Zoek
Sluit dit zoekvak.

Thailand | Nakhon Phanom, stad van de bergen

Nakhon Phanom T-shirt

Nakhon Phanom is onze derde overnachtingsplaats tijdens onze roadtrip door de Isaan (Noordoost Thailand). Langs de machtig Mekong, op steenworp afstand van Laos leggen we voor twee nachten aan en verkennen de stad en haar omgeving.

Nakhon Phanom Mekong

Nakhon Phanom

In de volksmond wordt Nakhon Phanom stad van de bergen genoemd. Eigenlijk is dat een beetje raar, want in de stad zelf zijn geen bergen. De bergen die – vermoedelijk bedoelt worden – liggen in aan de andere kant van de Mekong rivier, in Laos. Langs diezelfde rivier ligt een wandelboulevard opgesierd door een (tamelijk kitscherige) waterspugende Naga.

Verder tref je er in het centrum een klokketoren aan. Onze reisgids verklapt dat deze door gevluchte Vietnamezen geschonken is aan de inwoners van de stad. Uit dankbaarheid voor de geboden gastvrijheid ten tijde van de Vietnamoorlog. Tijdens deze oorlog had de Verenigde Staten hier een belangrijke militaire basis. Nakhon Phanom was daarnaast ook een belangrijk toevluchtsoord voor vele vluchtelingen uit Laos en Cambodja.

That Phanom

Niet naar That Phanom gaan vanuit Nakhon Phanom is hetzelfde als naar Parijs gaan en de Eiffeltoren geen blik waardig gunnen. Na het ontbijt stappen we in de auto en rijden naar That Phanom. Een rit van ongeveer zo’n 60 kilometer brengt ons naar het heiligste monument in de Isaan, de That Phanom. De 50 meter hoge stoepa is al van veraf te zien. Mocht je het bouwwerk – net als ik – vinden dat het er niet zo Thais er uit, dat klopt. De stoepa is gebouwd in Laotiaanse stijl naar een voorbeeld van een belangrijke tempelt in de Loatiaanse hoofdstad Vientiane.

Legenden vertellen dat de stoepa reeds vlak na het overlijden van Boeddha al gebouwd is. In het bouwwerk ligt een stukje rib van Boeddha opgeborgen. Het huidige exemplaar dateert uit de jaren ’70 van de vorige eeuw, aangezien andere stoepas de tand des tijds en de weerselementen niet wisten te doorstaan.

Net als de Thai trekken we onze schoenen uit en lopen kloksgewijs een rondje om het heiligdom. Daarna zoeken we verkoeling voor zowel ons hoofd als onze voetzolen.

Overnachten in Nakhon Phanom

Voor aankomst in Nakhon Phanom boekten we een kamer in het Fortune Viewkhong Hotel. Niet fantastisch, maar ook niet echt heel erg veel mis mee. Hier en daar wat achterstallig onderhoud, maar het personeel is uiterst vriendelijk en behulpzaam. Het onbijtbuffet gevarieerd en ’s avonds is er een grote avondmarkt voor de deur. Het kan slechter.

Eten & drinken in Nakhon Phanom

Je hoeft niet bang te zijn dat je in Nakhon Phanom van de honger of de dorst omkomt. Overal tref je restaurantjes lokaal of internationaal. Zelf hou ik altijd van lekkernijen proeven op de avondmarkt. Restaurant Ohio is ook een leuke plek om ’s avonds een hapje te eten. Bovendien hebben ze een grote koelkast vol lokaal gebrouwen biertjes.

Voor wie nood heeft aan goede koffie, raad ik je Café Le Landmark aan. Gevestigd in een prachtig oud pand, maar voorzien van hipster koffiekaart, aangevuld met taartjes en sapjes. Vanwege een enorme wolkbreuk schuilden we hier en dat was zeker niet onaangenaam.

Meer Thailand:

Bueng Kan, ongerepter wordt Thailand niet
Bird Thongchai Mcintyre
7 x doen op Khaosan road

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

3 reacties

  1. Isaan is een regio in Thailand die me erg bijzonder lijkt. Vooral omdat de meeste mensen dit deel overslaan.

    Ik heb naar Nakhon Phanom gezwaaid vanuit Laos 🙂

  2. ik kom al ruim 20 jaar in Nakhon Phanom. Langs de Mekong ligt inmiddels een nieuwe prachtige boulevard met een heus (veilig) fietspad. Elke zaterdagavond afgesloten voor verkeer en veranderd in een walking street met veel kraampjes, de meesten met heerlijke gerechten. Daarnaast liggen aan de Mekong diverse goedkope restaurants en terrassen met uitzicht op de Mekong. Als je in de buurt komt zeker een bezoek waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *