Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bijzonder Kroatië | 5x ongewone bezienswaardigheden

Zo bijzonder is Kroatië!  We delen graag 5 unieke bezienswaardigheden verspreid over het hele land met je. Van de kleinste Europese stad tot het smalste straatje ter wereld, je vindt het in Kroatië en deze bezienswaardigheden zijn een leuke en unieke aanvulling op alles waar je het land al van kent.

Bijzonder Kroatië: In je Hum

Wanneer je het woord ‘stad’ hoort, denk je aan een drukke plek vol gebouwen en straten gevuld met mensen. Heel anders is dat in Hum, dat in het Guinness Book of World Records is opgenomen als het kleinste stadje ter wereld! Hum ligt op het schiereiland Istrië, op een hoogte van 400 meter.

Als je onderaan de heuvel staat, geloof je bijna niet dat je op weg bent naar een stad doordat je niets anders dan groen om je heen ziet. Met een inwonersaantal van slechts 30 mensen is het niet druk in Hum en zijn er geen files, grote gebouwen en geen winkelcentra. Binnen de oude stadsmuren vind je twee straten, twee kerken en een café waar je de Biska kunt proeven die volgens eeuwenoud recept wordt bereid.

Nabij Hum tref je verder de watervallen van Kotli bezoeken. In de rivierbedding zijn door het water bijzondere uitsparingen ontstaan in het kalksteen. In het voor- en najaar wordt er veel gezwommen en afhankelijk van het weer is dit ook in de zomer mogelijk. De combinatie van het water met de kalkstenen ondergrond zorgt voor een bijzondere kleur, waardoor Kotli een echte foto-hotspot is.

Bijzonder Kroatië Hum

Smalste straat ter wereld

Op het eiland Krk in de Kvarner baai ligt het kleine stadje Vrbnik. Een typisch stadje, gebouwd op een manier waardoor auto’s en motoren in sommige straten niet kunnen passeren. Sommige straatjes zijn zelfs zo smal dat mensen er ook niet doorheen kunnen! Eén van deze straatjes is de Klančić straat, waarvan het smalste deel maar iets meer dan 40 centimeter breed – of liever gezegd smal – is. Hiermee is het officieus uitgeroepen tot de smalste straat ter wereld, ook als er in de tussentijd ergens anders een nog smallere straat verschijnt.

Mocht je willen ontdekken of je behoort tot de groep die door het straatje past, of toch tot de groep die een omweg moet nemen, dan vind je het antwoord in Vrbnik. En je bent vast niet de enige! Rondom Vrbnik liggen een aantal mooie rustige strandjes waar je fijn kunt zwemmen, snorkelen en duiken. Tijdens het duiken kun je ook een aantal grotten bezoeken, dus neem zeker zwemkleding mee wanneer je Vrbnik bezoekt. En na een active dag, geniet je van een glas droge witte kwaliteitswijn de Žlahtina.

Vrbnik

Bijzonder Kroatië, bijzondere klederdracht

Susak is een klein maar bijzonder eiland. Het is maar 4 km2 groot en ligt afgelegen in de Kvarner baai bij het eiland Lošinj. Het eiland is ontstaan doordat wind fijn geelgekleurd zand op een rotsplatform blies. Al hele lange tijd plantten mensen riet op het eiland. De wortels van het riet gaan op zoek naar water en dringen hiervoor diep door in de bodem. Hierdoor wordt het eiland beschermd tegen erosie. Naast het bijzondere ontstaan van het eiland is ook het dialect dat er gesproken wordt bijzonder, maar de meest ongewone verrassing is de klederdracht van Susak. De klederdracht bevat een rok die beschouwd wordt als de kortste van het land.

Deze ouderwetse Kroatische minirok staat ook bekend als de kamizoti. Deze bestaat uit vijf of zes witte rokken waarvan de bovenste het kortst is. Alle onderliggende lagen zijn steeds een centimeter langer. De randen van de rokken zijn afgewerkt met handgemaakt kant, bekend als kamufi. Behalve de kamizoti bestaat het kostuum uit een kosula (shirt), een mudonde (onderbroek met pijpen), een suknica (onderrok), kalcete (sokken), een buste (vest), een traviersla (schort), een bravaruol (sjaal) en carape (nette schoenen). Op het eiland worden poppen verkocht die gekleed zijn in de klederdracht die je mee naar huis kunt nemen als souvenir.

Susak kent verder een lange traditie in het maken van wijn die teruggaat tot in de Romeinse tijd. De wijnen worden beschouwd als een van de beste in Kroatië. Doordat Susak zo klein is, is het leuk om er te gaan hiken. Je kunt te voet een groot deel van het eiland zien en de verschillende prachtige zandstranden bezoeken.

Kroatisch Venetië

Krapanj ligt op 300 meter van het vasteland in de archipel van Sibenik in de regio Dalmatië. Met een goede conditie kun je deze afstand zwemmen, ware het niet dat zwemmen op deze route streng verboden is. In de jaren zestig was Krapanj het dichtstbevolkte eiland in de Adriatische Zee. Helaas dwongen de slechte economische omstandigheden de bevolking te emigreren. Hiermee verloor het eiland de titel van het meest bewoonde eiland, maar een andere titel mocht het behouden: die van laagste eiland in de Adriatische Zee. Het hoogste punt op het eiland ligt slechts 1,25 meter boven de zeespiegel.

De dreiging van een stijgende zeespiegel is vergelijkbaar met Venetië, wat het eiland de bijnaam Kroatisch Venetië heeft bezorgd. Zinken is niet snel aan de orde, dus je hebt genoeg tijd om het eiland te bezoeken. Het eiland staat ook wel bekend als het sponzeneiland. De van sponsduiken in Kroatië begon ooit in Krapanj. Deze geschiedenis wordt tentoongesteld traditie in een klein museum op het eiland. De sponzen zien er niet alleen mooi uit, maar zijn ook heel fijn om de huid mee te verzorgen.

Bijzonder Kroatië Kroatisch Venetie

Bijzonder Kroatië: De oudste stad van Europa

In het oosten van de regio Slavonië ligt aan de rivier de Bosut de oudste stad van Europa: Vinkovci. De stad wordt al 8300 jaar onafgebroken bewoond en heeft daarmee deze titel verdiend. Archeologische verkenningen in de regio, geleid door archeoloog Durman, hebben het bestaan aangetoond en uiteindelijk bewezen dat het deel uitmaakt van een oudere fase van de Starčevo-cultuur uit de 7e eeuw voor Christus. Daar werd onder andere ook de oudste keramische bakoven van Europa gevonden.

Het feit dat twee Romeinse keizers, de broers Valentinianus en Valens, werden geboren in Cibalia, de Romeinse naam voor Vinkovci, getuigt van hoe populair Vinkovci door de geschiedenis heen was. Tegenwoordig is Vinkovci vooral bekend om het culturele, economische en toeristische evenement “Vinkovci Autumn“, dat al meer dan drie decennia in deze stad wordt gehouden. De volgende editie vindt plaats tussen 9 en 18 september.

vlag

Meer Europa:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *