Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Eilandhoppen Atlantische Kust | 6 bijzondere “îles”

arcachon

Eilandhoppen Atlantische Kust, wie wil dat nu niet? Van bewoonde moeraseilanden tot eilanden vol vogels en idyllische zandstranden – de zes meest bijzondere “îles” op een rijtje.

Voor de Franse Atlantische kust liggen een aantal bekende eilanden. Onder andere Oléron – het grootste eiland. Daarnaast tref je voor de kust ook de eilanden Ré, Aix, Madame en Noirmoutier. Hou je van het échte eilandleven? Dan zit je hier goed. Ontdek deze zes Franse eilanden, archipels en lagunelandschappen.

1. Eilandhoppen Atlantische Kust: de archipel van La Brière

Het Regionaal Natuurpark van Brière, bij Saint-Nazaire is een van de belangrijkste en grootste moerasgebieden van Frankrijk. Deze archipel met  ontelbaar veel eilanden strekt zich uit over 50.000 hectare. Elk eilandje met een eigen verhaal.

Veel van de eilanden zijn bewoond. Ile de Guersac bijvoorbeeld, het grootste en hoogste eiland in de streek. Het inwoneraantal igt op ongeveer 3.000 Het natuurpark van Brière staat bol van de lokale legende en mythen. Die van de moerasbewoners bijvoorbeeld. Volgens de verhalen die op het eiland rondgaan, stammen ze af van piraten.

Beklo, zeker ook de 24 meter hoge uitkijktoren Belvédère de Rozé in Saint-Malo-de-Guersac Eenmaal op het hoogste punt, wacht een weids uitzicht over het moerrasgebied. En wie weet zie je er nog wel legendarische fifguren ronddwalen.

Eilandhoppen Atlantische Kust archipel van La Brière Frankrijk Farid Makhlouf

2. De bakermat van Les Sables-d’Olonne: het eiland Vertime

Sinds het midden van de 18e eeuw maakt La Chaume deel uit van Les Sables-d’Olonne. De Atlantische stad fungeert elke vier jaar als strartlocatie van de  single-handed zeilwedstijd van de Vendée Globe.

Smalle steegjes en lage witte huizen met smalle ramen vormen de charme van het voormalige vissers- en boerendorp. Daarnaast tref je in deze plaats ook moderne bebouwing. La Chaume  is de oudste wijk  en was oorspronkelijk een eiland. Het verleden van het eiland is nog voelbaar in de tradities en de mentaliteit van de Chaumois, zoals de inwoners worden genoemd. Op het plein van Sainte Anne vertelt een enorme trompe-l’œil muurschildering over het leven in de wijk.

3. Eilandhoppen Atlantische Kust: het Ile aux Oiseaux

Midden in de baai van Arcachon ligt Ile aux Oiseaux, of tewel ‘Vogeleiland’. Het eiland dankt haar naam aan de enorme diversiteit van meer dan 150 vogelsoorten die leven. Met een beetje geluk spot een groot deel ervan tijdens je verblijf. Het eiland is sinds 2004 een natuurreservaat en kan alleen bij vloed per boot worden bereikt.

De bewoners van de 53 hutten redden het nog steeds zonder elektriciteit. Boodschappen doet men in de dichtstbijzijnde supermarkt  aan wal. Daarvoor moet het moment van inkopen doen worden afgestemd op de getijden. Slechts een kleine, hetzij wat onhandige bijzaak, als dit –natuurlijk paradijs je thuis mag noemen.

Blikvanger in het gebied zijn de twee typische wadhutten op palen, de zogenaamde Cabanes Tchanquées. Ze liggen in het midden van het enorme oesterpark van Ar-cachon. Als je er met een van de traditionele boten door de baai vaart, passeert je niet alleen de vogeleilanden, maar ook Cap Ferret. Dit schiereiland schermt het Bassin d’Arcachon afschermt van de Atlantische Oceaan af.

Ile aux Oiseaux Frankrijk

4. Een eiland ter bescherming: Fort de Socoa

Het door Vauban, de bouwmeester van Lodewijk XIV, gebouwde fort troont als een vesting in de baai van Saint-Jean-de-Luz in Ciboure. De bouw van een golfbreker dateert uit 1686. Door de aanleg ervan veranderde het eiland in een schiereiland wat de toegang tot het vasteland gemakkelijker maakte.

Fort de Socoa heeft een lange geschiedenis: het moest ooit bescherming bieden tegen de Spaanse vijand. Het werd echter door hen veroverd en Fort de Castille genoemd. Vervolgens viel het verdedigingswerk in Franse handen en zij noemde het Fort de Socoa. Tot het midden van de 19e eeuw vervulde het fort zijn eigenlijke functie. Tussen het vasteland en het complex bevindt zich een jachthaven.

5. Eilandhoppen Atlantische Kust: het witte eiland Ré

Île de Ré lijkt het allemaal te hebben. Een jachthaven. Kwelders en modderbanken aan de noordkant van het eiland. Een 100 kilometer lange kustlijn. En aan de zuidzijde prachtige zandstranden, die niet voor niets tot de mooiste van Europa behore. Île de Ré heeft als bijnaam “het witte eiland”, vanwege zijn glanzende huisgevels. In het binnenland domineren heidelandschappen, duinen, bossen, zoutpannen en huizen met karakteristieke groene luiken.

De zoutwinning, oesterkweek, wijnbouw en groenteteelt op Île de Ré getuigen van eeuwenoude tradities die nog steeds in ere worden gehouden. De historische steegjes van de dorpen, de kanalen van Ars-en-Ré en de kleine haventjes zoals in La Couarde vormen de magie van het eiland.

Île de Ré Frankrijk

6. Het strand van Maguide

Drie meren karakteriseren het landschap rond Biscarrosse. Ondiep, turkoois water en witte zandstranden. Het beeld van een strand op een onbewoond eiland is perfect, alleen niet exotisch. In plaats van palmbomen zorgen hier enorme pijnbomen voor schaduw en in plaats van zout zeewater zorgt het zoete water voor verkoeling op hete zomerdagen.

Het rustige water is het ideale alternatief voor de bulderende branding van de Atlantische Oceaan, vooral voor gezinnen met kleine kinderen. De watertemperatuur schommelt tussen 24 en 28 graden Celsius in de zomer. Plage de Maguide, aan de zuidwestelijke oever van het meer van Cazaux-Sanguinet bij het Plage de Biscarrosse, is misschien wel het mooiste plekje in deze regio.

Meer Frankrijk

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Graag ontvang ik informatie over de mogelijkheden “eilandhoppen atlantische kust”. Groet, Pieter Sturm

    1. Beste meneer Sturm, bedankt voor uw bericht. Wij raden u aan daarvoor contact op te nemen met een in Frankrijk gespecialiseerde reisagent.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *