Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Bretagne, een bijzonder stukje Frankrijk

Bretagne, met haar grillige ruige rotskusten, parelwitte zandstranden en pittoreske vissersdorpjes is misschien wel het mooiste stukje Frankrijk. Wat maakt dit deel van Frankrijk nou zo uniek?

Breizh

Heb je op de middelbare school net zo hard geoefend op het Frans en denk je jezelf net een beetje verstaanbaar te kunnen maken in La douce France, vergeet het maar als je naar Bretagne reist. Het Bretons, een Keltische eigen taal, wordt nog altijd door een groot deel van de inwoners van Bretagne gesproken. Sterker nog er is een ware revival aan de gang. Steeds meer jongeren spreken naast Frans ook het brezhoneg. Maak je geen zorgen, naast aanduidingen in het Bretons, zijn verkeersborden en dergelijk ook in het Frans beletterd.

➡️ Lees ook: Finistère, het einde van de wereld in Bretagne

Een streepje voor

Bijzonder Bretagne
Het verhaal dat over de Bretonse streep de ronde doet, gaat als volgt: De lokale bevolking van Bretagne spon garen en vervaardigde kleding voor de Franse marine. Elk shirt telde eenentwintig strepen, het aantal strepen zou een ode zijn aan Napoleon, die maar liefst 21 slagen behaalde (behalve die bij Waterloo, maar dat is weer een ander verhaal). Ruwe zeebonken die in de 19e eeuw met schepen van Frankrijk naar Engeland voeren, droegen een warme wollen variant. Mocht er tijdens de overtocht iemand overboord slaan, kon de crew elkaar in gestreepte trui makkelijk herkennen. Hij had een streepje voor ten opzichte van andere opvarende, die dikwijls maar moesten zien hoe zij zich redden.

Sla zeker een trui(tje) in, als je in Bretagne bent. Inmiddels is het een tijdloos mode item. Bovendien gingen vele celebs je in een dergelijk kledingstuk voor. Wat dacht je van Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Pablo Picasso of James Dean?

Galette vs. crêpe

Bijzonder Bretagne
Verwar ze niet met elkaar, de galette en de crêpe. Het verschil tussen deze twee pannenkoeken? De galette is een boekweit pannenkoek, die je eet met hartig beleg. Als je die helemaal opgepeuzeld hebt, doe je jezelf tegoed aan een crêpe. Deze is gemaakt van tarwe meel, bestrooit met zoetigheden. Je maakt je lunch helemaal typisch Bretons, met een mok (geen glas) lokale appelcider. Yec’hed-mad!

➡️ Toerisme Bretagne zette 10 goede ideeën om je smaakpapillen te testen op een rij

Wat maakt Bretagne voor jou bijzonder?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *