Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De essentie van Azië | Pagodes, gebedsmolens & heilige koeien

De essentie van Azië boek cover

Dit is voor Jolanda en Olaf de essentie van Azië

De essentie van Azië is het werk van Jolanda Schepers en Olaf Tetteroo. Beiden opgegroeid in Limburg, maar beiden ook behept met een enorme drang om meer van de wereld te zien. Samen reisden ze voor hun boek naar het continent waar Jolanda zich altijd prettig heeft gevoeld. Zij, pen en papier in de aanslag, hij gewapend met zijn camera. Het resultaat 256 pagina’s Azië inspiratie.

De essentie van Azië

Ik kan me – als ware Asiaholic – direct vinden in de gedachtegang van Jolanda:

“Azië is voor mij het continent waar ik me vanaf het begin prettig heb gevoeld, een plek waar ik rust vind en waar ik mezelf kan zijn. Elke keer als ik naar dit deel van de wereld reis, voelt het als thuiskomen. Voor mij voelt Azië als een oeroude bekende, die ik al sinds lang vervlogen jaren ken en waar ik telkens een onuitgesproken gevoel van herkenning vind.”

Noord-India

Het boek is in verschillende hoofdstukken gedeeld, beginnende met Noord-India. Ooit las ik – ver voordat ik zelf echt bereisd raakte – de backpacker klassieker ‘Ben je ervaren?’. Aan hoe de hoofdpersoon van dat boek zijn eerste eerste ervaringen met het immens grote land schetst, moet ik denken, wanneer ik de eerste pagina’s van het zwaarlijvige boek van Jolanda en Olaf lees.

Druk in de overtreffende trap en de welbekende Delhi-belly,vormen de rode draad van de eerste passages van dit hoofdstuk. Eenmaal gewend aan India, beginnen de avonturen pas echt. Van Jaisalmeer tot Jodhpur, Udiapur en verder. Voor wie het zich afvraagt, de belevenissen bij de Taj Mahal  komen – vanzelfsprekend – ook aan bod. Een verslag van bijzondere ontmoetingen waarbij de auteur de ene keer de reizigerspet draagt en dan weer de toerist uit hangt.

India

De essentie van Azië: Zuid-India

De hitte doorstaan, dat is wel een dingetje in het hoofdstuk over Zuid-India. Gelukkig, bieden de tempels die het tweetal veelvuldig bezoekt, de nodige schaduw. Ook wordt een kijk in het spirituele leven niet geschuwd. Er is immers genoeg om te overpeinzen. Kinderen die alleen zijn, het eren en herdenken van dierbaren en zo meer.

Hoog in de bergen hoopt Jolanda een tijger te spotten. Lees zelf het boek om te zien of dat geluk haar treft.

➡️ Lees ook: Zuid-India | Esther reisde 1.300 kilometer door Tamil Nadu en Kerala

Cambodja & Laos

Eigenlijk vind ik het persoonlijk een beetje jammer dat deze twee boeiende bestemmingen in een hoofdstuk zijn gebundeld, maar de beschreven ervaringen zijn er niet minder om. Aangezien ik zelf, met mijn gezin, per trein van Bangkok naar de Cambodjaanse grens reisde zijn de passages over deze rit deze rit een feest der herkenning. Ook het gesteggel aan de Cambodjaanse grens omtrent de visa waarover Jolanda schrijft, is me niet vreemd.

Cambodja-Siem-Reap-Local-Life-Angkor-weerspiegeling

In een bestemming als Cambodja mag een bezoek aan Angkor Wat natuurlijk niet ontbreken. Ooit jankte ik de ogen uit mijn hoofd in de voormalige Khmer Rouge gevangenis Tuol Sleng / S21. Jolanda kopt naar aanleiding van haar bezoek;

“De slachtoffers lijken mij smekend aan te kijken, alsof ze willen vragen of iemand ze hier weg kan halen.”

Na het bijwonen van het Khmer nieuwjaar verruild het reizende duo Cambodja voor Laos. Ze komen het land binnen bij Pakse en verkennen vandaar uit Wat Phou. Een parel!

➡️ Lees ook: Vat Phou Champasak, hoe ik dit tempelcomplex voor mezelf had 

Helaas, althans dat ben ik van mening, reist het tweetal daarna per vliegtuig door naar de hoofdstad van het land, Vientiane. En, zoals het boek weergeeft, hebben ze het meest idyllische plekje van het land voor het laatst bewaard. Tot mijn verbazing, kiezen de reizigers niet direct voor de schoonheid van Luangprabang, maar voor het zwembad.

De essentie van Azië: Myanmar

In het boekwerk staat, helaas, niet beschreven wanneer Jolanda en Olaf Myanmar bezochten. Maar de zin ‘er zitten geen andere Westerlingen..’ is anno nu (het boek zag in december 2019 het licht) in Yangon een beetje een uitzondering aan het worden. Kort durft de schrijfster het aan, de donkere pagina’s van de geschiedenis van het land te belichten. Daar het geen politiek geëngageerd schrijven is, gaat de volgende alinea al weer over de chaotische tafelen in de voormalige hoofdstad.

“Het valt me op dat er verder niemand over het verleden praat, alsof er niets gebeurd is….”

De essentie van Azië Myanmar

Graag was ik als lezer net iets meer te weten gekomen over het plaatsje Nyaung, nabij de wereldberoemde stad Bagan. Naast de tempelstad houden de auteur en de fotograaf ook halt bij Mount Popa, de Ubein Bridge nabij Mandalay en Hsi Paw aan. Een trektocht door de bergen brengt hen uiteindelijk bij het Inle meer. De prachtige omgeving heeft ook een keerzijde als blijkt dat je een Delhi-belly ook in Myanmar op kunt lopen.

➡️ Tip: Lees het boek/ bekijk de film Twilight Over Burma: My Life as a Shan Princess, dit boek wordt ook besproken in De essentie van Azië.

China & Tibet

Waar een reis door China anders te beginnen dan in Beijing? De must-sees worden in deze wereldstad door ons reizende duo niet geschuwd. Helaas, trappen zij, zoals velen in de ’tuktuktruc’ in de Chinese hoofdstad om vervolgens in een andere scam te trappen.

Chengdu, is de volgende bestemming op het programma. Meer en meer ziet het stel in dat Engels geen gemeengoed is in China, maar dat mag de pret niet drukken. Wie Chengdu zegt, zegt panda’s. Met deze zwart-witjes nog op het netvlies wordt de reis voortgezet met een vlucht naar Lhasa.

De essentie van Azië Chengdu panda

Gebedsmolens, tempels, kloosters, karma en hoogte(ziekte) domineren de dagen in Tibet. Na de trip naar deze bestemming, keert men terug naar China  om er dit keer het zuiden te ontdekken. Lijiang, en vervolgens de indrukwekkende Tiger Leaping Gorge, welke mooi en spannend tegelijkertijd is.

De levensechte aanblikken van de soldaten van het wereldberoemde terracotta leger in Xian zijn de laatste bezienswaardigheid alvorens men terug in Beijing beland.

De essentie van Azië: Yushu

Waarom Yushu een eigen hoofdstuk toebedeeld heeft gekregen,is mij niet helemaal duidelijk. Mijn inziens had dat eveneens onder het kopje China & Tibet gevangen kunnen worden. Vermoedelijk is dit een separate reis geweest en derhalve ook een apart reisdagboek dat Jolanda in het boek deelt.

De tweede keer Tibet, het Tibet zoals, voor Jolanda, Tibet bedoelt is. Opnieuw lijkt de hoogte parten te spelen, maar de ontdekkingstocht gaat onvermoeid verder. Opnieuw zijn kloosters de rode draad tijdens het bezoek aan dit stukje van onze aarde. Toiletteren bij nomaden? Een kwestie van goed mikken. De gastvrijheid is hartverwarmend, het bijwonen van een boeddhistisch festival uniek. En hoe verrassend is het dat zo ver van huis sommige rituelen verdacht veel op die van ons lijken, terwijl andere gebruiken letterlijk en figuurlijk mijlen ver van ons afstaan.

De essentie van Azië praktisch

Het boek ‘De essentie van Azië’ komt recht uit het hart van Jolanda en Olaf. Ze hopen met hun boek de liefde die zij voor dit prachtige continent en voor het reizen hebben over te brengen. Mijn inziens is dat prima gelukt. De verhalen zijn geschreven alsof je – stiekem – over Jolanda haar schouder meeleest in haar reisdagboek en het begeleidend beeldmateriaal is prachtig.

Het enige wat ik me afvraag is; ‘Waarom Olof gekozen heeft voor deze coverfoto, aangezien er mijn inziens zoveel mooiere (meer aansprekend) materiaal in het boekwerk terug te vinden is.

De essentie van Azië Jolanda Schepers Olaf-Tetteroo

Titel: De essentie van Azië
Auteur: Jolanda Schepers
Fotografie: Olaf Tetteroo
Uitgeverij: Het Boekenschap
Omvang: 256 pagina’s
ISBN: 9789492723741
Prijs: € 33,95
Verkrijgbaar: In de boekhandel of via de site van het Boekenschap

Noot: Behoudens de cover en de foto van Jolanda en Olof is er in dit artikel gebruik gemaakt van archiefmateriaal van OmniTraveler en stockfoto’s ter ondersteuning van het verhaal. Wil je de schitterende foto’s van Olaf aanschouwen, schaf dan – zeker – het boek aan.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *