Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eifel, vol natuur & cultuur, dat rij je toch niet zomaar voorbij!

Duitsland Eifel vakwerkhuizen

De Duitse Eifel

De Eifel in Duitsland. Velen rijden er jaarlijks via de autobahn doorheen, op weg naar hun vakantiebestemming verder op richting het zonnige zuiden. Nee, garantie op zon heb je in de Eifel niet. Het kan er prima zomerweer zijn maar het gebied staat ook bekend om de regen die er vallen kan. Het is dus geen zonbestemming maar mensen die van natuur, cultuur en historie houden kunnen prima in de Eifel terecht.

Duitsland Eifel straatje

Natuurlijk Eifel

De Eifel is een heuvelachtig gebied in het westen van Duitsland en rijk aan natuur. De heuvels zijn bedekt met bossen en lager gelegen gedeeltes bestaan uit landbouwgrond. De hoogste berg is de Hohe Acht en meet 747 meter boven zeeniveau. Er zijn meerdere natuurparken in te vinden die een beschermde status hebben. Van oorsprong is het een vulkanisch gebied. Dit is nog terug te zien in de ronde krater meren die ook wel Eifelmaren genoemd. Ze zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen. In de vele riviertjes en beken in met name het noordelijk deel van de Eifel kan worden gevist op forel. In de (stuw)meren kan zomers worden gezwommen.

Ook is het mogelijk een tochtje met een boot maken of er in te vissen. Vanwege de vele natuurgebieden leent de Eifel zich uitstekend voor het maken van wandelingen of fietstochten Ook zijn er veel speciale paden om op te mountainbiken.

Cultuur en historie

Duitsland Maria Laach

Op het gebied van historie en cultuur valt er ook veel te ontdekken bij onze oosterburen. Ook in de Eifel hoeft de cultuursnuiver zich absoluut niet te vervelen. De Romeinen bijvoorbeeld bouwden hier op veel plaatsen hun bouwwerken. Op diverse plekken zijn nog overblijfselen uit deze te tijd te bekijken in musea die overigens niet alleen in de grotere steden te vinden zijn maar ook in de regionale musea. De regio is ook bekend om de aanwezigheid van vele eeuwenoude kloostergebouwen. Bekend voorbeelden zijn de kloosters in Maria Laach en de abdij van Prüm. Wilt u een grote stad bezoeken speciaal om historie en cultuur dan is de stad Aachen een tips om heen te gaan. In deze stad zijn tal van oude bouwwerken en musea te vinden.

Waarom naar de Eifel?

Het gebied is vanaf Nederland binnen een paar uur te bereiken. Niet al te lang rijden en toch aankomen in een compleet andere wereld dan thuis. Dit geeft gelijk al een vakantiegevoel. Groene beboste heuvels, beken en meren, natuurparken zullen buitenmensen zeker aanspreken. Bezoek knusse en gezellige vakwerkstadjes als Monschau en Monreal en slenter rond in de eeuwenoude binnensteden. Je leest het, de Eifel is een meer dan geschikte plek voor veel verschillende soorten mensen. Zowel rustzoekers, natuurliefhebbers of actievelingen zullen zich hier zeker vermaken. Het is dichtbij gelegen en daarom zeer geschikt om voor een lang weekend weg of een korte vakantie te overnachten in de Eifel.

Meer Duitsland:

Ruhrgebied, industrieel erfgoed, kunst(werken) en groene zones
Doen: Trabi Safari dwars door Berlijn
Düsseldorf voor foodies – een stad om je vingers bij af te likken

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. De Eiffel is zo mooi! We zijn er ooit een keer heel kort geweest, maar ik wil nog wel meer ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *