Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Buriram, Khmertempels, razende motoren en voetbalhelden

Buriram Isaan Thailand

Buriram, misschien heb je er wel eens van gehoord? Misschien ook niet. Bij voetbal- en motorsportliefhebbers gaat er wellicht een belletje rinkelen. Of bij liefhebbers van oude Khmer tempels, want die vindt je hier in dit gedeelte van de Isaan namelijk ook. Dat is niet zo raar, want aan de zuidkant van de stad (en de provincie) vormen de Dongrek bergen de grens met Cambodja.

Waarom Buriram?

Om heel eerlijk te zijn weet ik niet eens meer precies waarom het besluit viel Buriram op te nemen in onze roadtrip door de Isaan (Noordoost Thailand). Waarschijnlijk was het qua ligging een goed idee om halt te houden. Toen ik me verder in deze plaats ging verdiepen, viel al snel de beslissing om niet een maar twee nachten in deze stad te blijven.

Buriram is als stad – in mijn ogen – niet zo heel erg bezienswaardig. Een beetje rommelig en chaotisch en een echt centrum heb ik maar moeilijk kunnen ontdekken. Maar dat even terzijde.

Bezienwaardigheden in/nabij Buriram

Van eeuwenoud tot hypermodern. Kies wat je wil zien.

Phanom Rung historical park

Buriram entree tempel Thailand Isaan

Vergeet Sukothai, vergeet Ayutthaya, vergeet zelf een klein beetje Angkor Wat. Phanom Rung Historical Park zal je mond open doen vallen van verbazing. Wat een prachtig stuk geschiedenis ligt hier. De tempels zijn gebouwd in de kenmerkende Khmer-stijl en je kunt niet anders dan vergelijkingen met Angkor Wat – dé bezienswaardigheid van Cambodja – zien en zoeken.

Het bouwwerk stelt de heilige Hindoe berg Kailash voor, en is prachtig gelegen in het historische park. Rijstvelden en uitgedoofde vulkaantoppen domineren de horizon. Tijdens ons bezoek is het een Boeddhistische feestdag in Thailand, de locals hebben deze vrije dag aangegrepen om – samen met ons – in de brandende zon de vele traptreden naar de hoofdtempel te bedwingen.

Wij reden met onze huurauto naar het historical park, Reizen met openbaar vervoer is wat lastig. Vanuit Buri en Nang Rong gaan bussen/minibusjes richting het terrein. Of pak een taxi/songthaew. Op het inmens grote parkeerterrein is plaats genoeg voor je huurauto. Taxi’s staan klaar om je terug naar de stad/het busstation te brengen. Heb je nood aan souveniers, trek gekregen of kan je keel wel een koel drankje gebruiken. Het is allemaal aanwezig in de talloze stalletjes in en rond het complex.

📍 บ้านยายแย้ม Ta Pek, Chaloem Phra Kiat District, Buri Ram 31110, Thailand

Prasat Muang Tam

Prasat Muang Tam Buriram Isaan Thailand

Geheel onterecht bezoeken reizigers – dat wil zeggen, zij die sowieso al naar de Isaan reizen, want die zijn doorgaans op een hand te tellen – dit 1.000 jaar oude Khmer complex over. Ja, het is minder groot dan Phanom Rung, maar zeker niet minder indrukwekkend. Zeker als je de beschikking hebt over eigen vervoer, zeker (ook) even aanleggen.

📍 ปราสาทหินเมืองต่ำ Chorakhe Mak, Prakhon Chai District, 31140, Thailand

Khao Kradong Forest Park

Helaas, was er niet genoeg tijd tijdens het verblijf in Buriram om (ook) het Khao Kradong Forest Park te bezoeken. De eindeloze trap – geflankeerd door twee naga’s – brengt je naar de top van een gedoofde vulkaan. Het grote Boeddhabeeld siert de top. Thai komen graag naar deze plek omdat het voor hen een heilige plek is. Ze komen er om Boeddha – en een replica van diens voetafdruk – te aanbidden.

📍 วนอุทยานเขากระโดง ต.เสม็ด อ.เมือง จ.บุรีรัมย์ เสม็ด, Mueang Buri Ram District, Buri Ram 31000, Thailand

Chang International Circuit

Sinds 2015 is Thailand en Buriram in het bijzonder, een racecircuit rijker. In oktober 2018 hostte Thailand ervvoor het eerst de MotoGP. Ook als er geen wedstrijden zijn, is het leuk het circuit te bezoeken. De tribunes zijn op dat moment vrij toegankelijk zodat je een mooi zicht op de baan hebt.

📍 444 Moo 15 Buriram Buri Ram 31000, Thailand

I-Mobile Stadium

Buriram United – dat in de hoogste klasse van de Thailand league speelt – heeft, vanzelfsprekend, een eigen stadion. Het I-Mobile Stadium, is het thuis van 33.325 fans. Wanneer er geen trainingen of wedstrijden op het programma staan, is het mogelijk het stadion met een georganiseerde tour te bezoeken.

Buriram Castle

Rondom het stadion en nabij het circuit ligt een compleet nieuw opgetrokken winkelcentrum (inclusief Buriram United fanshop) luisterend naar de naam Buriram Castle. Eten, drinken, shoppen en vrolijk zijn, lijk hier het motto. Van als Pad Thai tot Dunkin Donuts en van souveniers tot drogisterij. Zoek je iets, je vind het naar alle waarschijnlijkheid hier.

Voor wie het niet lukt naar de Khmertempels buiten de stad te gaan, Castle of Lightning is een alternatief. Een stuk kleiner, maar geeft een goede (hetzij zeer beperkte) indruk van de Khmer rijkdom weer.

📍 Mueang Buri Ram District, Buriram 31000, Thailand

Amzing Thailand tipt

Het verkeersbureau van Thailand tipt verder nog:

  • Lam Nang Rong dam, waar je prachtige wandelingen kunt maken
  • Khao Angkhan temple met oude muurschilderingen over het leven van Boeddha
  • Buriram Monster Fishing Park, als hengelen op grote vissen je ding is. Dan is dit voor jou the place to be

Eten & Drinken

Zoals vrijwel overal in Thailand, is eten en drinken feitelijk nimmer ver weg. Buriram vormt daar geen uitzondering op. Hoewel ik zelf nimmer genoeg krijg van de Thaise keuken, denken reisgenoten daar soms anders over. Een leuke plek om even Westers te eten is Muang Pizza in Buriram. Heerlijke pizza in een restaurant/resort dat gerunt wordt door een Nederlander.

📍 Muang Pizza, Krasang, Mueang Buri Ram District, Buriram 31000, Thailand

Slapen in Buriram

Ray Hotel Isaan Thailand kamer Ray Hotel Isaan Thailand zwembad

OmniTraveler boekte via Booking.com twee nachten in het Ray Hotel. Ruime kamers, met balkon met uitzicht op rijstvelden, uitgebreid ontbijt en een zwembad. Kortom, eigenlijk niets mis mee. Enkel het personeel mag wel wat meer aandacht hebben voor de gasten.

📍 Ray Hotel, 515 Moo 8 Tambon Muang Buriram Isaan Ampor 3100

Meer Isaan

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *