde enclavesituatie. Het ene moment fiets je in Nederland, zo stuur de bocht om en bevind je je op Belgisch grondgebied.

Fietsroute Alphen Baarle Nassau

➡️ Gedurende WOI liep door Baarle een elektrische draadversperring tussen Nederland en België, aangelegd door het Duitse leger, beter bekend onder de naam De Dodendraad. Heb je even tijd om je fietsroute Alphen te onderbreken? Download de 4,2 kilometer lange wandelroute die je meer vertelt over deze periode uit de geschiedenis.

De kilometers die volgen, volgen de grens. Ogenschijnlijk totaal willekeurig geplaatst, tref je her en der, te midden van een grasland, een grenspaal aan (in de Belgische plaats Ravels). Een andere paal, staat net niet bij iemand in de tuin en zou zo maar bij een zuchtje wind in het riviertje de Aarle kunnen tuimelen.

Fietsroute rond Alphen grenspaal Ravels

Streekproducten

Fietsroute rond Alphen streekproducten

Tijdens de fietsroute rond Alphen wemelt het van de boerderijen die streekproducten aanbieden. Zorg dat je contant geld bij je hebt en (fiets)tassen om alle het lokale lekkers in te vervoeren. Variërend van recht uit de grond getrokken aardappelen tot zalige zuivelproducten en meer.

Ver weg van de-bewoonde-wereld voert de fietsroute langs twee beschermde natuurgebieden: het Ooijevaarsnest en de Regteheide. Beiden zeer de moeite van het afstappen waard.

Laatste halte: Alphen

Alphen, de plaats waarnaar deze route vernoemd is, is een charmant Brabants dorp. Een zogeheten Cittaslow gemeente, een Italiaans inititatief voor kleine gemeenten die zich hard maken voor milieu, infrastructuur, kwaliteit van leven, streekproducten, gastvrijheid en bewustzijn.

Bij binnenkomst in het dorp springt het oude Hervormde kerkje (1822) dat thans dienst doet als Oudheidkundig Streekmuseum direct in het oog. Het museum is niet alle dagen geopend (check de website voor actuele info), maar wanneer de deuren geopend zijn, ga dan zeker even naar binnen. De collectie bestaat onder andere uit archeologische vondsten vanaf 10.000 B.C. tot nu. Sla de ruimte met regionale Brabantse kledij en mutsen trouwens ook niet over.

Oudheidkundig Streekmuseum Alphen

In de schaduw van de eeuwenoude Sint-Willibrorduskerk is het op een van de terrassen aan de Heuvelstraat goed toeven.

Sint-Willibrorduskerk is een rooms-katholieke kerk in Alphen

De laatste kilometers

Bij het verlaten van Alphen gaan de laatste kilometers van de ruim veertig kilometer tellende route in. Opnieuw duikt de route het bos in. Een slingerend bospad brengt je terug in Chaam. Terug naar waar je 42,19 kilometer je tocht door het Brabantse land begonnen bent. En zeg nou zelf, dat smaakt toch naar meer?

bospad Chaam

Fietsroute rond Alphen praktisch:

  • Download de route via de website van fietsnetwerk.nl. Met de route op je mobiel fiets je zonder problemen de route. De app geeft bij het naderen van elk knooppunt een waarschuwing en via de GPS-verbindingen zie je middels een kompasnaald of je de goede richting op fietst. Handig, mocht je onverhoopt toch een keer een verkeerde afslag hebben genomen.
  • De route is 42,19 kilometer lang.
  • Zonder stops (met elektrische fiets) is de route in ongeveer twee uur te rijden. Trek gerust meer tijd uit. Zeker als je onderweg wat wil eten of drinken, foto’s wil maken en/of van de omgeving wil genieten.
  • Wil je bij de lokale boerenbedrijven streekproducten aanschaffen? Zorg dan dat je wat contant geld bij je hebt.

Fietsroute rond Alphen Fietsnetwerk.nl

Overnachten op de route

Alphen en omgeving zijn te mooi om enkel deze gevarieerde fietstocht te ondernemen, daarom bleef OmniTraveler overnachten bij RCN Vakantiepark de Flaasbloem – Camping en bungalowpark in een zogeheten Waterlodge. Een gezellig houten huis, direct gelegen aan een grote recreatieplas, met een fijne woonkamer/keuken en een grote veranda. Kijk voor een uitgebreid verslag van het verblijf op ParkVakanties.nl.

Zodra je de camping met de fiets verlaat, sta je direct op de fietsroute rond Alphen, gemakkelijker kan het niet.

RCN Vakantiepark de Flaasbloem - Camping en bungalowpark

Meer Nederland:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *