Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Oktoberfest München, daar moet je bij zijn

Duitsland Munchen Oktoberfest

Oktoberfest komt er weer aan!

München, waar modern en folklore hand in hand gaan. Naast architectonische hoogstandjes, weidse parken en topmusea tref je in de stad eveneens lederhosen, dirndl’s en degelijke Duitse restaurants met Sauerbraten, Buttermöhren und Bratkartoffeln op de kaart. Verder staat er een ding synoniem voor München, het Oktoberfest.

Oud versus modern

De Altstadt van München barst uit haar voegen van de wereldberoemde brouwerijen en gemoedelijke stubes. Het eeuwenoude Rathaus torent boven de vele vakwerkhuizen uit. Voor een adembenemend uitzicht over de oude stad beklim je ‘Alter Peter’ zoals de Sint Peterkerk, de oudste kerk van de stad, door de locals liefkozend genoemd wordt. Wanneer het een heldere dag is kijk je zo naar de Alpen. Vergaap je aan Rubens en Rembrandt in de Alte Pinakoteke of bewonder de fraaie glas-in-lood ramen van de Frauenkirche met haar typische ui-vormige koepels.

Het voormalige Olympische Stadion, gelegen buiten het centrum, toont een stukje vooruitstrevende bouwkunst. Modern München ligt aan je voeten hoog op de Olympiaturm. Wanneer je toch in de buurt bent, sla het futuristische gebouw van BMW Welt niet over. Voor een portie moderne kunst stap je Pinakoteke der Moderne binnen of vergaap je je aan de vele streetart in de stad.

Ozapft is

Elk jaar trekken niet minder dan 6,5 miljoen bezoekers naar de Duitse stad om er het grootste bierfestival ter wereld bij te wonen, het Oktoberfest. Om maar direct een misverstand uit de weg te ruimen, dit gigantische feest vindt plaats in september. De dag waarop het spektakel losbarst hangt van het volgende af; de start van het Oktoberfest vangt elk jaar aan op de eerste zaterdag na 15 september. De festiviteiten worden neergelegd op de eerste zondag van oktober. Echter mocht de kalender dan 3 oktober aangeven, dan gaat het feest een dagje langer door. De Dag van de Duitse Eenheid – op 3 oktober – zal nimmer de laatste dag van het festival zijn.

Zodra de legendarische woorden “Ozapft is” door de burgervader om precies 12.00 uur ’s middags uitgesproken zijn, stopt het dagelijkse leven in München en denkt iedereen nog maar aan een ding, feest.

Oktoberfest

Geschiedenis Oktoberfest, zo begon het

Reeds in 1810 vond het eerste feest plaats, al droeg het toen nog niet de naam Oktoberfest. De toenmalige kroonprins, Lodewijk van Beieren, trad in het huwelijk met zijn lieftallige bruid Therese van Saxony-Hildburghausen. Het heugelijke feit werd gevierd met een groot feest, de plek waar de festiviteiten plaatsvonden werden naar de prinses vernoemd, Theresienwiese. Door de eeuwen heen is het nog altijd een plek om te feesten, de wies’n, zoals de locals de plek noemen, is the place to be voor het jaarlijkse Oktoberfest. Een plek waar ooit een adellijke verbintenis werd gevierd, groeide uit tot dé feestlocatie van Duitsland. Wist je trouwens dat dit jaar het Oktoberfest haar 185e editie viert? Elk jaar verandert het terrein in een plek van saamhorigheid en gezelligheid. Enkel gedurende oorlogsjaren en een cholera epidemie, bleef het stil op het terrein.

Feest op het festivalterrein

Alvorens de officiële aftrap van het Oktoberfest plaatsvind, is er voorafgaand aan de festiviteiten een traditionele intocht van de Wiesnwirte und Brauereien. Deze stoet vol bierkarren voortgetrokken door sterke paarden, vangt aan in de Josephspitalstraße om uiteindelijk te eindigen bij het Theresienwiese feestterrein. Mis ook zeker de andere parade, luisterend naar de naam Trachten- und Schützenzug (hierin spelen klederdracht en de schuttersgilden een grote rol) niet.

Wie denkt dat München een lint van bierhallen is, heeft het mis. Het Oktoberfest speelt zich voornamelijk af op het Theresienwiese festivalterrein. Behalve de verschillende hallen staan er tal van kermisattracties en ontbreken de stalletjes met traditionele Duitse gerechten uiteraard niet.

Prijzen op het Oktoberfest

In 2017 betaalden de bezoekers van het Oktoberfest de volgende prijzen:

 • Bier per pul (1 liter) tussen € 10,60 – € 10,95. Denk er aan, fooi wordt verwacht
 • Witbier per pul (1 liter) € 12,35
 • Tafelwater tussen € 8,73 – 9,64
 • Frisdrank € 9,55

Insider tips voor een geslaagd Oktoberfest

Ik sprak met doorgewinterde Oktberfest bezoekers en verzamelde handige tips voor een geslaagd Oktoberfest.

 1. Plannen voor een bezoek aan het Oktoberfest? Boek ruim op tijd, minimaal een half jaar voor aanvang van het feest, de accommodatie. Hotels zitten snel vol en de prijzen stijgen in rap tempo.
 2. Voor de beste plaatsen in een van de biertenten, reserveer je vooraf. Geen reservering betekent lange wachttijden of dat je als groep niet bij elkaar kunnen zitten. Wachten tot er een plekje vrijkomt bij Hofbrau, veruit de populairste tent, is af te raden, de kans is nihil. Reserveren voor tafels in het weekend is praktisch onmogelijk.
 3. Indien mogelijk, plan een bezoek aan het Oktoberfest buiten het weekend. Minder druk en zeker zo gezellig.
 4. Trek je lederhosen of dirndl aan. Zonder deze outfit wordt je wel toegelaten maar val je hopeloos uit de toon. Ga voor een originele outfit (eventueel te huur) en niet voor een exemplaar uit de Nederlandse feestwinkel.
 5. Oefen op het schlagers repertoire, het verhoogd de feestvreugde en de locals zullen je accepteren als een van hen.
 6. Laat je rugzak in het hotel. Grote tassen en rugzakken zijn in veel tenten niet toegestaan. Net als professionele camera apparatuur, die mag enkel met vergunning mee de tent in.
 7. Op de tafels staan is uit den boze, op de banken staan mag doorgaans wel.
 8. Bierpullen blijven in de tent. Het maakt niet uit of ze vol of leeg zijn, het glaswerk verlaat de feestplek niet.
 9. Neem contant geld mee. In vrijwel alle tenten dient contant afgerekend te worden. Hou ook rekening met fooien. Reken op ongeveer 10% per rondje.

Sla het vat maar aan, proost met volle pullen, want Oktoberfest 2018 (22 september t/m 7 oktober) staat voor je het weet voor de deur. Meer info lees je hier na.

Dit artikel schreef ik voor/verscheen eerder in Traveletc. magazine (uitgave van UNIGLOBE) #23 najaar 2017

Meer Duitsland

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *