Zoek
Sluit dit zoekvak.

Düsseldorf voor foodies | Een stad om je vingers bij af te likken

Düsseldorf voor foodies

Is Düsseldorf voor foodies? Als je het OmniTraveler vraagt, is het antwoord op deze vraag, ja. We bezochten de hoofdstad van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen tijdens Düsseldorf Gourmet Festival, dineerden op grote hoogte en liepen een ochtend lang langs alle lekkere plekken in de stad.

Düsseldorf voor foodies: Neem deel aan Düsseldorfs kulinarische Seele

Als er een ding geschikt is in Düsseldorf voor foodies, dan is het wel de zogeheten kulinarische Seele. Het het zaterdagochtend, iets voor de klok van 10.00 uur. Her en der schuifelen stelletjes rondom het Jan Wellem monument dat de Marktplatz de oude stad siert. “Ja, die,” fluister ik tegen vriendlief, “die hebben een papiertje in de hand. Die doen vast mee aan de food tour door de stad.” Op het moment dat de klokken van een nabij gelegen kerk de klokken luidt, komt een klein maar kordaat vrouwtje aangestapt. “Wie gaat er mee? Dit is een ochtend in Düsseldorf voor foodies.” Een grijs ANWB echtpaar kijkt enigszins verschrikt naar het excentrieke vrouwtje dat zich uitgeeft voor gids, maar zet dan toch samen met de rest van de groep weldra de pas erin.

Eerste stop: Uerige brouwerij

Amper vijf minuten na de start van de culinaire wandeling houden we reeds halt. De eerste stop dient zich aan. Een brouwerij, een van de vele in de stad waar je het lokale Altbier drinkt. Een biersoort die al eeuwenlang in Düsseldorf en het hele RIjnland wordt gebrouwen. Altbier is een bier van hoge gisting, zoals dat zo mooi heet en kent een redelijk laag alcoholpercentage. Het wordt geschonken in eveneens redelijk kleine glazen.
➡️ Goed om te weten. De ober blijft bier op je tafel zetten, zolang je je glas niet met een viltje afdekt.

Op een lege maag kun je geen bier drinken, daarom krijgen we tijdens deze Düsseldorf voor foodies rondleiding een spoedcursus gevulde eieren maken. Ondanks dat het feit dat ik het ontbijt nog maar amper achter de kaken heb, smaakt het prima.

Waar Düsseldorf de mosterd bewaart

Dat zou een leuk gezegde kunnen zijn, voor de volgende stop, de Düsseldorfer Senfladen. In dit mosterd winkeltje sta je versteld van de mogelijkheden die mosterd biedt. Mosterd met kersten, knoflook, altbier…Zoveel verschillende smaken, zag ik in ieder geval nog nooit bij elkaar.
➡️ Durf jij het aan? Je tanden te zetten in een bonbon gevuld met mosterd?

Düsseldorf mosterd

Rondje Carlsplatz

Inmiddels tikt de klok verder. 11.00 uur koffietijd. Hoewel Duitsers Kaffee & Kuchen, een begrip in Duitsland, doorgaans voor de middag bewaren, valt ons gezelschap in de ochtenduren aan op de oververse marmercake. Speciaal voor onze groep is er een tafel gedekt, in het zonnetje, op de hippe Carlsplatz. Deze voormalige groente- en fruitmarkt is op dit moment the place to be voor iedereen die de lekker eten wel kan bekoren.

Het is dat de tijd – en onze gids – het niet toelaat, maar ik zou graag bij elke kraam stoppen om van al het lekkers te proeven. Gelukkig lopen we niet overal aan voorbij. Een goed glas wijn, vergezeld met bijpassende kaas van de buurman, daar houden we zeker even voor stil. Net als het bonte winkeltje van Inka. Niet alleen verkoopt ze tal van delicatessen, maar ook diverse aroma’s. We proeven van ‘verse tomaten’, ‘net geplukte hazelnoten’, ‘barbecue’ en meer. Wonderbaarlijk hoe sterk een druppel van deze natuurlijke aroma’s smaakt.

Meer dan drie uur lang proeven

Overal waar we met onze groep aanleggen, wordt onze gids onthaalt als een goede vriendin. Ze kent iedereen bij naam en ook de winkeleigenaren of obers in de cafés kennen onze parmantige reisleidster. Meer dan uur lang, lopen we kris kras door Düsseldorf en proeven van vanalles en nogwat. We eindigen de tour bij een andere brouwerij waar met een Altbier in de hand proosten op elkaars gezelschap en de stad. Met een goed gevulde goodiebag (inclusief vouchers om tegen korting nog meer lekkers aan te schaffen) lopen we met volle magen naar het restaurant waar we gereserveerd hebben voor de lunch. Als dat er nog maar bij past…..

Waag je aan het lokale gerecht Himmel un Ähd

Eerlijk is eerlijk, Himmel un Ähd is niet my cup of tea. Echter ben ik wel van mening dat je alles moet proberen, zeker als het om een gerecht gaat waar de stad en/of streek bekend om staat.

Wat is Himmel un Ähd?

Wanneer je Himmel un Ähd vertaalt, krijg je hemel en aarde. Een gerecht dat geroemd wordt door zijn eenvoud. De hemel is vertegenwoordigd door de appelmoes. Appels vallen immers vanuit grote hoogte (de hemel) uit de boom. De aarde, die vindt je op je bord terug in de vorm van aardappelpuree. Het geheel wordt doorgaans afgemaakt met een bloedworst.

De worst hadden ze wat mij betreft achterwege mogen laten, de rest was eigenlijk best smakelijk. At jij dit gerecht al eens?
➡️ Wij aten dit streekgerecht bij restaurant Im Goldenen Ring, maar je treft Himmel un Ähd bij diverse restaurants in de stad op de kaart.

Düsseldorf voor foodies: Plan je trip tijdens Düsseldorf Gourmet Festival

Het Gourmet festival is op en top Düsseldorf voor foodies. Dit beroemde festival wordt jaarlijks drie dagen lang georganiseerd aan de beroemdste straat van de stad, de Königsallee. Internationale restaurant laten je het water in de mond lopen. Van gemarineerde olijven tot bijzondere kazen, exclusieve wijnen tot microbrew bieren en van zoete cannoli tot hippe koffies. Tijdens ons bezoek aan de stad liepen we menig rondje op het festival.
➡️ Check hier alle gegevens voor het volgende Gourmet festival in Düsseldorf.

Düsseldorf voor foodies: Ga de lucht in

Een beetje vreemd, maar erg leuk en lekker. Een bezoek aan Düsseldorf voor foodies is niet compleet zonder dit spektakel. Tijdens ons bezoek (2019) aan de stad, staat aan de kop van de eerder genoemde Königsallee, de zogeheten Gourmetfleisch Dinner in the Sky. Ik vermoed dat ik niet echt uit hoef te leggen dat je voor dit diner de lucht in gaat.

De plaatsen voor dit ‘restaurant’ gaan als zoete broodjes over de toonbank. Tegen de tijd dat ik vriendlief overtuigd heb, dat dit echt iets is wat we moeten doen, zijn veel tijden al niet meer beschikbaar. We reserveren uiteindelijk voor de ‘lunch’ waarbij we om 16.00 uur de lucht in zullen gaan. Wanneer we ons rond 15.45 uur melden op de Graf-Adolf-Platz, krijgen we te horen dat het nog wel even gaat duren. Er is vertraging. Geen probleem, lopen we toch gewoon nog een rondje over het Gourmet Festival.

Een paar mensen wordt stilaan minder mondig dan toen we op de grond stonden. Het is ook een rare gewaarwording, met tafel en al de lucht in gaan. Terwijl alle ingesnoerde restaurantgangers nog wat onwennig om zich heen kijken, staan de chefs zich al in het zweet te werken. In een uur tijd zullen zij diverse vleesgerechten serveren. De Big Green Egg draait overuren.
➡️ Meer info? Check de website van Gourmetfleisch Dinner in the Sky

Meer Duitsland

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *