Zoek
Sluit dit zoekvak.

Los van alles (boek) | Over het najagen van dromen

boek Los van alles zeilboot Zouterik

Zwerven over wereldzeeën: Los van alles

Los van alles gaat over een droom najagen. Mariska en haar man deden het. Huis in de verkoop, werk opzeggen, iedereen uitzwaaien en met twee jonge dochters op hun zeilboot Zouterik de oceanen over, los van agenda’s en stress. Je durven overgeven aan een leven op zee, in een altijd bewegend huis van het formaat studentenkamer.

Hoe vat je 50 maanden samen in een boek?

Dat is de vraag die Mariska zichzelf stelt op haar blog. Het antwoord geeft ze eveneens zelf. Dat antwoord is niet. Natuurlijk is het niet te doen om het avontuur waarin zij zichzelf en haar gezin stortte in een paar honderd pagina’s samen te vatten. Elke dag, elk moment, elk avontuur zijn minstens talloze pagina’s waard.

Mariska en haar gezin

Zijn dromen bedrog?

Net als het leven aan de wal gaat ook het leven aan boord niet altijd over rozen. Soms lijkt het of vervelende voorvallen wel harder aankomen omdat het gezin soms van alles en iedereen verlaten is.

Is het leven op een tropisch eiland echt zo leuk als je zoon op een giftige vis trapt en het uitkrijst van de pijn. Kom je echt los van alles als je een telefoontje krijgt dat je moeder haar knie heeft gebroken? Als lezer voel je soms de twijfel tussen de regels door.

Daarentegen staan – vanzelfsprekend – talloze mooie momenten. Het contact met de lokale bevolking. Het gezin kiest er regelmatig voor een kerkdienst bij te wonen waar zij met het schip voor anker liggen. Dat blijkt een goed idee om snel te integreren en zorgt voor mooie momenten, zoals die keer op Taiti, waar de Nederlanders zonder al te veel woorden na de dienst een bloemenkrans omgehangen krijgen.

Natuurlijk zijn dromen geen bedrog. Pagina na pagina leer je het gezin beter kennen en leef je meer en meer. Zoals gezegd er zijn tegenslagen. Grote (Covid) en kleine maar dit is een avontuur dat niemand hen meer afneemt.

Echt los van alles?

Het is verleidelijk hier een antwoord op te zoeken, maar het verhaal gaat verder dan dat. Over durven loslaten en onzekerheden omarmen. Terug naar het oergevoel.

” We zijn in ons westerse leven vergeten wat de natuur ons zeggen wil, hebben onze zintuigen laten lamleggen door onze levensstijl. Daarmee sluiten we onze ziel  af van ons instinctieve waarnemingsvermogen. Leven op de Zouterik doet mijn zintuigen ontwaken.” Bron: passage uit het boek (p. 268)

Laat je meevoeren met deze onvergetelijke reis. Een reis vol ontmoetingen, tegenslagen, vriendelijke locals en vervelende consulaatbeambten. Naderende orkanen en tropische stranden. HEMA-kratten vol medicijnen en motivatie zoeken voor het thuisonderwijs. Geniet van het ‘dagboek’ dat meer werd dan een reisverslag.

Los van alles praktisch

Titel: Los van alles. Zwerven over de wereldzeeën
Auteur: Mariska Woertman
Uitgever: Uitgeverij Brandt
Omvang: 360 pagina’s
ISBN: 978 94 93319 08 0
Prijs: € 25,-
Verkrijgbaar: te bestellen bij Bol of verkrijgbaar in je boekhandel

Meer leesvoer

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *